Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 26. tammikuuta 2016

Zarkus Poussa yhdisti kulttuurissa eri alojen ihmiset Anssi Kelasta Pekka Kuusistoon – ”suuri lämpö on poissa”

Rakastettu muusikko oli tunnettu myös tv-ohjelmista ja teatteriproduktioista. Hän kuoli sairauskohtaukseen ruotsinlaivalla Jukka Pojan yhtyeen esiintymisen jälkeen.

HS Ilta
 
Seppo Samuli
Zarkus Poussa vauhdissa GG Caravanin keikalla Helsingissä 2012.
Zarkus Poussa vauhdissa GG Caravanin keikalla Helsingissä 2012. Kuva: Seppo Samuli

Muusikko Zarkus Poussan (1975–2016) kuolema sairauskohtaukseen Jukka Pojan konsertin jälkeen ruotsinlaivalla aiheutti suruvalittelujen tulvan myös Facebookissa ja Twitterissä.

Esimerkiksi Poussan entinen bändikaveri Anssi Kela teki pian oman muistokirjoituksensa.

Artikkeliin liittyvät

”Kahdenkymmenenviiden vuoden takaa tunnettiin ja samoilla treenikämpillä pyörittiin jo ennen kuin pyysin häntä Pekka ja susi -yhtyeeseen”, Kela kertoo Helsingin Sanomille puhelinhaastattelussa.

Poussa ei yleensä ollut projekteissaan keulakuva, mutta hän toimi taustalla laajasti koko kulttuurin kentällä. Esiintyvissä kokoonpanoissa energinen ja kekseliäs esiintyjä pantiin silti merkille.

”Merkitys näkyy erityisesti tässä tilanteessa, kun huomaa sosiaalisessa mediassa miten erilaiset ihmiset häntä muistelevat ja miten laajasti hän kosketti läsnäolollaan ihmisiä. Hän oli yhdistävä tekijä musiikki- ja teatterialalla.”

Kelalle Poussa oli luonnonlapsi.

”Kaikki mihin hän koski, muuttui musiikiksi, oli kyseessä soitin tai arkinen esine. Kaikki toimenpiteet muuttuivat rytmiksi, kun oli Zarkuksen kanssa liikenteessä.”

Kelan varhaisessa Pekka ja susi -yhtyeessä Poussa oli taustalaulaja ja perkussionisti. Yhteistyön tuloksena voitettiin esimerkiksi Rockin SM-kilpailu ja päästiin levyttämään.

”Meidän bändissä hänellä oli vielä kapea rooli, jonka vuoksi hän varmasti siitä sitten jättäytyikin. Potentiaali oli olemassa alusta lähtien.”

Kelan mukaan Poussa ”eli musiikille ja musiikista”.

”Hän oli myös äärettömän sydämellinen hahmo. En muista koskaan nähneeni häntä huonoissa fiiliksissä tai puhumaan pahaa kenestäkään. Suuri lämpö on poissa.”

Zarkus Poussa elävöitti esimerkiksi yhtyeitä Giant Robot, RinneRadio, Hemma Beast, Anna-Mari Kähärän orkesteri, The Luomu Players ja Jukka Pojan Kuules Crew. Hän oli tuttu myös lukuisista tv-ohjelmista ja teatteriesityksistä.

Viulisti Pekka Kuusisto soitti Zarkus Poussan kanssa Hemma Beast -yhtyeessä ja sen jälkeen The Luomu Players -yhtyeessä. He soittivat välillä yhdessä myös Anna-Mari Kähärän orkesterissa.

”Olimme Kähärän bändin kanssa myös Radion sinfoniaorkesterin solistina, jolloin Zarkus leikkasi käyrätorvensoittajan Hannu Pajuojan tukan osana showta, koska Zarkus oli myös ammattikoulutuksen saanut hiusmuotoilija. Esitimme myös Malcolm Arnoldin A Grand, Grand Overturen, jonka instrumentteihin kuuluvat kolme pölynimuria ja neljä starttipistoolia”, Kuusisto muistelee.

Kuusiston mielestä Poussa oli niitä ihmisiä, jotka pystyivät olemaan tilanteessa kuin tilanteessa valovoimaisesti ja luovasti.

”Hän oli sellainen vara-aurinko, vapauttaja ja rohkaisija. Ja helkkarin taitava. Kerran hän lainasi viuluani ja sai heti näppäilemällä ulos jutun, mikä sopi hänen sävellykseensä. Minulle hän opetti tiettyä nykivää svengiä, jota viulunsoiton kautta ei voinut oppia.”

Kuusiston mielestä Poussa oli kapellimestari-säveltäjä Leif Segerstamin tavoin ”elämää suurempi hahmo”, jonka äkillistä poismenoa on hyvin vaikea käsittää.

”Enemmänkin luulin, että meidän täytyy ajatella minkälaisen planeetan jätämme Zarkukselle, joka ei stressannut koskaan ja sai aina kaiken sujumaan oli millainen aikatauluhässäkkä tahansa.”

Poussan ensimmäinen sooloalbumi Love tracks julkaistiin vuonna 2005. Toinen sooloalbumi Positiivinen krapula esitteli suomenkielistä materiaalia vuonna 2013.

Joulukuussa 2015 Poussa julkaisi Aulikki Oksasen ja Vuokko Hovatan kanssa runo- ja laululevy Voi kuinka myrsky rauhoittaa kolmikon tekemien yhteiskonserttien pohjalta. Hovatta ja Poussa laulavat ja runoilija itse lausuu runouttaan, säveltäjiä ovat esimerkiksi Kerkko Koskinen ja Tuure Kilpeläinen.

Kaikki sovitukset ja äänimaisemat loi Zarkus Poussa.

Liisa Takala
Zarkus Poussa (1975–2016). Kuva on vuodelta 2010.
Zarkus Poussa (1975–2016). Kuva on vuodelta 2010.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?