Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 26. lokakuuta 2015

Peltinen toimistotalo Säätytalon naapurissa on 1950-luvun perintöä

HS Ilta
 
HS
Snellmaninkadun ja Rauhankadun kulmatalo on kuvattu tässä 1956, kun sen purku oli jo alkamassa.
Snellmaninkadun ja Rauhankadun kulmatalo on kuvattu tässä 1956, kun sen purku oli jo alkamassa. Kuva: HS

Snellmaninkadun ja Rauhankadun kulma on erittäin keskeinen paikka Kruununhaassa. Sen vieressä on useita Helsingin ja koko Suomen huomattavimpia monumentteja. Suomen Pankki, Säätytalo ja Kansallisarkisto ovat aivan naapurissa.

Tälle paraatipaikalle valmistui 1877 kolmikerroksinen uusrenessanssityylinen asuintalo, jonka suunnittelijasta on hiukan ristiriitaisia tietoja. Helsingin kaupungin virallinen historia sanoo, että rakennus on arkkitehti Theodor Höijerin (1841–1910). Höijerin uraa tutkinut Eeva Maija Viljo taas kertoo Suomen muinaismuistoyhdistyksen aikakauskirjassa 1985, että kulmatalon on varsinaisesti piirtänyt Pietarissa Albert Mellin, jonka työtä Höijer on vain jonkin verran parannellut.

Höijer poisti julkisivusuunnitelmista liian bysanttilaisina pitämiään yksityiskohtia. Mellin oli Viljon mukaan kuitenkin Höijerin linkki venäläisiin vaikutteisiin, joita hän hyödynsi myöhemmissä suunnitelmissaan. Höijeristä tuli 1800-luvun lopussa Helsingin johtava yksityisarkkitehti, jonka monia suurisuuntaisia uusrenessanssirakennuksia on säilynyt 1960-luvun purkutöistä huolimatta.

Säätytalon ympäristö on harmonista vanhaa kaupunkia, jonka useimmissa taloissa on kiistattomia rakennustaiteellisia arvoja. Tai ainakin talot ovat luontevia osia kokonaisuudessa lukuun ottamatta Snellmaninkadun ja Rauhankadun kulmaa. Vanha talo purettiin 1956. Sen tilalle rakennettiin arkkitehti Niilo Kokon piirtämä moderni toimistotalo.

Uudessa talossa on peltikuori ja nauhaikkunat, vaikka lähikortteleiden kaikki muut rakennukset ovat jyhkeitä kivitaloja. Pelti näyttää halvalta Säätytalon ja Kansallisarkiston "linnojen" välissä.

Snellmaninkadulta purettu rakennus oli Höijerin komealla uralla vain mitätön yksityiskohta. Se oli keskinkertainen rakennus, joka ei hyppinyt silmille. Sen tilalle tehtiin keskinkertainen toimistotalo, joka poikkeaa jyrkästi naapureistaan.

Sarja esittelee Helsingin purettuja taloja ja niiden tilalla nyt olevia rakennuksia. Toimittaja Antti Mannisen juttusarja Puretut talot ilmestyi HS:n kaupunkisivuilla vuosina 2002–2004.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?