Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 26. lokakuuta 2016

Ranska haluaa maailman Isisin kimppuun YK:n päätöslauselman avulla

HS Ilta
 
JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters
Ranskalainen lentotukialus Charles de Gaulle valmistautui keskiviikkona lähtemään Ranskasta tukemaan operaatioita ISIS:tä vastaa Syyriassa ja Irakissa.
Ranskalainen lentotukialus Charles de Gaulle valmistautui keskiviikkona lähtemään Ranskasta tukemaan operaatioita ISIS:tä vastaa Syyriassa ja Irakissa. Kuva: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

Ranska pyysi torstaina YK:n turvallisuusneuvostoa hyväksymään ”kaikki tarvittavat toimet” taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Päätöslauselmaesitys kehottaa YK:n jäsenmaita ”vahvistamaan ja koordinoimaan toimiaan terroritekojen estämiseksi ja hillitsemiseksi”.

”Tämän ryhmän aiheuttama poikkeuksellinen ja ennen kokematon uhka koko kansainväliselle yhteisölle vaatii vahvan, yhteisen ja selvän vastauksen turvallisuusneuvostolta”, Ranskan YK-lähettiläs François Delattre sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ranska toivoo, että turvallisuusneuvosto hyväksyy valmiin esityksen mahdollisimman pian.

Käytännössä päätöslauselma olisi eräänlainen YK-tason sodanjulistus Isisille. Se ei tarjoaisi juridista pohjaa sotilaalliselle voimankäytölle, mutta Ranska toivoo sen pönkittävän maailmanlaajuista tukea Isisin-vastaiselle sotilasoperaatiolle.

Ulkovaltojen ilmapommitukset Isisin tukikohtiin Irakissa ja Syyriassa ovat kiihtyneet sitten viime perjantain terrori-iskujen, jotka tappoivat 129 ihmistä Pariisissa.

Myös Venäjä on toimittanut turvallisuusneuvostolle päätöslauselmaesityksen, joka kehottaa taisteluun Isisiä vastaan. Britannia, Ranska ja Yhdysvallat ovat kuitenkin tyrmänneet esityksen tulkittuaan, että sen muotoilu oikeuttaisi Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon. Venäjä tukee al-Assadia, mutta länsimaat haluavat tämän ehdottomasti luopuvan vallasta.

Venäjän esityksen kohtaamasta vastustuksesta huolimatta maan YK-lähettiläs Vitali Tšurkin sanoi, että hänellä ei ole mitään Ranskan esitystä vastaan. Tšurkinin mukaan Ranskan esityksen hyväksyminen ei estä Venäjän esityksen hyväksymistä myöhemmin.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?