Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 26. lokakuuta 2016

Ranskassa ammattiliittojen voima on mielenosoituksissa

Liitot yrittävät kaapata nuorten tyytymättömyyttä ja heiluttaa ”vanukasta”.

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat

Ranskassa viime viikolla väkivaltaisiksi muuttuneita työlainsäädännön korjauksia vastustavia mielenosoituksia tulkitaan Pohjoismaissa helposti täkäläisen tulkintakehyksen läpi.

Kun Ranskassa ammattiliitot osoittavat voimallisesti mieltä ja organisoivat väkeä sadoin tuhansin kaduille, se ei tarkoita sitä, että liitot olisivat vahvoja tai että ne olisivat saaneet mobilisoitua kansan ja yhteiskunta keikkuisi yleislakon partaalla.

Ranskassa työntekijöiden organisoituminen on hyvin heikkoa. Ammattiliittoihin kuuluu alle kymmenen prosenttia työntekijöistä.

Liitoilla ei ole roolia päätännässä Suomen kolmikannan tapaan. Osa niistä on poliittiselta väriltään syvän punaisia ja kaaderit ovat iäkkäitä – ne eivät varsinaisesti houkuttele väkeä puoleensa.

Ranskassa liitot ilmoittavat tavan takaa olemassaolostaan lakoilla ja mielenosoituksilla. Juuri nyt niiden kannattaakin profiloitua: nuoret ovat osoittaneet monta viikkoa tyytymättömyyttään muun muassa suunniteltuja työlainsäädännön muutoksia vastaan. Tätä nuorta voimaa ja väkeä kannattaa yrittää kaapata.

Monelta nuorelta saattaa jäädä huomaamatta, että asia, jota he vastustavat, voisi toimia heidän hyväkseen.

Ranskassa on tarkoitus keventää irtisanomisjärjestelyjä ja ohjeistaa vahingonkorvauksia, joita voidaan määrätä laittomista irtisanomisista. Samalla joustavoitettaisiin maassa – ainakin teoriassa – hyödynnettävää 35-tuntista työviikkoa.

Nykyisin oikeus joutuu usein pohtimaan, onko yrityksellä sellaisia syitä, että irtisanomiset olisivat perusteltuja. Tämä pohdinta siirrettäisiin työpaikoille hieman samaan tapaan kuin se on Suomessakin.

Laittomat irtisanomiset olisivat edelleen laittomia, mutta korvausjärjestelmä tulisi ennakoitavammaksi. 35-tuntinen työviikko jäisi sinne, missä sitä noudatetaan, mutta työpaikat saisivat vapaammin sopia sen ylityksistä korvauksia – rahaa tai vapaapäiviä – vastaan.

Ranskassa on tulkittu, että hyvin hankalat menettelyt väen vähennyksissä voivat suojella jo työssä olevia, mutta samalla ne tekevät työnantajat varovaisiksi palkkaamaan uusia työntekijöitä – esimerkiksi juuri niitä nuoria, jotka nyt osoittavat mieltään.

Eikä Ranskasta näillä muutoksilla tulisi työlainsäädännön villiä länttä. Ennemminkin järjestelyt muistuttaisivat Saksan mallia.

Mielenosoituksia selittää sekin, että järjestäjillä on nyt hyvä mahdollisuus saada päänahka vyölle. Presidentti François Hollande ja hänen hallituksensa ovat niin pehmeitä, että mielenosoituksilla voi saada hallituksen perääntymään jälleen kerran.

Hollandella ei ole turhaan Ranskassa lisänimeä ”flanby”. Flanby on puolipehmeä vanukas, joka on lautaselle kipattuna pysty mutta tutiseva.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?