Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 26. marraskuuta 2015

Puiden vuosilustoista syntyi kartta, joka paljastaa uutta tietoa Euroopan traagisista nälkävuosista

Euroopan suuressa nälänhädässä vuosina 1315–1317 kuoli miljoonia ihmisiä ympäri maanosaa.

HS Ilta
 
Rights Managed
Nälkä on koetellut Irlantia toistuvasti. James Mahoney piirsi isän ja lapsen Mieniesissä 1847.
Nälkä on koetellut Irlantia toistuvasti. James Mahoney piirsi isän ja lapsen Mieniesissä 1847. Kuva: Rights Managed

Euroopan suuressa nälänhädässä vuosina 1315–1317 kuoli miljoonia ihmisiä ympäri maanosaa. Katastrofi johtui tavattoman runsaista sateista, jotka olivat alkaneet jo 1314.

Viljasadot epäonnistuivat laajoilla alueilla, eikä sade tauonnut sen vertaa, että eläimille olisi saatu kuivatettua rehua talveksi. Näin kertovat kirjalliset lähteet.

Uudet, puiden vuosilustoihin perustuvat kuivuuskartat vahvistavat aikakirjojen kertoman. Kartoista käy ilmi kosteuden vuotuinen vaihtelu Euroopassa kahden vuosituhannen ajalta.

Kartaston perusteella nälkävuonna 1315 Euroopassa oli lähes joka kolkassa vetistä. Vähiten satoi Pohjois-Fennoskandiassa, Iberian niemimaan eteläosissa, Etelä-Italiassa ja Balkanilla. Nämä alueet kärsivätkin vähiten nälästä.

Kartasto vahvistaa myös historialliset tiedot poikkeuksellisen kuivista vuosista. Irlannissa koettiin raju nälänhätä 1740–1741. Kirjoitettujen lähteiden mukaan vuoden 1740 kevät oli saarella kylmä ja erittäin kuiva. Halla tuhosi perunasadon, kuivuus tappoi lampaat laitumille ja tuhosi syksyllä kylvetyn viljan. Nälkään kuoli arviolta yli 30 prosenttia irlantilaisista.

Vuosilustot osoittavat, että 1741 Irlannin lisäksi koko läntinen Eurooppa oli kuivuuden kourissa. Kuivuus oli Etelä-Skandinaviassa yhtä äärimmäistä kuin Brittein saarilla. Ankaraa se oli myös Saksassa ja Ranskassa.

Ennätyskuiva oli myös vuosi 1921. Silloin jokien pintojen sanottiin olevan kaikkialla Länsi-Euroopassa alempana kuin kertaakaan 50 vuoteen. Viljasatoa uhkasi katastrofi, ja Alppien rinteet olivat pitkälti lumettomia.

Kartastossakin näkyy lähes koko maanosan laajuinen kuivuus. Erityisen pahalta tilanne näyttää Euroopan länsilaidalla.

Kuivuuskartasto on ollut suuri kansainvälinen voimanponnistus. Science Advances -lehdessä julkaistun kartaston rakentamiseen on osallistunut lähes kuusikymmentä tutkijaa.

Tutkimusta johti Columbian yliopisto New Yorkissa. Suomalaisesta aineistosta vastasivat Luonnonvarakeskuksen tutkijat Samuli Helama ja Mauri Timonen.

Tutkimusta varten kerättiin valtavat määrät vuosilustoja koskevaa tutkimusaineistoa eri puolilta Eurooppaa. Vuosilustot kertovat oloista puiden kasvukaudella. Jos kasvukaudella on kosteutta, lustoista tulee leveitä. Jos on kuivaa, ne jäävät kapeiksi.

Vanhojen, vielä elävien puiden vuosilustoja laskemalla päästään tavallisesti noin kaksisataa vuotta ajassa taaksepäin. Pidemmälle menneisyyteen on päästy tutkimalla puita, joita on löydetty järvien pohjista, soiden turpeesta, rakennuksista tai arkeologisilta kaivauksilta.

Kirjoitetut lähteet antavat usein pistetietoja tietyn kaupungin tai maan tilanteesta. Vuosilustojen avulla on saatu tietää, mitä tapahtui samana aikana koko maanosan alueella.

Lustoista paljastuvat paitsi vuosittaiset vaihtelut myös pitkät trendit. Helama ja kollegat osoittivat jokin vuosi sitten, että Etelä-Suomessa koettiin niin sanotulla keskiajan lämpökaudella 950–1300 yli kaksisataa vuotta pitkä kuiva kausi.

Tällaiseen megakuivuuteen mahtuu sateisempiakin vuosia, mutta koko jaksolla sademäärät jäävät kauas keskiarvosta.

Kartasto osoittaa nyt, että keskiajan pitkä kuivuus on koskenut suurta osaa Eurooppaa. Ankarimmin se koetteli Etelä-Skandinaviaa ja Saksaa.

Pitkistä aikajaksoista löytyi myös kaksi megakuivuuden kautta, joista tähän asti ei ole tiedetty. Ensimmäinen on hyvin kuiva 36-vuotinen jakso Pohjois- ja Keski-Euroopassa vuosina 1437–1473. Tältä ajanjaksolta löytyvät vähäsateisimmat yksittäiset vuodet koko kahdentuhannen vuoden aineistosta.

Samanaikaisesti koettiin hyvin kuiva kausi Yhdysvaltain itäosissa, mikä viittaa siihen, että sama sääilmiö on molempien takana. Toinen pitkä vähäsateinen jakso sijoittuu ajalle 1779–1827.

Mielenkiintoista kyllä, aivan viime vuosina 1998–2012 Euroopassa on ollut epätavallisen märkää. Jos haluamme löytää toisen yhtä runsassateisen jakson, on palattava vuosiin 1721–1739.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?