Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 26. marraskuuta 2015

Tuoreissa kuvakirjoissa kiinnostivat eläimet, joulupiparit ja mörripeikko

Lapset kuuntelevat tarinoita eri tavoin, ja toiset tarvitsevat kuvien tukea.

HS Ilta
 
Markus Jokela / HS
Päiväkoti Pikku-Duunarin viisivuotiaiden kirjaraati: Oskari (vas.), Iisakki, Ukko, Hilma, Sofia ja Rasmus.
Päiväkoti Pikku-Duunarin viisivuotiaiden kirjaraati: Oskari (vas.), Iisakki, Ukko, Hilma, Sofia ja Rasmus. Kuva: Markus Jokela / HS

Lasten lukemisesta, eli lähinnä sen vähyydestä ja ohuudesta, jaksetaan kantaa huolta vuodesta toiseen, mutta ainakin helsinkiläisessä päiväkoti Pikku-Duunarissa luetaan joka päivä.

Näin kertovat HS-toimituksessa vierailleet kuusi viisivuotiasta, ja lastentarhaopettaja Jenni Ryynänen vahvistaa asian.

”Joka päivä on satuhetki, ja omia kirjojakin tuodaan jatkuvasti tarhaan vuorotellen luettaviksi.”

Kirjoja kuunnellaan ennen lepohetkeä, kuten iltaisin kodeissakin nukahtamisen alla. Päätarkoitus on aikuisten ja lasten yhteinen hetki, jossa jaetaan kiinnostava tarina, kuvakirjoissa myös visuaalinen elämys.

Tänä syksynä kyseenalaista huomiota on tosin herättänyt myös ruotsalaisen psykologin Carl-Johan Forssen Ehrlinin Kani joka tahtoi nukahtaa, joka lupaa ”tainnuttaa kaikki iltakukkujat”. Iltasadun tarkoitus kun on tuskin vain saada lapsi nukkumaan mahdollisimman äkkiä, vaikka sitten suggeroimalla.

Onneksi kuvakirjoja on moneen lähtöön, rauhoittavista viihdyttäviin ja kiihdyttäviin.

Nyt Pikku-Duunarin lapsiraati saa kulttuuritoimituksen nurkassa selailtavakseen kirjavan pinon. Seitsemän syksyn teosta ovat kaikki kotimaisia, mukana yksi tänään jaettavan Finlandia Junior -palkinnon ehdokas.

Osassa on paljonkin tarinaa, osa taas perustuu liki kokonaan kuvien varaan. Mokomakissa pitää erottaa melkein samanlaisia eläinhahmoja toisistaan, ja Messin ja Mysteerin tapahtuma-au­keamat ovat täynnä pieniä yksityiskohtia.

Kaikkiin tartutaan yhtä ahnaasti, ja lukuhetki alkaa.

Jouluaiheisen Typyn ja topakan tontun aukeamista kiinnostaa eritoten se, jolle on katettu joulupöytä: tuttuja juhlaruokia, laatikoita ja makeaa.

”Mä syön tosta kaikki piparit”, Hilma ja Sofia kommentoivat ja alkavat sitten valita kuvakirjan takaliepeestä, mikä sen monista joulupalloista olisi kiva olla.

Idea leviää nopeasti sohvalla eteenpäin. Mikä hassu apina olisin? Mikä ruoka Tapiiri- ja Hunaja-pehmoeläinten keittiössä?

Sitten löytyy ensimmäinen, Ninka Reitun piirtämä pylly. Siitähän riemu repeää! Kato, vaaleanpunanen sika! Ton nenä roikkuu! Pölyetana!

Huomio, lapset! Mikä teistä ­oikein on lastenkirjassa tärkeää? Pitääkö olla tuttuja juttuja vai jotain vierasta ja omituista?

”Mieluummin omituisia. Jännittäviä”, arvelee Hilma. ”Ne ovat parempia kuin tutut.” Siiri löytää simpukan -kirjassa sukeltaja etsiikin meren pohjasta eksoottista helmeä.

Samaa sanoo Ukko ja näyttää Hämärinkäistä, jota on katsellut yhdessä Rasmuksen kanssa.

”Parasta on tää mörripeikko. Se näyttää hurjalta. Tässä ne ripustaa telttaa, ja enkelit lyö tähteä taltalla.”

Oskari puolestaan esittelee Mokomakia. ”Tässä on eri eläimiä. Apina, seepra, pöllökin. Lintu on paras.”

Niin myös Iisakin mielestä, joka näyttää Maltti ja Valtti -kirjan parasta aukeamaa: ”Nämä ovat poliiseja. Maltilla näkyy napa, ja tuossa kotka lentää.”

Entä mitä kirjoja luette kotona tai päiväkodissa?

Prinsessakirjoja, lääkärikirjaa, Star Warsia, lapset vastaavat. Joku mainitsee myös Ihmemaa Ozin, L. Frank Baumin klassikon vuodelta 1900, jonka uusin suomennos on kuitenkin 2000-luvulta.

”Sitä on luettu päiväkodissa nukahtamistarinana”, Jenni Ryynänen kertoo. ”Kaikkiaan meillä luetaan niin paljon, että on suoritettu satudiplomikin.”

Sitä varten pitää lukea tai kuunnella pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastojen diplomilistan kymmenen kirjaa, joista viiden täytyy olla satukirja.

Satujen ja tarinoiden vastaanotossa ei ole Ryynäsen mukaan lapsilla hankaluuksia. Leikeistä huomaa, että samat mielikuvitushahmot seuraavat heitä mediasta toiseen.

”Toiset lapset tykkäävät vain kuunnella, toiset kaipaavat kirjoissa kuvia kuuntelemisen tueksi. Tarinoiden hahmot jatkavat sitten elämää leikeissä.”

Pikku-Duunarin lapset kommentoivat kuvakirjatarjontaa.
Viisivuotiaat tutustuivat syksyn kuvakirjoihin - mieleen jäivät hirviö, napa ja joulupiparit
Viisivuotiaat tutustuivat syksyn kuvakirjoihin - mieleen jäivät hirviö, napa ja joulupiparit
Helsinkiläisessä päiväkoti Pikku-Duunarissa luetaan paljon. Vierailulla HS-kulttuuritoimituksessa ryhmä sen viisivuotiaita sai nähtäväkseen pinon uusia kotimaisia kuvakirjoja. Kysyimme, mikä kiinnosti niissä ja lukemisessa ylipäänsä. Toimittaja Suvi Ahola HS, kuvaus ja editointi Markus Jokela HS

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?