Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 26. marraskuuta 2015

Ehtivätkö joululahjat perille? Jäävätkö Kelan tuet maksamatta? Näin postin lakko vaikuttaa suomalaisten arkeen

Yhdeksän kysymystä ja vastausta postilakon vaikutuksista.

HS Ilta
 
Kimmo Räisänen
Jenni Vilander jätti Helsingin Pitäjämäen Valintatalon postiin pinkan kirjeitä, joiden postitukseen liittyvät asiat hän oli hoitanut kuntoon ennakkoon netissä. Vilander kertoi seuranneensa lakkoon liittyviä asioita uutisista. ”Ainakaan tähän postilakko ei vaikuta, kunhan tuon nämä postiin silloin, kun luvattu.”
Jenni Vilander jätti Helsingin Pitäjämäen Valintatalon postiin pinkan kirjeitä, joiden postitukseen liittyvät asiat hän oli hoitanut kuntoon ennakkoon netissä. Vilander kertoi seuranneensa lakkoon liittyviä asioita uutisista. ”Ainakaan tähän postilakko ei vaikuta, kunhan tuon nämä postiin silloin, kun luvattu.” Kuva: Kimmo Räisänen
1. Jos paketin laittaa nyt postiin, milloin sen voi ennakoida olevan perillä?

Paketit kulkevat koko maassa, joskin viivettä voi tulla. Postin kulussa on alueellisia vaihteluita johtuen paikallisista työtaistelutoimenpiteistä. Joillakin alueilla viivettä ei ole lainkaan, joillakin alueilla viive voi olla pahimmillaan jopa viikon.

PAU:n lakot päättyvät pääkaupunkiseudulla, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa ja siirtyvät muualle maahan. Keskiviikkoiltana lakot alkavat Tampereen, Jyväskylän, Seinäjoen ja Kuopion toiminnoissa. Ne aiheuttavat toteutuessaan häiriöitä saapuvien ja lähtevien lähetysten toimituksiin.

Lakkoalueillakin postit ja pakettiautomaatit toimivat, ja niistä voi noutaa saapuneet lähetykset.

2. Posti pystyy lajittelemaan lakon aikanakin osan lähetyksistä esimies- ja asiantuntijavoimin. Missä järjestyksessä lähetykset lajitellaan?

Ensin tulleet lähetykset käsitellään ensin eli ruuhkaa puretaan vanhimmasta päästä.

3. Kohdellaanko ykkös- ja kakkosluokan kirjeitä samalla tavalla?

Kun kirjeet tulevat lajitteluun, ne käsitellään nopeusluokan mukaan. Jakeluun kirjeet lähtevät normaaliin tapaan. Lakoista johtuen kirjeiden kulkunopeuksissakin voi olla alueellisia eroja.

4. Ehtivätkö verkkokaupasta ostetut joululahjat jouluksi perille?

Jos lakkovaroituksia ei tule lisää, Posti arvioi, että joulun verkkokauppatilaukset pystytään hoitamaan jouluksi.

Esimerkiksi S-ryhmästä kerrotaan, että pakettien toimitukset ovat kulkeneet lähes ajallaan pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Joululahjat kannattaa silti tilata hyvissä ajoin. Esimerkiksi Anttila kuljettaa ilmaiseksi verkkokaupastaan tilatut paketit Anttila- ja Kodin Ykkönen -tavarataloihin, joista ne voi noutaa. Näihin kuljetuksiin postin lakko ei vaikuta.

Verkkotilauksenkin asiakas voi peruuttaa, mikäli ongelmia syntyy.

DHL Express kuljettaa merkittävän osan ulkomaisista verkkokaupoista Suomeen tilatuista paketeista. Sen paketit tulevat lentoteitse, joten lakko ja sen tukitoimet eivät vaikuta niiden kulkuun.

5. Pystytäänkö joulukortit toimittamaan ajoissa saajilleen?

Posti arvioi, että jos ei tule lisää lakkovaroituksia, jouluposti eli sekä kortit että paketit ehditään toimittamaan ajoissa.

6. Ehtivätkö ulkomaille menevät joulupaketit jouluksi perille?

Kaukomaille menevät joulupaketit on lähetettävä hyvissä ajoin. Jos kaikki lakkovaroitukset toteutuvat, sillä voi olla vaikutusta ulkomaiden postilähetyksiin ja viiveitä voi tulla. Siksi kaikki ulkomaan paketit eivät välttämättä ehdi jouluksi perille. Tilannetta kannattaa seurata Postin verkkosivuilta www.posti.fi.

7. Vaikuttaako postilakko lääkelähetyksiin?

Joillain alueilla Posti kuljettaa lääkelähetyksiä apteekeista sairaaloihin. Niiden kuljetuksia lakko ei vaaranna.

Kuluttajille postin kautta kulkee käsikauppalääkkeitä, mutta ei reseptilääkkeitä. Käsikauppalääkkeet kulkevat normaaleina postipaketteina, ja viivettä voi tulla paikallisesta tilanteesta riippuen.

8. Mitä tehdään, jos laskun maksu myöhästyy lakon takia?

Laskun maksun viivästyminen postilakon takia on kuluttajalle käytännössä ylivoimainen este. Kuluttaja ei voi maksaa laskua, jos hän ei ole edes saanut sitä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto toivoo yritysten toimivan sen takia joustavasti. Useat yritykset ovatkin ilmoittaneet, etteivät käynnistä perintäprosessia tai lähetä maksumuistutuksia lakon aikana.

Perintälain mukaan laskuttaja voi lähettää maksumuistutuksen vasta, kun eräpäivästä on kulunut 14 päivää. Jos lakko pitkittyy ja kuluttaja saa kaikesta huolimatta viivästysseuraamuksia, hän voi reklamoida asiasta laskun lähettäjälle.

Laskun saamisen ajallaan voi varmistaa siirtymällä sähköiseen e-laskuun.

9. Vaikeuttaako postilakko Kelan tukien ja etuuksien maksamista?

Postinkulun viivästyminen vaikuttaa erityisesti työmarkkinatuen ja peruspäivärahan maksuihin. Jos asiakas postittaa työttömyysajan ilmoituksensa Kelaan, ilmoitus ei välttämättä tule ajoissa perille eikä rahaa saada maksuun ajoissa.

Asiakkaan kannattaa hakea työttömyysetuus verkossa Kelan asiointipalvelussa, jonne kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Liitteet voi skannata tai kuvata ja lähettää myös verkossa.

Lakko voi myös estää Kelan etuuspäätösten lähettämisen, mutta siitä huolimatta etuudet maksetaan normaalisti asiakkaan tilille. Päätökset ja hakemuksen käsittelytilanteen voi tarkastaa Kelan verkkoasiointipalvelusta.

 

Lähteet: Postin ohjauskeskuksen johtaja Jarmo Ainasoja, Anttilan markkinointi- ja verkkokauppajohtaja Outi Ellilä, S-ryhmän verkkopalveluiden toimitusjohtaja Ilkka Brander, Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkola, DHL Express Suomen toimitusjohtaja Peter Ervasalo, www.kela.fi/ajankohtaista

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?