Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 26. marraskuuta 2015

AKT irtisanoutui yhteiskuntasopimuksesta lopullisesti – pääministeri Sipilä tuohtui

HS Ilta
 
Sami Kero / HS
EK:n Jyri Häkämies ja SAK:n Lauri Lyly
EK:n Jyri Häkämies ja SAK:n Lauri Lyly Kuva: Sami Kero / HS

Parhaillaan meneillään olevat neuvottelut laajasta työmarkkinasopimuksesta ovat vaarassa, sillä Auto- ja kuljetusalojen liitto AKT sanoutui torstaina lopullisesti irti keskitetystä yhteiskuntasopimuksesta.

AKT kuuluu keskusjärjestö SAK:hon, jonka puheenjohtaja Lauri Lyly on kutsunut SAK:n työvaliokunnan hätäkokoukseen AKT:n päätöksen takia. Kokous on ilmeisesti huomenna perjantaina.

Lyly ei lähde arvailemaan, tarkoittaako tämä keskitetyn työmarkkinaneuvottelujen loppua. ”Katsotaan, mitä muut liitot sanovat työvaliokunnassa. Ei AKT päätä neuvottelujen päättämisestä, vaan asiasta neuvottelee SAK, jossa on 21 liittoa”, Lyly sanoo. ”Tämä oli yhden liiton päätös.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on tuohtunut AKT:n ilmoituksesta. Hän kommentoi asiaa mennessään keskustan eduskuntaryhmän kokoukseen torstaina iltapäivällä. Sipilä muistutti, että AKT uhkasi sanoutua sopimuksesta irti jo kesällä.

Työnantajapuoli on pitänyt ehdottomana, että helposti lakkoileva kuljetusala on mukana keskitetyssä ratkaisussa, jolla yritetään parantaa Suomen kilpailukykyä.

”Ilman muuta AKT:n pitää olla mukana”, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. Hän sanoo, että AKT:n päätös vaarantaa sopimuksen. ”Neuvottelujen jatko on kiinni SAK:sta. Kaikki riippuu siitä, miten hyvin SAK saa pidettyä rivin suorassa. Neuvotteluissa haetaan täyttä kattavuutta. Tällainen sopimus ei kestä vapaamatkustajia”, Häkämies sanoo.

”EK:n eilinen päätös sinetöi ratkaisun”, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen. EK ilmoitti keskiviikkona, ettei se enää sovi nyt käytävien työmarkkinaneuvottelujen jälkeen keskitetystä sopimuksesta. AKT sanoo valmistautuvansa liittokohtaiseen sopimuskierrokseen vuonna 2017.

”EK veti yhteiskuntasopimuksen alas wc:n pöntöstä ilmoittamalla, että keskitettyjen aika on ohi, kunhan ensin varmistetaan 5 prosentin kilpailukykyloikka, tehdään nollakierros 2017 ja sen jälkeen noudatetaan niin sanottua Ruotsin mallia. EK haluaa vain poimia rusinat pullasta. Se ei käy AKT:lle”, korostaa Piirainen.

Häkämies sanoo, että EK:n eilinen päätöksen täytyy olla täysin veruke, sillä EK on täysin sitoutunut tekemään tämän keskitetyn ratkaisun. ”Ei eilinen päätös muuttanut mitään tältä osin”, Häkämies sanoo.

Piirainen linjaa, että työllisyys- ja kasvusopimuksen optiovuoden 2016 jälkeen AKT ei ole mukana sopimassa nollakorotuksista vuonna 2017 eikä 2018 suunnitellussa vientialavetoisessa palkkamallissa.

”Vastuullinen ay-liike ei lähde tanssimaan yhden pillin mukaan”, Piirainen sanoo AKT:n tiedotteessa.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ihmettelee AKT:n päätöstä. Hänen mielestään EK:n eilinen päätös ei vaikuta nyt meneillään oleviin neuvotteluihin. ”Tappelua tässä he hakevat. Ei tajuta, että tässä maassa on 400 000 ihmistä työttömänä. Nyt tarvitaan vastuullisuutta, sopimista ja konsensusta, ei tappelua”, Fjäder sanoo.

Fjäder ei halua arvailla, kaataako AKT:n päätös sopimuksen. ”Tuskin EK tulee mukaan, jos AKT ei ole mukana. Jos kaikki muut haluavat tehdä vastuullisen sopimuksen, kyllä sen pitäisi ahtaajiakin koskea. Miksi yhteiskunnassa muiden pitäisi uhrautua ja yksi taho voi riehua barrikadeillaan”, Fjäder sanoo.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola haluaa viitata keskiviikkona pitämäänsä puheeseen.

”Tänään palkansaajaliike näyttäytyy säilyttäjänä eikä siitä oikein ole nopeasti muuttuvan työelämän uudistajaksi”, hän sanoi. ”Uskon, että muutos on turvallisempaa kuin paikallaan pysyminen. Muutos edellyttää rohkeutta, osaamista ja kunnianhimoa. Moderni ammattiyhdistysliike on joustavan työelämän puolella, mutta uudistumisessa on muistettava oikeudenmukaisuus ja tasapaino”, hän sanoi.

Torstaina Palola luonnehtii kohteliaasti AKT:n päätöstä ”ikäväksi”. ”Neuvotteluja on käyty hyvässä ja rakentavassa hengessä. Tämä tuo ikävän tumman pilven neuvotteluihin, joita jatketaan ennen kuin toisin sovitaan”, Palola sanoo.

”Tällä halutaan nostaa kilpailukykyä ja estää hallituksen pakkolait. Se vaatii joustavuutta kaikilta osapuolilta. Jos sopimusta ei synny, pelkään pahinta, että ensi syksynä on edessä kovin levottomat liittoneuvottelut, jollaisia Suomi ei kaipaa.”

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen uskoo, ettei sopimusta synny ilman kuljetusalaa.

”Ei tämä ole vastuullista. Neuvotteluissa olemme hakeneet Suomelle tulevaisuutta ja kilpailukykyä ja keinoa, että hyvinvointiyhteiskunta säilyy. AKT:n toiminta on hyvin vastuutonta ja lyhytnäköistä”, Jalonen sanoo.

Yhteiskuntaneuvotteluja käydään EK:n, Kuntatyönantajien, SAK:n, STTK:n ja Akavan kesken.

Sami Kero / HS
AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen
AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?