Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 26. marraskuuta 2015

Helsingin suurmoskeija tulisi Kalasataman viereen – päätös jo ensi keväänä

HS Ilta
 
Sami Kero / HS
Hanasaaren voimalaitoksen alue on vahvoilla Helsingin suurmoskeijan sijoituspaikaksi.
Hanasaaren voimalaitoksen alue on vahvoilla Helsingin suurmoskeijan sijoituspaikaksi. Kuva: Sami Kero / HS

Tästä on kyse

 Helsingin moskeijahanketta on ajamassa Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus sekä Suomen muslimiliitto ja Suomen musliminaiset.

 Vielä kesällä arvioitiin, että Suomessa olisi noin 65 000 muslimia. Valtaosa heistä on sunneja. Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on kasvattanut muslimien määrää.

 Shiiat ovat merkittävä vähemmistö. Heitä on helsinkiläisen Resalat-yhdyskunnan arvion mukaan noin 10 000.

 Arviolta puolet muslimeista asuu pääkaupunkiseudulla. Tilastoa ei ole.

 Salafismi on konservatiivinen islamintulkinta. Se on sunnilaisen maailman johtomaan Saudi-Arabian virallinen uskonnollinen ideologia.

Helsinkiin suunnitteilla oleva suurmoskeija saatetaan sijoittaa Hanasaareen. Kiinteistöviraston asunto- ja tonttiosasto on todennut selvityksessään, että Hanasaari olisi moskeijalle kaavailluista paikoista paras. Muita selvityksen alla olleita sijoituspaikkoja olivat Pasila ja Verkkosaaren pohjoisosa.

”Hanasaari on logistisesti paras paikka. Ongelmana on, että se ei voimalansa takia sovellu joukkotapahtumien paikaksi. Kysymys on siis vielä auki”, kiinteistöviraston päällikkö Jaakko Stauffer sanoo.

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että Helsinki olisi sulkemassa Hanasaaren voimalan. Kaupunginhallitus päätti maanantaisessa kokouksessaan ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että voimala suljettaisiin vuoden 2024 lopussa. Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa joulukuussa. Jos lopettamispäätös tehdään, voimalan aiheuttama turvallisuusriski poistuu.

”Yhteinen näkemys on tällä hetkellä, että Hanasaarta tutkitaan ensimmäisenä vaihtoehtona”, kiinteistöviraston tonttiosaston päällikkö Sami Haapanen sanoo.

Suurmoskeijahanketta vetävä Pia Jardi kertoo, että moskeija voisi hyvin avautua yleisölle vasta Hanasaaren voimalan sulkeuduttua.

”Aikaviivytyksiä voi tulla, olipa sijoituspaikka mikä tahansa. Rakentamaan voisimme päästä jo aiemmin”, Jardi sanoo.

Jardi kertoo, että hanketta ajavat muslimijärjestöt aikovat järjestää suurmoskeijarakennuksesta yleisen arkkitehtikilpailun. Hanketta koordinoivat kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus sekä Suomen muslimiliitto ja Suomen musliminaiset. Kilpailun tulokset julistetaan näillä näkymin ensi vuoden loppupuolella.

”Tuomaristoon on tarkoitus kutsua edustajat Helsingin kaupungilta ja arkkitehtiliitosta. Ideana on myös, että kuntalaiset pääsevät sanomaan suunnitelmista mielipiteensä”, Jardi sanoo.

Hankkeen takana olevat muslimijärjestöt ovat tehneet Hanasaareen tontinvaraushakemuksen.

”Meille on tärkeintä, että tontti olisi sellaiselta paikalta, johon pääsee helposti”, Jardi sanoo.

Suunnitteilla olevasta moskeijasta on tarkoitus rakentaa monitoimikeskus, johon ovat tervetulleita myös muut kuin muslimit. Monitoimikeskuksessa voitaisiin järjestää muun muassa liikuntapalveluita, koulutustilaisuuksia ja lasten ja nuorten toimintaa.

Hanke on saanut huomattavan alkurahoituksen Bahrainin kuningashuoneelta. Yhteys Bahrainiin on epäilyttänyt erityisesti Suomen shiiamuslimeja, jotka ovat huolestuneet Bahrainin poliittisista kytkennöistä Saudi-Arabiaan ja sen kautta salafismiin. Sunnilainen ääri-islamilaisuus nousee salafismista.

”Rahoitusta haetaan kuitenkin useilta eri tahoilta, eivätkä rahoittajat pääse päättämään siitä, millainen moskeija rakennetaan tai millaista toimintaa sinne tulee. Bahrain vain koordinoi rahoitusta”, Jardi sanoo.

Kesällä arvioitiin, että Suomessa olisi noin 65 000 muslimia, mutta turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on tehnyt luvusta huomattavasti suuremman. Arvioiden mukaan noin puolet muslimeista asuu Helsingissä.

Tarve moskeijalle on suuri. Helsingissä on tällä hetkellä parisenkymmentä muslimien rukoustilaa, mutta ne ovat verrattain pieniä ja toisten rakennusten yhteydessä. Suunnitteilla olevaan suurmoskeijaan on kaavailtu rukoustilaa noin 1 500 ihmiselle.

Tontinvarauspäätöksen tekee Helsingin kaupunginhallitus.

”Asia voisi edetä päätöksentekoon ensi kevään aikana”, Sami Haapanen sanoo.

Jaakko Stauffer muistuttaa, että tontin varauksen kanssa noudatetaan normaalia menettelytapaa.

”Kaupunki ei siis ole antamassa tonttia ilmaiseksi, vaikka sellaistakin tietoa on julkisuudessa liikkunut”, Stauffer sanoo.

Elämää montun pohjalla - tältä näyttää Kalasataman kuoppa ilmasta
Elämää montun pohjalla - tältä näyttää Kalasataman kuoppa ilmasta
2020-luvulla Helsingin Kalasataman keskustassa on määrä olla kauppakeskus, kahdeksan tornitaloa ja terveysasema. Nyt paikalla on syvä kaivanto. HS:n minikopterista kuvattu video näyttää, mitä montun pohjalla tapahtuu. Kuvaus: Sami Kero, leikkaus: Janne Järvinen, musiikki: Kevin MacLeod 'Water Lily'

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?