Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 26. marraskuuta 2015

Ajatuspajan raportti: Työmarkkinoita jäykistävän EK:n aika on ohi

HS Ilta
 
Petra Piitulainen / Lehtikuva
Uusi raportti työnantajapuolesta suomii ankarasti EK:ta.
Uusi raportti työnantajapuolesta suomii ankarasti EK:ta. Kuva: Petra Piitulainen / Lehtikuva

Ajatuspaja Libera esittää tuoreessa, torstaiaamuna julkaistussa raportissaan, että työmarkkinat on pakko uudistaa niin, että siirrytään keskitetyistä ratkaisuista ja yleissitovista työehtosopimuksista paikalliseen ja yrityskohtaiseen sopimiseen.

Myös Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n rooli työmarkkinaosapuolena tulisi lopettaa, vaatii raportti, jonka nimi on Edelleen umpikujassa – aika on ajanut työnantajajärjestöjenkin ohi. Raportin ovat laatineet tutkimusjohtaja Heikki Pursiainen ja taloustoimittaja ja kirjailija Jouko Marttila.

Keskiviikkona EK ehättikin ilmoittaa historiallisesta päätöksestään muuttaa sääntöjään niin, ettei se voi enää solmia palkansaajien kanssa keskitettyjä palkkaratkaisuja, mikä olisi tupo-Suomen loppu. Tosin liitto on aiemminkin moisilla aikeilla uhkaillut.

Pursiaisen mukaan EK:n ilmoitus ei vienyt pohjaa pois raportin vaatimuksilta. ”Vaikka EK lopettaisi tupo-neuvottelut, on täysin auki, minkälainen järjestelmä tulisi tilalle. Muutos ei olisi riittävä, jos yleissitovuus ja liittokohtaiset neuvottelut säilyisivät. Tietysti se voi olla alkusoittoa suuremmalle myllerrykselle”, Pursiainen pohtii.

”Helposti unohtuu, että moni yritys jää kokonaan syntymättä jäykkien työmarkkinoiden vuoksi. Syntymättömiä yrityksiä ei tietenkään edusta kukaan, mutta niiden merkitys talouden elpymisessä on keskeinen”, sanoo Liberan operatiivinen johtaja Lasse Pipinen.

”Suomi sopeutuu tulevaisuudessakin talouden taantumiin työttömyyden kautta ellei jotain todella tapahdu sekä ay-liikkeen toiminnassa että EK:n roolissa työmarkkinaosapuolena”, Pipinen lisää.

Kaksi vuotta sitten Liberan raportissa arvioitiin, että aika on ajamassa ammattiyhdistysliikkeen ohitse. Myös yleissitovuus ja kolmikanta tuomittiin hautaan jo tuolloin.

Uusi raportti työnantajapuolesta suomii ankarasti EK:ta. Haastattelujen mukaan sisäpiiriläiset ovat tyytymättömiä järjestön toimintaan. Etenkään nuoret ja kansainväliset toimijat eivät siitä innostu.

Useat haastateltavat toivovat, että EK:n toiminta työmarkkinaosapuolena loppuisi samalla tavalla kuin sen ruotsalaisen vastineen 1990-luvulla.

Raportissa arvostellaan myös sitä, että EK:sta on tullut ikään kuin osa julkista sektoria, vaikka sitä eivät koske samanlaiset hallinto- ja avoimuusvaatimukset kuin julkisoikeudellisia yhteisöjä.

Nykyjärjestelmä työmarkkinoilla sai raportin mukaan alkunsa yhteisestä vihollisesta eli kommunismista, ja työrauha ostettiin rahalla.

Euro, teknologian murros, digitalisaatio ja jakamistalous ovat raportin mukaan synnyttäneet tilanteen, jossa vanhat rakenteet eivät toimi.

Raportissa tunnustetaan myös, että hajautetumpiin työmarkkinoihin liittyy ongelmia, ja siirtymävaiheessa voisi syntyä työmarkkinalevottomuuksia.

”Sosiaaliturvaa ja verotusta täytyisi uudistaa sen varmistamiseksi, että kaikki saavat kunnollisen toimeentulon ja että työtä tekemällä voisi elää. Työsuhteiden minimiehdot pitäisi kirjata lakiin työehtosopimusten asemasta”, raportissa suositellaan, mutta kaavaillaan, että tarkemmat jatkotoimet olisivat seuraavan raportin aiheena.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?