Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 26. marraskuuta 2015

Hector valitsi Finlandia-voittajaksi Laura Lindstedtin Oneironin: ”Tarina tarinoista, jotka voisivat olla totta”

HS Ilta
 
Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai tänä vuonna Laura Lindstedt teoksellaan Oneiron.
Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai tänä vuonna Laura Lindstedt teoksellaan Oneiron.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai tänä vuonna Laura Lindstedt teoksellaan Oneiron.

Valinnan tehnyt muusikko-toimittaja Heikki ”Hector” Harma sanoi puheessaan valinnan olleen lopultakin helppo. Hän kehuu, että Lindstedt on onnistunut antamaan teokselle oman äänen ja luomaan siihen persoonallisen maailman.

Harma myös kiitteli kirjailijan kykyä uudistaa romaanin muotoa ja rakennetta.

”Voittajateos kiihdyttää lukijansa assosioimaan päähenkilöittensä kokemuksia omiin kokemuksiinsa, ja sen lukemattomat viittaukset taiteen, kulttuurin, historian ja filosofian suuriin nimiin ja ilmiöihin kertovat kirjailijan laajasta perehtymisestä ihmiskunnan hengen lentoon ja kärsimyksiin”, hän sanoi.

”Tämä teos on tarina tarinoista, jotka voisivat olla totta.”

Oneiron kertoo seitsemästä eri yhteiskuntaluokasta ja kokemuspiiristä tulevasta naisesta, jotka saapuvat kuoleman jälkeiseen tilaan. Finlandia-esiraadin mukaan Lindstedt ”tekee sanoilla näkyväksi sellaista, mitä ei voi kuvata, mitä ei ole olemassa ja mille ei ole ilmaisua. Hän kehittelee teemojaan sekä outoja ja tuttuja tunnelmia luomalla tuoretta sanataidetta koskettavasti ja kuulaasti.”

Muita ehdokkaita olivat: Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat (Gummerus), Kari Hotakaisen Henkireikä (Siltala), Pertti Lassilan Armain aika (Teos), Markku Pääskysen Sielut (Tammi) ja Panu Rajalan Intoilija (WSOY).

Tänä vuonna kaunokirjallisuuden esiraati teki persoonallisia valintoja ja jätti valitsematta monet kriitikoiden ja lukijoidenkin suosikit. Rannalla jäivät muun muassa Heidi Köngäs, Aki Ollikainen, Sofi Oksanen ja Katja Kettu.

Lastenkirjallisuuden Finlandia Junior –palkinnon on puolestaan voittanut Nadja Sumanen teoksellaan Rambo.

Finland Junior –voittajan valitsi Suomen Viron-instituutin johtaja Anu Laitila.

Laitilan mielestä voittajateos on Anna-Leena Härkösen Häräntappoaseen etäinen, ehkä hivenen hienostuneempi päivitys 2010-luvulle. Puheessaan hän kehui erityisesti teoksen kieltä, henkilöiden autenttista tunteenkuvausta ja vähäeleistä huumoria.

”Meissä kaikissa on jäljellä pala turvatonta lasta ja epävarmaa nuorta. Jotta voi ymmärtää ihmisyyttä, pitää lukea lasten- ja nuortenkirjallisuutta”, Laitila sanoi.

Hän toivoo, että teosta luetaan Suomen kouluissa vuodesta toiseen.

14-vuotiaasta Rambosta kertovan tarinan teemana ovat syrjäytyminen ja perheen ongelmat. Siinä on kuitenkin myös paljon toiveikkuutta.

Jo aiemmin selvisi, että Tieto-Finlandia-palkinto menee Tapio Tammisen teokselle Kansankodin pimeämpi puoli.

Voittajan valinnut toimittaja Arto Nyberg perusteli valintaa muun muassa teoksen ajankohtaisuudella. Nybergin mukaan hyvä tietokirja linkittyy nykyaikaan ja kumoaa vääriä käsityksiä. Hänen mukaansa viime aikojen tapahtumat Syyriassa, Pariisissa, Malissa ja Tornion rajalla vaikuttivat valintaan.

Tamminen käy kirjassaan läpi ruotsalaisen rasismin historiaa 1800-luvun nationalismista ja 1900-luvun rodunjalostusopista 2000-luvun uusnatsismiin. Finlandia-esiraadin mukaan kirja muuttaa käsitystä Ruotsista ja ruotsalaisuudesta. Raadin mukaan se on ”karmivan tärkeä muistutus siitä, kuinka arkipäiväistä ja jopa ihailtua silmitön julmuus voi olla.”

Finlandia-voittaja Laura Lindstedt lukee otteen romaanistaan
Finlandia-voittaja Laura Lindstedt lukee otteen romaanistaan
Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Laura Lindstedt lukee katkelman romaanistaan Oneiron.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?