Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
lauantaina 26. joulukuuta 2015

Lännestä saapuva tapaninpäivän myrsky kiristää kylmyyttä – Ruotsissa kehotettiin välttämään ulos menemistä

Tapaninpäivänä pakkasen valta tavoittelee koko maata. Joulupäivänä myrsky riepotteli Ruotsia, jossa eteläisen Norlannin asukkaita kehotettiin välttämään ulkoilua.

HS Ilta
 
HS-sää 2512
HS-sää 2512

Tapaninpäivänä pakkanen valtaa Suomen, ja kylmän valta jatkuu ainakin uuteenvuoteen asti. Ilmatieteen laitos on päivittänyt ennustettaan aiempaa kylmemmäksi. Talvi jatkuu kuitenkin mustana, sillä sää on kirkas.

Suomea uhkaa tapaninpäivän aikana myrsky. Kova tuuli purjehtii Suomen yli tapaninpäivän aikana. Itä-Suomeen se ennättää tapaninpäivän iltana.

”Etelä- ja Keski-Suomessa voi jokunen puu kaatua, ja Lounais-Suomessa saattaa tulla jokunen yksittäinen sähkökatko”, sanoo HS:n meteorologi Matti Eerikäinen. ”Mitään maailmanlopun rytinää ei tarvitse kuitenkaan odotella.”

Kovinta tuulta on luvassa Selkämerelle, jossa luoteenpuoleinen myrskytuulen odotettiin yöllä yltyvän 23 metriin sekunnissa. Kovaa tuulee oli luvassa myös lounaisilla merialueilla. Ahvenanmerellä ja Saaristomerellä tuulen arvioitiin puhaltavan lauantain vastaisena yönä 21 metriä sekunnissa.

Kovan tuulen varoitus koski Suomenlahtea, Pohjois-Itämeren länsiosaa, Merenkurkkua ja Perämerta.

Myös maa-alueille maan etelä- ja keskiosiin sekä Pohjois-Lappiin annettiin tuulivaroitus. Puuskissa tuulen arveltiin yltyvän 20 metrin sekuntivauhtiin.

Ruotsissa lääninhallitus antoi joulupäivän illaksi osiin maata kehotuksen välttää ulkona liikkumista, kertoo Dagens Nyheter. Varoitus koski Jämtlandin, Västernorrlandin ja Gävleborgin läänejä. Sama myrskyrintama vaivasi Norjaa jouluaattona.

Dagens Nyheterin mukaan Norjassa sai myrskyn johdosta surmansa kaksi ihmistä.

Tapaninpäivän aikana lämpötila laskee Suomessa. Tuuleen yhdistettynä tämä johtaa siihen, että sää tuntuu entistä kylmemmältä.

”Sää voi hyvinkin tuntua viidestä kymmeneen astetta kylmemmältä kuin mitä kartan lukemat osoittavat”, Eerikäinen huomauttaa. Tapaninpäivän poutasäähän ulkoilijan kannattaa siis varustautua erityisen lämpimästi.

Pipovaroitus ei koske pelkästään tapaninpäivää, vaan sää jatkaa kylmenemistään myös välipäivinä.

”Etelässäkin voi olla yöaikaan kymmenen astetta pakkasta.”

Lumitilannetta pakkanen ei kuitenkaan ole parantamassa, sillä korkeapaine ei tuo mukanaan sadetta. Eerikäisen mukaan lumiraja kulkee tällä hetkellä suunnilleen akselilla Joensuu–Kalajoki.

”Mutta kunnolla lunta on Lapissa. Keski-Suomessa voi tapanina vähän ripauttaa.”

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Kova tuuli vyörytti isoja aaltoja Eiranrantaan eteläisessä Helsingissä joulupäivänä.
Kova tuuli vyörytti isoja aaltoja Eiranrantaan eteläisessä Helsingissä joulupäivänä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?