Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
lauantaina 26. joulukuuta 2015

Hi-hih-hi, sanoi Etelä-Afrikan presidentti – kansalle johtaja on vitsi, joka ei naurata

Jacob Zuman piti jatkaa Etelä-Afrikan nousua uusien suurmaiden joukkoon. Afrikan talousmahti on nyt kuitenkin vaikeuksissa. Presidentin toilailut pahentavat tilannetta, kirjoittaa HS:n Johannesburgin-kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää.

HS Ilta
 
SIDNEY SESHIBEDI / REUTERS
Joulukuun alussa presidentti Jacob Zuman arvovieraana oli Kiinan presidentti Xi Jinping (vasemmalla). Silloinkin Etelä-Afrikan ensimmäistä zulupresidenttiä nauratti.
Joulukuun alussa presidentti Jacob Zuman arvovieraana oli Kiinan presidentti Xi Jinping (vasemmalla). Silloinkin Etelä-Afrikan ensimmäistä zulupresidenttiä nauratti. Kuva: SIDNEY SESHIBEDI / REUTERS
Fakta

11 virallista kieltä ja 54 miljoonaa asukasta

 Etelä-Afrikka on suurtalous Afrikassa

 Etelä-Afrikka on perustuslaillinen demokratia, jossa hallituksen työtä johtaa presidentti.

 Etelä-Afrikassa on 11 virallista kieltä ja 54 miljoonaa asukasta.

 Valkoisen vähemmistön harjoittama rotusortopolitiikka apartheid päättyi vuonna 1994 ensimmäisiin vapaisiin vaaleihin.

 Entinen vapautusliike Afrikan kansalliskongressi ANC on hallinnut Etelä-Afrikkaa koko demokratian ajan, eli yli 21 vuotta.

 Etelä-Afrikka on menettänyt Afrikan suurimman talouden aseman Nigerialle. Etelä-Afrikan kansantalous on kuitenkin yhä maanosan teollistunein ja monipuolisin.

 Valuuttarahasto IMF:n mukaan Etelä-Afrikan talous oli maailman 33. suurin vuonna 2014. Suomi oli sijalla 40.

Talouskasvu on hitainta 2000-luvulla, työttömyysaste neljänneksen ja luottokelpoisuus lähellä roskaluokkaa. Etelä-Afrikan presidentin mielestä hänen edustamansa puolue hallitsee silti siihen saakka, kunnes Jeesus tulee takaisin.

JOHANNESBURG. Presidenttiä kikatutti. Eikä siitä meinannut tulla loppua. Kiusalliseksi tilanteen teki, että presidentti Jacob Zuma istui Etelä-Afrikan parlamentissa tentattavana. Ja kansa seurasi hihittelyä suorassa televisiolähetyksessä.

Kansanedustajat moittivat presidenttiä huonosta hallinnosta.

Hi-hih-hi, sanoi presidentti.

Häntä syytettiin maan ongelmista.

Hi-hih-hi.

Presidentin outo käytös muutama viikko sitten tulkittiin Etelä-Afrikassa sekä typeräksi että ylimieliseksi. Kasvavalle joukolle arvostelijoita välikohtaus oli merkki siitä, että Zumasta on tullut vitsi, joka ei naurata.

Joulukuussa Etelä-Afrikassa on nähty mielenosoituksia Zumaa vastaan, ja sosiaalisessa mediassa kiertää iskulause #ZumaMustFall.

Kyse ei kuitenkaan ole vain Zumasta. Presidentin epäsuosio heijastelee talouden ja politiikan ongelmia, joihin Afrikan talousmahti, 54 miljoonan ihmisen Etelä-Afrikka on vajonnut.

Kuusi vuotta sitten Etelä-Afrikka oli vauhdissa. Sillä oli kerrottavana kaunis tarina: siirtymä rotusorrosta demokratiaan ja sovittelun kautta eri kansanryhmien yhteiseloon. Maa oli demokratian esimerkki muulle Afrikalle. Talous kasvoi noin viiden prosentin vauhtia, mikä vei Etelä-Afrikan maailman nousevien suurtalouksien joukkoon Brasilian, Venäjän, Kiinan ja Intian seuraan.

Tässä tilanteessa vuonna 2009 Etelä-Afrikan presidentiksi valittiin Jacob Zuma. Hänestä tuli kolmas demokratian ajan presidentti Nelson Mandelan ja Thabo Mbekin jälkeen. Kuten edeltäjänsä, Zuma kuuluu Afrikan kansalliskongressi ANC:hen, entiseen vapautusliikkeeseen, joka on johtanut kaikkia hallituksia vuoden 1994 ensimmäisistä vapaista vaaleista lähtien.

Nyt Zuma hallitsee toista kauttaan. Etelä-Afrikan talouskasvu on puolentoista prosentin luokkaa, hitainta 2000-luvulla. Työttömyysaste on virallisesti 25 prosenttia. Randin kurssi on historiallisen alhaalla. Luottolaitokset ovat laskeneet arvioitaan Etelä-Afrikasta lähelle roskaluokkaa.

Zumaa ei voi syyttää kaikesta tästä. Talousongelmat juontavat maailmantalouden taantumasta ja mineraalien hintojen laskusta, joka on iskenyt Etelä-Afrikan suureen kaivosteollisuuteen.

Lisäongelmia on kuitenkin aiheuttanut huono hallinto. Sen seuraukset näkyvät muun muassa sähköntuotannossa. Uudet voimalat ovat myöhässä, ja vanhojen huoltoa on laiminlyöty. Siksi Etelä-Afrikka joutuu nyt säännöstelemään sähkönjakelua. Sijoittajia on vaikea saada uskomaan maahan, joka ei saa pidettyä valoja päällä.

Zuman hallitusta arvostellaan siitä, ettei se puuttunut ajoissa sähköntuotannon ongelmiin. Eivätkä tulevat ratkaisusuunnitelmatkaan ole vakuuttaneet.

Jotkut ongelmat ovat suoremmin Zuman käsialaa. Nyt joulukuussa Zuma vaihtoi viiden päivän sisällä valtiovarainministeriä kaksi kertaa. Ensimmäinen erotettu oli arvostettu Nhlanhla Nene, jolla oli maine rehtinä ja pätevänä ministerinä. Zuma ei aluksi antanut mitään syytä erottamiselle.

Selityksen puuttuessa media ja muut politiikan tarkkailijat esittivät oman tulkintansa. Sitkein arvio oli, että Nene sai potkut, koska hän vastusti perustelluista syistä South African Airways -lentoyhtiön suurkauppaa Airbusin kanssa. Zuma taas halusi kaupan, koska lentoyhtiön johtaja on hänen hyvä ystävänsä – tai rakastajattarensa.

Presidentin tiedottajat kiistivät väitteen, mutta sotku oli jo syntynyt.

Osakemarkkinat sekosivat, valuuttakurssi syöksyi, mielenosoittajat lähtivät kaduille.

Monien johtopäätös oli, että presidentin toimet ovat maalle vahingollisia.

Zuma on kulkenut epätavallisen tie Etelä-Afrikan johtajaksi. Hän on kotoisin maaseudulta Zulumaan alueelta eikä juurikaan käynyt nuorena virallisia kouluja. Zuma liittyi jo nuorena rotusortohallintoa vastustaneeseen liikkeeseen kommunistien riveissä. Hänet tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankilaan.

Robben Island -vankilasaarella Zuma tapasi Mandelan ja muita vastarinnan pioneereja. Muut vangit opettivat Zumalle englantia.

Vapauduttuaan Zuma liittyi ANC:n riveihin sissiksi ja toimi maanpaossa muun muassa Mosambikissa ja Sambiassa, kunnes palasi vuonna 1990 Etelä-Afrikkaan. ANC ja muut kielletyt puolueet oli silloin juuri vapautettu, ja Etelä-Afrikka alkoi valmistella rotusorto apartheidin lopettamista.

Politiikassa Zuma nousi hämmästyttävästi paikallistasolta valtakunnan huipulle siitä huolimatta, että uraa ovat aina varjostaneet epäilyt petoksista ja rikoksista.

Ennen presidentiksi tuloa Zumaa syytettiin raiskauksesta, jonka uhrina oli Zuman edesmenneen puoluetoverin tytär. Zuma todettiin syyttömäksi.

Zumaa vastaan nostettiin myös syytteet petoksesta, rahanpesusta ja muusta korruptiosta.

Syytteistä luovuttiin oikeusprosessin epäselvyyksien vuoksi, mutta Zumaa ei myöskään julistettu syyttömäksi.

Se jätti Zuman maineeseen epäilyn, että hän on mies, joka ei toimi rehellisesti, mutta ei myöskään jää kiinni.

Presidenttikaudella samaa vaikutelmaa on vahvistanut pitkä kiistely Zuman kotikartanosta, jonka ehostamiseen käytettiin miljoonia randeja verovaroja. Zuman mukaan rahat käytettiin asunnon turvatoimiin. Useita virallisia selvityksiä on tehty, mutta Zuman ei ole todistettu toimineen väärin.

Selitykset ovat kuitenkin olleet niin mielikuvituksellisia, että kansalaisten kiukku on vain kasvanut.

Aiemmin tänä vuonna poliisiministeri esitteli tutkimusraportin, jonka mukaan Zuman pihalle todellakin rakennettiin verorahoilla uima-allas – mutta kyseessä oli tärkeä turvatoimi tulipalojen varalta.

Zuma on nyt 73-vuotias, ja hänen on määrä johtaa hallitusta vielä kolme ja puoli vuotta. Yksi Zuman kauden perintö on nähtävissä jo nyt. Se on ANC:n mahtiaseman rapistuminen.

ANC on toki yhä ylivoimaisesti suosituin puolue. Se ratsastaa vanhalla maineellaan liikkeenä, joka taisteli kansalle vapauden. Apartheidin kokeneen väestön parissa arvostus on siksi vahva.

Nuoret jaksavat olla vähemmän kiitollisia. Niin sanottu vapaudessa syntyneiden sukupolvi haluaa nähdä parannuksia omana elinaikanaan. Tämän vuoden opiskelijaprotesteissa on nähty, että monet ovat tyytymättömiä siihen, mitä 21 vuodessa on saatu aikaan.

Alkuvuoden opiskelijaprotestien aihe oli rotusorron perintö. Taloudellinen eriarvoisuus on yhä raju. Valtaosa varallisuudesta on yhä valkoisilla, vaikka valtaosa kansasta on mustia.

Huono-osaisuuteen jumittuneiden tyytymättömyys kohdistuu kuitenkin myös uuteen mustaan eliittiin. ANC:tä pidetään mammuttimaisena valtaliittoutumana, jonka puuhissa poliittiset suhteet ja menestys liike-elämässä kulkevat käsi kädessä.

Vaikutelmaa ovat vahvistaneet myös Zumaan kohdistuvat korruptioepäilyt ja hänen puheensa.

”ANC hallitsee, kunnes Jeesus tulee takaisin”, Zuma tokaisi kerran.

Äskettäin avustajat joutuivat selittelemään lausuntoa, jossa Zuma vaikutti sanoneen, että ANC on valtion yläpuolella.

ANC:n arvostelijoiden on ollut helppo löytää perusteluita ajatukselle, että Etelä-Afrikan demokratia on alkanut näyttää yksinpuoluevallalta.

Etelä-Afrikalla on kuitenkin muita demokratian pilareita: ärhäkkä media, pätevä oikeuslaitos ja vireä kansalaisyhteiskunta. Ne ovat haastaneet Zumaa ja muuta ANC-eliittiä.

Lisäksi poliittinen oppositio on nyt vahvempi kuin koskaan demokratian aikana. Äärivasemmistolainen Economic Freedom Fighters on kasvattanut suosiotaan. Puoluetta johtaa Julius Malema, joka on Zuman entinen suojatti ja nykyisin pahin piikki tämän lihassa.

Nosteessa on myös Demokraattinen liitto. Se on entinen valkoisten puolue, jota vetää nyt ensimmäinen musta johtaja Mmusi Maimane. Puolue markkinoi itseään puhtaana ja avoimena hallintopuolueena, eli ANC:n vastakohtana.

Zuman presidenttiyden ajan suuri muutos on siis ollut, että vastustajat ovat vahvistuneet.

Zuma on ensimmäinen Etelä-Afrikan presidentti, joka kuuluu zuluihin. Zulut ovat Etelä-Afrikan 11 etnisestä ryhmästä suurin. Zuluperinteet sallivat moniavioisuuden, ja useita vaimoja pidetään miehen mahdin merkkinä.

Monet muut kansanryhmät Etelä-Afrikassa eivät hyväksy moniavioisuutta. Siksi myös presidentin yksityiselämä on lisännyt hänen epäsuosiotaan.

Zuma on mennyt naimisiin kuudesti. Yksi vaimoista teki itsemurhan, yksi otti eron ja neljän kanssa Zuma on yhä avioliitossa. Lapsia on parikymmentä.

Eronnut vaimo on nimeltään Nkosazana Dlamini-Zuma. Hänen kanssaan Zumalla on neljä lasta.

Dlamini-Zuma on entinen terveysministeri ja ulkoministeri. Nyt hän toimii arvostetussa tehtävässä Afrikan unionin puheenjohtajana.

Se tuskin jää hänen viimeiseksi virakseen. Etelä-Afrikassa pyörii jo vahva huhumylly kolmen ja puolen vuoden päähän. Dlamini-Zuman uskotaan pyrkivän ANC:n johtajaksi ja siten Etelä-Afrikan seuraavaksi presidentiksi.

Zuman seuraajaksi saattaa siis tulla hänen entinen vaimonsa.

  

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?