Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
lauantaina 26. joulukuuta 2015

Tutkijat tunnistivat kuluttajatyypin, joka ennustaa tuotteelle huonoa

HS Ilta
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Jotkut suorastaan haistavat ne tuotteet, joiden elinkaari jää lyhyeksi.
Jotkut suorastaan haistavat ne tuotteet, joiden elinkaari jää lyhyeksi. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Joskus kauppoihin ilmaantuu tuotteita, jotka eivät menesty. Yhtä kuluttajatyyppiä ne tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kuitenkin kiinnostavat: niitä, jotka ostavat kerta toisensa jälkeen tuotteita, jotka valtaosalle eivät kelpaa.

Tutkijat kutsuvat tällaisia kuluttajia ”epäonnistumisen ennustajiksi”.

”Nämä ihmiset ostavat kerta toisensa jälkeen tuotteita, jotka päätyvät hyllyiltä poistettaviksi”, tiivistää markkinoinnin professori Catherine Tucker Massachusetts Institute of Technlogysta (MIT).

Osa kuluttajista suorastaan haistaa Tuckerin mukaan tuotteet, joiden elinkaari jää lyhyeksi. Jos he ostavat hammastahnaa, joka ei käy kaupaksi, he todennäköisesti valitsevat myös vaikkapa virvoitusjuoman, joka ei oikein muille kelpaa, tai jonkin muun huonosti menestyvän tuotteen.

Yleensä markkinatutkimuksissa hyvänä merkkinä pidetään sitä, että ihmiset pitävät tuotteesta, Tucker huomauttaa. Nyt tutkijat tunnistivat kuluttajan, jonka mieltymys tuotteeseen ennustaa tuotteelle lyhyttä ikää. Toinen MIT:n tutkija Duncan Simester tiivistää, että tuotteen menestyksen salaisuus ei näytä olevan vain ostajien määrä vaan sekin, että ostajat ovat oikeanlaisia – tai eivät vääränlaisia.

Tutkimus on julkaistu Journal of Marketing Research -lehdessä ja siitä kertoo muun muassa MIT:n verkkosivu. Se perustuu laajaan seurantaan yhdysvaltalaisista vähittäiskaupoista ja asiakkaista viime vuosikymmeneltä.

Tuote määriteltiin epäonnistuneeksi, jos se vedettiin pois kolme vuotta sen jälkeen, kun se tuli kauppoihin. Tutkijat haarukoivat ne kuluttajat, joiden hankkimat tuotteet floppasivat erityisen usein. Jos nämä kuluttajat ostivat tuotetta markkinoille tulon varhaisessa vaiheessa ja useasti, tuotteen menestymisen ennuste heikkeni.

Näiden kuluttajien käyttäytymistä selittää jonkinlaisesta riskinotto, Simester selittää. Jos ihminen on valmis kokeilemaan outoa tuotetta, hän on valmis kokeilemaan myös toista outoa tuotetta.

Näiden ostajien kulutuskäyttäytymistä ei selitä esimerkiksi edes se, että he tekisivät ostoksia väsyneenä, yöllä tai muuten herkässä tilassa. Tutkijat pohtivat, liittyykö tällainen käyttäytyminen paitsi arkisiin ostoksiin myös sijoitusmarkkinoihin. Jatkotutkimuksia he pitivät tarpeellisina.

Tutkijoista kaksi tunnustaa itse ostaneensa tuotteita, jotka eivät toimineet luvatulla tavalla tai eivät vedonneet muiden kuluttajien makuun.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?