Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
lauantaina 26. joulukuuta 2015

Onko työttömyys parempi vaihtoehto kuin osa-aikainen työ?

Omasta halustaan osa-aikaista työtä tekevät ovat selvitysten mukaan yhtä tyytyväisiä kuin täyttä päivää puurtavat.

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat

Suhtautuminen osa-aikaiseen työhön on Suomessa kummallisen välinpitämätöntä ja jopa nuivaa. Tämä pätee niin työntekijä- kuin työnantajajärjestöihinkin, eikä asia tunnu suuresti kiinnostavan poliittisia päätöksentekijöitäkään.

Osa-aikatyötä tekevien osuus on Suomessa vain 15 prosentin luokkaa. Osuus on selvästi alempi kuin keskimäärin EU-maissa, joissa se Sitran selvityksen mukaan on keskimäärin 20 prosenttia. Esimerkiksi muissa Pohjoismaissa ja Saksassa prosenttiluku on 25–28, Alankomaissa jopa noin 50.

Vaikka osa-aikatyö ei aina toki ole mikään ideaalitilanne, sopii osa-aikaisuus Sitran selvityksen mukaan kolmelle neljästä vallitsevassa elämäntilanteessa.

Alemmasta tulotasosta huolimatta omasta halustaan osa-aikaista työtä tekevät ovat selvityksen mukaan yleensä yhtä tyytyväisiä elämäänsä kuin kokoaikatyötä tekevät. Tyytymättömyys on suurinta työelämän ulkopuolella, mikä on tietysti täysin luonnollista. Edellä mainitussa selvityksessä ei ole yritetty arvioida lyhyemmän työajan vaikutuksia työtehoon, mutta rohkenisi olettaa, ettei pitkän, vaikkapa kahdeksantuntisen työpäivän tulos ole yli kaksinkertainen neljän tunnin pituiseen työpäivään verrattuna. Työntekijän työtulos suhteessa palkkaan, joka olisi siis lyhyempää työaikaa vastaava, tuskin alenisi lyhyemmän työpäivän vuoksi.

Kun työmarkkinajärjestöt omista syistään eivät selvästikään ole halukkaita edistämään osa-aikaisen työn tekemistä, valtiovallan olisi syytä ryhtyä katalysaattoriksi porkkanoilla tai kepillä.

Työttömyys on edelleen asianosaiselle sen verran leimaavaa ja elämänlaatua sekä tulevaisuutta heikentävää sekä yhteiskunnalle kallista, että sitä pitäisi hillitä kaikkien käytettävissä olevien keinojen avulla. Osa-aikainen työ erityisesti vapaaehtoispohjalla työttömyyden sijasta tarjoaisi tähän hyvän ja inhimillisen mahdollisuuden. Tätä vaihtoehtoa pitäisi yritystenkin tarjota irtisanomisten sijasta ja samalla pyrkiä irtautumaan yksioikoisista vaihtoehdoista nolla tai sata.

Pertti Seuna

Tuusula

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?