Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 27. tammikuuta 2016

Ranskan oikeusministeri erosi – ei hyväksynyt kansalaisuuden riistämistä terroristeilta

Oikeusministeri Christianen Taubiran ero helpottaa presidentti François Hollanden ja pääministeri Manuel Vallsin ajamaa perustuslain muutosta.

HS Ilta
 
PHILIPPE WOJAZER
Christiane Taubira
Christiane Taubira Kuva: PHILIPPE WOJAZER

Ranskan oikeusministeri Christiane Taubira erosi keskiviikkona ilmeisesti kansalaisuuslakia koskeneen riidan vuoksi, uutistoimisto AFP kertoo.

Taubira on ollut pitkään törmäyskurssilla Ranskan presidentin François Hollanden ja pääministerin Manuel Vallsin kanssa, jotka ovat ajaneet kovaa linjaa Pariisin marraskuisten terrori-iskujen jälkeen.

Taubiran ero liittynee uuteen kansalaisuuslakiin, jonka nojalla terrorismista tuomituilta voitaisiin riistää Ranskan kansalaisuus. Valls ja Hollande ovat ajaneet lakia voimakkaasti.

”Ranskan kansalaisuuden poistaminen heiltä, jotka sokeasti tappavat toisia ranskalaisia terroristisen ideologian nimessä, olisi voimakas symbolinen teko”, pääministeri Valls on perustellut lakia.

Taubira ja moni hänen kollegoistaan sosialistipuolueessa on sitä mieltä, että laki olisi ”säälittävän tehoton” ja hyökkäisi Ranskan kansalaisuuden ja identiteetin ”tärkeää peruspilaria” vastaan.

Laki voi Taubiran mukaan osoittautua lopulta jopa vaaralliseksi, koska se jakaisi ranskalaiset kahteen kastiin, jossa ”puhtaita” ranskalaisia pidettäisiin parempina kansalaisina.

Myös hallitus on myöntänyt, että kyse olisi lähinnä symbolisesta eleestä, jolla ei olisi paljon käytännön merkitystä.

Taubiraa on kuvattu aatteelliseksi perusoikeuksien kannattajaksi, ja hän ollut usein oikeiston hyökkäyksien kohteena. Taubira profiloitui esitellessään samaa sukupuolta olevien avioliittolain vuonna 2013.

Taubira on tähän asti sanonut pysyvänsä hallituksessa erimielisyyksistä huolimatta. Hänen olisi kuitenkin oikeusministerinä pitänyt esitellä kansalaisuuslaki ja puolustaa sitä, vaikka hän on arvostellut sitä voimakkaasti julkisuudessa.

Taubira jätti eronpyyntönsä keskiviikkona tavattuaan Hollanden ja Vallsin Élysée-palatsissa. Tapaamista kuvattiin erosta huolimatta lämpimäksi, sanomalehti The Guardian kertoo.

Taubira lähetti viestipalvelu Twitterissä heti tapaamisen jälkeen viestin, jossa sanoi: ”Joskus vastarinta tarkoittaa sitä, että jää, joskus vastarinta tarkoittaa sitä, että lähtee.”

Taubiran lähtö helpottaa hallituksen kaavailemia muutoksia perustuslakiin, jotka mahdollistavat muun muassa poikkeustilan jatkamisen. Taubiran tilalle nousee perustuslakimuutoksen kannattaja Jean-Jacques Urvoas.

Pariisin iskujen jälkeen julistettu kolmen kuukauden poikkeustila umpeutuu helmikuun 26. päivänä. Poikkeustilan perusteella poliisi ja paikallisviranomaiset voivat muun muassa tehdä kotietsintöjä ja asettaa ihmisiä kotiarestiin ilman oikeusistuimen lupaa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?