Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
sunnuntaina 27. maaliskuuta 2016

Toimittaja komentaa Syyrian kurdien naisjoukkoja – mutta onko hän terroristi vai Isis-järjestön pysäyttäjä

Syyrian kurdien naisjoukkoja komentava Nisrin Abdullah kumoaa syytökset terrorismista ja Venäjän tuesta.

HS Ilta
 
Pekka Mykkänen / HS
Nisrin Abdullah komentaa Syyrian kurdinaisten YPJ-joukkoja, jotka taistelevat ääri-isalmistista Isis-järjestöä vastaan ja vaativat Syyrian hallituksen kaatamista.
Nisrin Abdullah komentaa Syyrian kurdinaisten YPJ-joukkoja, jotka taistelevat ääri-isalmistista Isis-järjestöä vastaan ja vaativat Syyrian hallituksen kaatamista. Kuva: Pekka Mykkänen / HS
Fakta

Viisi kauhujen vuotta

 Syyrian sota sai alkunsa ”arabikevään” mielenosoituksista 2011. Hallituksen joukot hyökkäsivät mielenosoittajien kimppuun ja vähitellen kriisi muuttui avoimeksi sodankäynniksi.

 Paikallisia osapuolia on lukemattomia Syyrian armeijasta äärijärjestö Isisiin sekä muihin ääri-islamistisiin ryhmittymiin, kurdijoukkoihin ja ”maltillisempiin” ryhmiin.

 Isis-järjestön terrori sai myös länsimaat osallistumaan sotaan. Monet arabimaat ja Iran ovat sekaantuneet sotaan suoraan tai välillisesti.

 Viime vuonna Venäjä ryhtyi tukemaan Syyrian hallituksen sotaponnisteluja.

 Turkki ja Venäjä ovat ajautuneet miltei sodan partaalle. Turkki on myös kiihdyttänyt sotaansa oman maansa kurdiryhmiä vastaan.

Bryssel. Jos Turkilta kysytään, edessäni istuu terroristijärjestön komentaja. Jos naiselta itseltään kysytään, hänen mukaansa Eurooppa saa kiittää hänen joukkojaan siitä, ettei ääri-islamistinen Isis-järjestö ole jatkanut marssiaan aina Eurooppaan asti.

Syyrian kurdien naisjoukkojen YPJ:n komentajan Nisrin Abdullahin kasvot näyttävät kärsiviltä ja väsyneiltä. Vielä pitäisi jaksaa tuntikaupalla haastatteluja ja uusia tapaamisia eurooppalaisten poliitikkojen kanssa.

Hän on tullut Brysseliin, koska haluaa ulkopuolisen maailman ymmärtävän, millaisen virheen se tekee Syyriassa.

“Ulkomaailma tuijottaa vain Isisiä, kukaan ei välitä Syyrian demokratiasta. Minä haluan kysyä, mitä te sitten aiotte tehdä, kun Isis on tuhottu”, hän kertoi äskettäin talossa, jossa pitää päämajaansa kurdien KNK-kattojärjestö.

Abdullah, 37, tietää, millaista on istua haastattelussa, koska muutama vuosi sitten hänkin oli toimittaja. Mutta sitten kotimaa Syyria meni sekaisin – ensin hallituksen vastaisista mielenosoituksista, sitten järjettömästä verenvuodatuksesta.

Abdullah tarttui aseisiin ja nousi nopeasti Naisten puolustusyksikön eli YPJ:n komentajaksi. Se on Syyrian kurdien PYD-puolueen aseellisen siiven YPG:n sisarjärjestö.

YPG:hen ja YPJ:hin kuuluu Abdullahin mukaan omat poliisivoimat mukaan lukien 50 000 ihmistä.

Helmikuussa Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu syytti YPG-järjestöä 30 ihmishenkeä vaatineesta pommi-iskusta Ankarassa. Turkin mukaan järjestö on terroristijärjestöksi luokitellun kurdien PKK:n jatke.

Abdullahin ilmekään ei värähdä, kun hän vastaa Turkin syytöksiin, joita ryyditettiin YPG:n vastaisilla pommituksilla.

“Turkki sanoo ihan mitä vain taistelussaan kurdeja vastaan. Meillä ei ole mitään intressiä iskeä Ankaraan”, Abdullah sanoo.

YPG oli keskeisessä roolissa, kun Isis-järjestön eteneminen pysäytettiin Kobanen taistelussa ja muualla Syyriassa viime vuonna. Järjestön taistelijat saavat Yhdysvalloilta ilmatukea, mutta Abdullahin mukaan ei aseita.

Kobanesta YPG:n taistelijat löysivät asiakirjoja, jotka kertovat Abdullahin mukaan Isisin suurista suunnitelmista.

“Isisille Lähi-itä on vain takapiha, heidän todellinen tavoitteensa on hyökätä Eurooppaan. He haluavat levittäytyä Välimeren yli Italiaan ja Espanjaan asti.”

Dêrikin kaupungista kotoisin olevalle entiselle toimittajalle sota on ollut henkilökohtaisesti raskas kokemus. Monet sukulaiset ovat kuolleet ase kädessä, viime vuoden huhtikuussa veli kaatui Isis-joukkojen väijytyksessä.

”Hän on nyt marttyyri, ikuisessa elämässä.”

Turkin hallitusta myötäilevän SETA-säätiön tutkija Ufuk Ulitas syytti äskettäisessä kirjoituksessaan YPG:tä siitä, että sitä ei oikeasti kiinnosta Isisin vastainen taistelu vaan oman alueensa kasvattaminen Pohjois-Syyriassa.

Hänen mukaansa YPG on vaarallisen läheisessä yhteistyössä Venäjän kanssa – ja Venäjähän tukee Syyrian johtajan Bashar al-Assadin joukkoja taistelussa maltillisempia järjestöjä vastaan.

Britannian ulkoministerin Phillip Hammond totesi helmikuussa maansa parlamentissa, että briteillä on “huolestuttavaa todistusaineistoa” siitä, että YPG on alkanut tehdä yhteistyötä Syyrian hallituksen ja Venäjän asevoimien kanssa taistelussa länsimaiden tukemia ryhmittymiä vastaan.

Komentaja Abdullah antaa väisteleviä vastauksia, kun häneltä kysyy ryhmittymänsä suhtautumisesta Venäjään. Hän kiistää kuitenkin jyrkästi YPG:n saaneen minkäänlaista sotilaallista tukea Venäjältä.

“Venäjä on hyvin vaikutusvaltainen maa, ja toivon, että se voi auttaa demokraattisen Syyrian rakentamisessa.”

Mutta etkö tuomitse Venäjää siitä, että se pommittaa myös siviilikohteita ja tukee Assadin pysymistä vallassa – Assadhan on teidän alkuperäinen vihollisenne?

“Tuomitsemme kaikki, jotka hyökkäävät siviilejä vastaan. Mutta en halua mainita ketään nimeltä”, Abdullah sanoo.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?