Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 27. lokakuuta 2015

J. K. Rowling vastustaa Israelin kulttuuriboikottia

HS Ilta
 
SUZANNE PLUNKETT
Kirjailija J. K. Rowlingin Harry Potter -fantasiaromaanisarja tunnetaan ympäri maailmaa.
Kirjailija J. K. Rowlingin Harry Potter -fantasiaromaanisarja tunnetaan ympäri maailmaa. Kuva: SUZANNE PLUNKETT

Britanniassa julkistettiin viime viikolla avoin kirje, jossa toistasataa tunnettua poliitikkoa ja kulttuurihenkilöä vetoaa sen puolesta, ettei Israelia eristetä kansainvälisestä kulttuuriyhteistyöstä.

Allekirjoittajien joukossa ovat esimerkiksi kirjailijat J. K. Rowling, Hilary Mantel, Fay Weldon, historioitsijat Simon Sebag Montefiore ja Niall Ferguson, musiikkitoimittaja Norman Lebrecht ja näyttelijä Zoë Wanamaker.

Mukana on myös useita parlamentin jäseniä, toimittajia ja tiedeyhteisön jäseniä, joista monella on juutalainen tausta.

The Guardian -lehdessä julkaistussa avoimessa kirjeessä sanotaan sen olevan vastaus alkuvuodesta 2015 ilmestyneeseen julkilausumaan, jossa liki tuhat allekirjoittajaa julisti kulttuuriboikotin Israelille vastalauseena sen palestiinalaisiin kohdistamalle väkivallalle.

Kansainvälinen taiteilijajoukko kieltäytyi esiintymästä Israelissa, vastaanottamasta siellä tunnustuksia tai pitämästä siellä näyttelyjä ennen kuin maa ”kunnioittaa kansainvälisiä lakeja ja lopettaa palestiinalaisten sorron”.

Uuden kirjeen allekirjoittajat pitävät boikotteja turhina ja kertovat kannattavansa Culture for Coexistence -verkostoa, jonka sanotaan pyrkivän dialogiin israelilaisten ja palestiinalaisten välillä.

Palestiinalaisvetoisessa The Electronic Intifada -verkkojulkaisussa Culture for Coexistence -verkoston kerrotaan saavan tukensa israelilaiselta Hapoalim-pankilta, joka rahoittaa juutalaisten siirtokuntia Länsirannan miehitetyillä alueilla.

Ehkä eniten ihmetystä kulttuuriboikottia vastustavan kirjeen allekirjoittajissa on herättänyt kirjailija J. K. Rowling, joka tunnetaan liberaaleista mielipiteistään.

Harry Potter -kirjojen tekijää on nyt syytetty sionistiksi, joka näyttää hylänneen rasismia ja heikkojen oikeuksia puolustavat näkemyksensä.

Rowling on itse puolustanut Twitter-yhteisöpalvelussa allekirjoitustaan sanomalla, etteivät boikotit auta lopettamaan väkivaltaisia konflikteja.

”Olen inhonnut useimpia pääministeri Netanjahun toimia, mutta en usko että kulttuuriboikotti työntää hänet virastaan”, Rowling kirjoitti.

Hänen mukaansa nimenomaan taiteen ja kirjallisuuden jakaminen rajojen yli rakentaa ja edistää hyvyyttä maailmassa.

Rowling viittasi myös palestiinalaislyyrikko Mahmoud Darwishiin, jonka tuotanto on hänestä ”sydäntäsärkevää”.

”Kulttuuridialogi ja yhteistyö ovat nyt tärkeämpiä kuin ikinä. Kulttuuriboikotit taas ovat rajoittavia, epäoikeudenmukaisia ja tehottomia”, Rowling kirjoitti Twitterissä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?