Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 27. lokakuuta 2015

Suomenoja-käräjille yllätystodistajia: Espoon uhkailu- ja lahjusjuttu siirtyy ensi vuodelle

HS Ilta
 
Sirpa Räihä / HS
Suomenoja-käräjien taustalla on veneyrittäjä Massimiliano Carbonen kokema häirintä.
Suomenoja-käräjien taustalla on veneyrittäjä Massimiliano Carbonen kokema häirintä. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Niin sanottuun Suomenoja-vyyhtiin liittyvä oikeudenkäynti käynnistyi takellellen Espoon käräjäoikeudessa tiistaina. Asian pääkäsittely siirtyi helmikuun alkuun.

Syytettyinä ovat ulkoilupäällikkö Tapani Kortelainen sekä Suomenojan sataman aluetyönjohtaja. Syytekohtia on viisi: syrjintä, laiton uhkaus, virkavelvollisuuden rikkominen, lahjuksen ottaminen ja pakottaminen. Taustalla on veneyrittäjä Massimiliano Carbonen kokema häirintä. Molemmat syytetyt kiistävät syytteet.

Hyvin pian oli selvää, että juttu on monimutkainen, sillä juttuun ilmaantui viime hetkillä uusia todistajia.

Syyttäjä kummastelee sitä, että puolustus ilmoitti viime torstaina neljä todistajaa, mutta ei kertonut sitä, mistä teemoista heitä oli tarkoitus kuulla. Nämä teemat ilmoitettiin syyttäjälle ja tuomarille eilen illalla kello 21:n jälkeen, joten niihin ei ehditty mitenkään perehtymään.

Tämän takia varsinaista oikeudenkäyntiä joudutaan lykkäämään ensi vuoden puolelle.

”Tässä on sana vastaan sana, mutta monella tapahtumalla on henkilötodistajia, joita on tarkoitus kuulla”, kertoo kihlakunnansyyttäjä Heli Posti sanoo.

Puolustuksen asianajajan Juha Regelinin mukaan todistajat ilmoitettiin vasta nyt, koska hänen päämiehilleen ei kuulemma ollut annettu esitutkinnassa mahdollisuutta loppulausuntoihin tai tietoa siitä, missä kohtaa prosessia asia etenee. Regelin myös arvosteli useaan otteeseen esitutkinnan ja syyteharkinnan asianmukaisuutta.

”Carbone on vaatinut kohtelua, että hän saa itse päättää miten toimii siellä satamassa. Virkamiesten tehtävä on varmistaa, että satama on kaikkien käytössä samoilla säännöillä”, Regelin sanoo.

Hänen mukaansa Kortelainen ja aluetyönjohtaja ovat toimineet työtehtävänsä edellyttämänä ja valtuuttamalla tavalla.

Massimiliano Carbone sanoo, että hänelle ei tullut yllätyksenä, että vastapuoli yrittää kaikin mahdollisin keinoin kaataa syytteet, koska väitteet ovat vakavia.

Vastaajien asianajaja otti tiistaina esiin esimerkiksi epäselvyydet sataman sähkönjakelussa.

”Toisaalta on hyvä, että tämä paisuu, koska vastapuolen tänään esittelemät asiat ovat sellaisia, joihin olen halunnut alunperinkin saada vastauksia ja joista olen tehnyt tutkintapyynnön”, Carbone sanoo.

Kortelaisen ja aluetyönjohtajan viime hetkellä esittelemät todistajat ovat esimerkiksi venesataman työntekijöitä.

Carbone myöntää, että työnteko satamassa on ollut vaikeaa jo pitkään. Hän ei ole vielä päättänyt, aikooko jatkaa Suomenojalla.

”Tämä on jatkunut jo niin pitkään, että alkaa tuntua, loppuuko tämä koskaan”, Carbone sanoo.

Asian käsittely mutkistui jo heti oikeudenkäynnin alussa, koska tuomari, syyttäjä, puolustus ja Espoon kaupunki olivat erimielisiä siitä, kuka oli korvausvelvollinen mahdollisiin vahingonkorvauksiin.

Lopulta tuomari Hilppa Piirtola linjasi, että korvausvaatimukset kohdistetaan ensisijaisesti Espoon kaupunkiin, toissijaisesti vastaajiin eli Kortelaiseen ja aluetyönjohtajaan.

Tapani Kortelaisen ja aluetyönjohtajan asianajaja Regelin ehdotti katselmusta Suomenojan venesatamaan, jotta käsiteltävien asioiden hahmottaminen olisi helpompaa.

Syyttäjän mukaan katselmus ei ole tarpeellinen ja asiat ovat voineet tapahtumahetkistä muuttua. Hänen mukaansa paikoilla ei muutenkaan ole väliä, vaan syytteissä on kyse Kortelaisen ja aluetyönjohtajan menettelystä.

Tuomari kuitenkin päätti, että katselmus suoritetaan satama-alueella lähempänä oikeudenkäyntiä.

Maan suurimman pienvenesataman ympärillä on kuohunut sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat paljasti lukuisia epäselvyyksiä sataman kilpailutuksissa ja hankinnoissa syksyllä 2014.

Espoo teetti Suomenojan satamasta myös erityistarkastuksen, jonka mukaan kaupungin toiminnassa havaittiin vakavia puutteita. Selvityksen mukaan merellisen ulkoilun yksikkö ei ollut esimerkiksi noudattanut hankintalakia.

Pari viikkoa sitten Suomenoja-vyyhti sai jälleen uusia kierroksia, kun Espoo ensin hääti Carbonen satamasta ja pian sen jälkeen kiirehti perumaan häädön.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?