Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 27. lokakuuta 2016

Alkoholisti ei aina saa tarvitsemaansa hoitoa Helsingissä

Helsingistä puuttuu paikka, jonne kaksoisdiagnoosipotilaat voisivat mennä valvotusti odottamaan psykiatrisen hoidon aloittamista.

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat

Väsynyt omainen (HS Mielipide 28.4.) kuvasi, kuinka hänen asunnoton kaksoisdiagnoosia sairastava alkoholistiomaisensa häädetään sairaalasta hoitoa saamatta.

Vielä yhteiskunnan kirjoihin kuuluva, vastaavassa tilanteessa oleva ystäväni on viime vuodesta lähtien pyörinyt Haartmanin, selviämisaseman ja katkon väliä usein ambulanssilla kyyditettynä. Toissa viikolla hän oli katkolla ja viime viikolla taas Haartmanissa, josta hänet passitettiin tiputuksesta yötä vasten selviämisasemalle ja sieltä kotiin, jossa juominen jatkuu.

Hoidossa tunnistetaan kuolemanvaara, mutta koska potilas ei ole vaaraksi kuin itselleen, pakkohoitolähetettä ei tehdä tai saateta psykiatriseen hoitoon, jota hän tarvitsee. Selviämisen kun tulee tapahtua muualla kuin sairaalanomaisissa oloissa.

Ongelmana on, että potilaan pitäisi olla selvänä mahdollista hoitokontaktia varten. Mutta koska hänet aina kotiutetaan pois hoitojärjestelmästä, mahdolliset hoitoajat jäävät juomisen takia käyttämättä. Helsingistä puuttuu paikka, jonne kaksoisdiagnoosipotilaat voisivat mennä valvotusti odottamaan psykiatrisen hoidon aloittamista. Haartmanin sairaalan hoitajan sanoin: Aurorahan täyttyisi alkoholisteista, jos sinne pääsisi suoraan.

Syrjiikö Helsingin hoitojärjestelmä kaksoisdiagnoosipotilaita, koska siinä on lähes mahdoton päästä psykiatriseen hoitoon? Pitää muistaa, että alttiudessa alkoholismiin on geneettinen pohja, joten yhteiskunnan tulee huolehtia näistä ihmisistä.

Omaiset ovat hyvin uupuneita tähän venäläiseen rulettiin. Nyt läheiset joutuvat henki kurkussa odottamaan, kenelle lääkärille tässä ruletissa osuu se hoitokerta, josta potilas taas kotiutetaan hidasta itsemurhaansa tekemään ja se lopulta onnistuukin. Siitä voisi nousta haloo, koska kyseessä on osittain julkisuuden henkilö.

Hoitovirheilläkö hoitoa kehitetään?

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?