Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 27. marraskuuta 2015

Elämä suorana maailmalle Periscopessa – tätä suomalaisnuoret tekevät nyt koulussa, kotona ja kasarmilla

HS Ilta
 

Haluatko tietää, mitä tapahtuu Suomen kouluissa, kodeissa ja kasarmeilla juuri nyt? Avaa Periscope ja ala katsoa.

Periscope on Twitterin omistama sovellus, jolla on helppo tehdä suoraa videolähetystä. Siihen ei tarvita kuin kännykkä. Painat nappia ja olet suorassa lähetyksessä, jota kuka tahansa voi katsoa mistä päin maailmaa tahansa.

Periscope sai alkunsa Istanbulin Taksim-aukion mielenosoituksista, mutta Suomessa suurin osa käyttäjistä on teinejä. Sovelluksen suosio on juuri lähtenyt jyrkkään nousuun. HS vietti Periscopessa 12 tuntia.

Kartta näyttää, missä juuri nyt striimataan eli lähetetään suoraa verkkolähetystä. Punaiset pallot ovat käynnissä olevia lähetyksiä, siniset päättyneiden tallenteita.

Noin kymmenvuotias tyttö istuu marsu sylissään ja puhuu englantia.

”Her name is Flake. Hiutale.”

Käynnissä on kysymys ja vastaus -sessio tytön marsuista. Periscopessa katsojat voivat lähettää viestejä ja sydämiä lähetyksen tekijälle. Ne ilmestyvät myös kaikkien katsojien ruudulle, mutta viipyvät siinä vain hetken. Näytölle ilmestyy myös aina tieto siitä, jos joku uusi katsoja liittyy mukaan joukkoon.

Touhu muistuttaa 2000-luvun alun television chat-ohjelmia. Periscopessa oman elämänsä chat-juontajat vastailevat katsojien kysymyksiin.

Helsinkiläisellä yläasteella on välitunti. Kolme tyttöä kuluttaa sitä tekemällä Periscope-lähetystä. He kuvaavat käytävän seinää ja kasvojaan.

Katsojilta, siis muilta teineiltä, satelee sekä seksistisiä että rasistisia kommentteja. Tytöt, joista kaksi on tummaihoisia, eivät niistä näytä lannistuvan. He käskevät törkeyksiä puhuvien hankkia apua itselleen.

Sitten tulee muistutus siitä, että lähetystä tosiaan tehdään koulussa. Kuvan ulkopuolelta kuuluu ääni, kamera kääntyy sitä kohti.

”Anneli!”

Se oli tyttöjen luokanvalvoja, joka ei varmasti tiennyt vilkuttaneensa juuri HS:n toimittajalle. Periscope on samaan aikaan julkinen ja intiimi väline. Useimpia lähetyksiä katsoo vain muutama ihminen, joista moni on ehkä valmiiksi tuttuja.

Silloin on helppo unohtaa, että kaikki todella on julkista ja katsoja voi olla kuka tahansa.

Kohta välitunti loppuu. Mutta oppitunnilla oleminen ei ole mikään syy olla lähettämättä livekuvaa elämästään nettiin.

Oulussa pojat nahistelevat luokkahuoneen takarivissä. Porvoossa tytöt kuvaavat itseään samalla, kun tekevät englannin kuullun ymmärtämisen tehtäviä.

Jo puolessa tunnissa Periscope onnistuu palauttamaan elävästi mieleen, millaista oli olla teini. Jotkut jutut eivät muutu: Mitä teillä on liikassa? Ai kuka Joel? Ja välillä näytetään keskisormea.

Sitten koulupäivä on ohi. Pienellä paikkakunnalla kaksi tyttöä puhuu siitä, mitä tekevät, jos saavat yli sata katsojaa.

”Okei, jos tulee 200, niin mä näytän mun tissit”, toinen heittää.

Internet alkaa toimia. Oikeassa alakulmassa näkyvä katsojamäärä alkaa nousta, sata menee rikki hetkessä. Ihmiset kutsuvat kavereitaan katsomaan. Naamasta näkyy, että tyttöjä alkaa jännittää.

Ei mene montaa hetkeä, kun 200 on ylittynyt.

Kuvassa vilahtaa jotakin suttua. Paljasta pintaa ei onneksi näy, sillä katsojat ovat ottaneet kuvakaappauksia. Niistä tulee tieto lähetyksen tekijöille.

Kommenteissa alkaa huuto siitä, että pitää näyttää kunnolla. Kaverikin yrittää vielä yllyttää, mutta paita pysyy päällä.

Pakolaistilanteen vuoksi on ollut puhetta siitä, miten Suomeen tulevat nuoret miehet eivät kunnioita tyttöjä ja naisia. Mutta eivät kyllä näytä kunnioittavan suomalaiset nuoret miehetkään.

Jos Periscope olisi katu, tytöille huudeltaisiin jatkuvasti törkeitä rivouksia. Sellaisia, joita ei voi tähän kirjoittaa.

Periscopen lähetys on eri asia kuin television suora lähetys. Jälkimmäiset kertovat yleensä suurista tapahtumista, edelliset taas hyvin pienistä. Usein ei tapahdu yhtään mitään.

Vaasassa arabiaa puhuva mies kuvaa lumiukkoa. Turussa kaksi tyttöä istuu keittiön pöydän ääressä ja syö kebabia ja ranskalaisia. Tampereella parikymppinen mies kokkaa makaronia karvalakki päässään.

”Mää laitan puhelimen hetkeksi pöydälle, kun kaadan makaroneista veden pois.”

Hyvinkäällä on lähetys, jonka nimi on Pakolaiskeskus. Sitä pitää kaksi ilmeisesti kosovolaistaustaista teinipoikaa. Toinen vastaa katsojalle, joka on käskenyt hänen mennä takaisin sinne, mistä on tullutkin.

”Tiedätsä mistä mä tulin? Mä tulin Hyvinkäältä. Ja pysyn täällä.”

Pojilta kysytään mielipiteitä eri asioista. Vastauksissa on paksua ironiaa.

”Isis on ihan mukavii tyyppei. Kävi eilen meillä kylässä.”

Tehdään varmuuden vuoksi selväksi, että he eivät ole oikeasti tätä mieltä, vaan yrittävät kääntää ennakkoluulot huumoriksi.

”Rajat kiinni? Käy ite laittaa, jos haluut.”

Yhdessä kuvassa näkyy vihreäpaitaisia nuoria miehiä. Joku kuvaa kasarmilla.

Varusmiehet ovat käymässä nukkumaan. Hetkinen, ovatko he humalassa? Yksi ainakin on. Muut paimentavat häntä, sillä iltavahvuuslaskenta alkaa pian.

”Skarppaa! Lyö ittees”, joku sanoo.

Katsojalta tulee lakoninen kommentti: ”Suomen puolustus on teidän käsissä.”

Pian tulee hiljaista, kamera osoittaa sängyn jalkaa. Joku tulee tupaan, ja ääni sanoo:

”Herra kokelas, miksi teillä on puhelin kädessä?”

Lähetys pimenee nopeasti.

Vähän ennen iltakymmentä Lahdessa on käynnissä päivän ehkä suosituin lähetys, yli 400 katsojaa!

Lahtelaispoika soittaa huoneessaan pianoa. Katsojien toivekappaleita. Antti Tuiskun Keinutaan, One Directionin Perfect, Justin Bieberin Sorry. Kaikki korvakuulolta.

Toisella puolen Suomea varusmies makaa punkassaan ja juttelee kommentteja lähettäville tytöille. Taustalta kuuluu tuttua pianonsoittoa. Joku toinen varusmies katsoo lahtelaispojan pianolähetystä.

Suorat lähetykset linkittyvät toisiinsa ja muistuttavat siitä, että Suomi on pieni maa.

Joku katsoja kertoo, että hänen kaverinsa jäi kiinni kasarmilla kuvaamisesta ja sai rangaistukseksi poistumiskiellon.

Onkohan kyse siitä aikaisemmasta herra kokelaasta?

Kemissä Periscope-lähetys vei pizzerian takahuoneeseen.
Kemissä Periscope-lähetys vei pizzerian takahuoneeseen.
Tamperelaismies kuvaa ahkerasti arkeaan.
Tamperelaismies kuvaa ahkerasti arkeaan.
Helsinkiläinen Maria teki tiistaina ensimmäisen Periscope-lähetyksensä.
Helsinkiläinen Maria teki tiistaina ensimmäisen Periscope-lähetyksensä.
Punaiset pallot näyttävät, missä tehdään juuri nyt suoraa lähetystä.
Punaiset pallot näyttävät, missä tehdään juuri nyt suoraa lähetystä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?