Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 27. marraskuuta 2015

Maito lisää syöpäriskiä, väitetään Yhdysvalloissa – suomalaisasiantuntija suosittelee puolta litraa maitotuotteita päivässä

HS Ilta
 
Sami Kero / HS
Kuva: Sami Kero / HS

Onko maito hyväksi ihmiselle vai ei ja paljonko sitä pitäisi juoda? Yhdysvalloissa on jälleen kerran asetettu kyseenalaiseksi viralliset ravitsemussuositukset, joiden mukaan aikuisen pitäisi nauttia kolme lasillista maitoa päivässä. Tutkivan journalismin julkaisu Mother Jones nosti esille tutkimuksia, joiden mukaan maitotuotteiden käyttö voi olla haitallista.

Julkaisu nosti esille muun muassa Harvardin yliopiston ravitsemusopin professorin Walter Willettin arvion, jonka mukaan nestemäisiä maitotuotteita ei tulisi juoda päivässä enempää kuin kaksi lasillista, ja niistäkin toisen pitäisi olla jugurttia, piimää tai muuta hapanmaitotuotetta.

Willettin mukaan runsas maidonjuonti saattaa lisätä miesten riskiä sairastua eturauhassyöpään ja naisten riskiä sairastua rintasyöpään. Varmaa syytä tähän ei tiedetä, mutta Willett epäilee, että maidon aiheuttamat riskit juontavat juurensa meijerituotteiden sisältämistä hormoneista, laktoosista tai jopa kalsiumista.

Kalsiumia pitäisikin Willettin mielestä syödä korkeintaan tuhat milligrammaa päivässä. Lasi maitoa sisältää 240 milligrammaa kalsiumia.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja, professori Erkki Vartiainen tuntee Willettin väitteet.

Hän ei kuitenkaan näe tarvetta tarkistaa suomalaisia ravitsemussuosituksia, joiden mukaan maitotuotteita tulisi nauttia noin puoli litraa päivässä.

”Vaikka tutkijat ovatkin löytäneet viitteitä siitä, että suuret annokset kalsiumia lisäisivät riskiä sairastua eturauhassyöpään, toiset tutkimukset viittaavat siihen, että maitotaloustuotteet suojaisivat paksusuolensyövältä”, Vartiainen sanoo.

Noin puolen litran annos meijerituotteita päivässä on hänen mukaansa edelleen ravitsemuksellisesti perusteltu suositus.

Tolkuttomasti maitotaloustuotteita ei kuitenkaan pitäisi ahmia. ”Niiden tyydyttynyt rasva nostaa veren kolesterolia ja saattaa lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä”, Vartiainen lisää.

Yhdysvalloissa on myös epäilty, että maan virallisia suosituksia laativilla asiantuntijoilla on kytköksiä Amerikan vaikutusvaltaiseen meijeriteollisuuteen.

Vartiainen sanoo, että pohjoismaisia ja suomalaisia ravitsemussuosituksia laadittaessa pidettiin erityisen tarkkaa huolta siitä, että kaupalliset intressipiirit eivät pääse vaikuttamaan niihin. ”Suositukset on laadittu puhtaasti tieteelliseltä pohjalta toimivien tutkijoiden toimesta. Sen suhteen voi olla huoletta.”

Asiantuntijoiden kommentteja väitteisiin maidon haitallisuudesta ja terveellisyydestä voit lukea lisää HS:n viime keväänä tekemästä jutusta täältä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?