Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 27. marraskuuta 2015

Post-stalinistiksi leimatulta Finlandia-voittajalta vaadittiin vaihtoehtobudjettia

HS Ilta
 
Antti Aimo-Koivisto
Hector onnitteli voittajaa Kansallisteatterissa.
Hector onnitteli voittajaa Kansallisteatterissa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Laura Lindstedt sai ärhäköitä vastakommentteja poliittisen kiitospuheensa jälkeen.

Lindstedt syytti torstaina pitämässään palkintopuheessa Suomen hallitusta tietoisesta luokkayhteiskunnan rakentamisesta ja turvallisuudentunteen murentamisesta. Hän nosti esiin myös erityisesti kokoomuksen ajaman hallintarekisterihankkeen, jolla ”halutaan helpottaa rikkaiden veroparatiisipuljausta”.

”Ikävä kyllä veroparatiisit ja ne vallanpitäjät, jotka eivät todella taistele verokeitaita vastaan, rapauttavat valtioita, yhteiskuntia, yhteisöjä, joissa ihmiset ovat valmiita rakentamaan yhteistä hyvää”, Lindstedt sanoi.

Keskustan entinen valtiosihteeri Risto Volanen kommentoi puhettaan Facebookissa näin:

”Jaa-a, post-stalinistinen kulttuurieliitti luulee yhä, että Onnela toteutuu murskaamalla yritys yritykseltä Suomen kansantalous. Edessä on suuri kulttuurikamppailu sivistyksen puolesta menneen maailman kummituksia vastaan!”

Hallintarekisteri on kuitenkin saanut myös hallituspuolue keskustan riveistä tiukkaa arvostelua. Torstaihin mennessä kaksi keskustan kansanedustajaa oli kyseenalaistanut hankkeen.

Volasen lisäksi poleemisista kannanotoistaan tunnettu toimittaja Tuomas Enbuske arvosteli Lindstedtin puheen sisältöä.

”Haluaisin mielelläni lukea Finlandia-palkintovoittajan oman vaihtoehtobudjetin ja käydä sen läpi tarkasti”, Enbuske twiittasi.

”Kirjailija haukkui porvarihallituksen, koira puri miestä... #BreakingNews”, hän kommentoi lisäksi.

Yhteiskuntakriittisestä dokumenttiteatterista tunnettu Susanna Kuparinen ilahtui Lindstedtin voimakkaasta kannanotosta. Kuparisen ja Jari Hanskan Eduskunta-näytelmissä on hyvin samankaltainen sanoma kuin Lindstedtin puheessa.

Hän pitää myös Lindstedtin saamaa kritiikkiä odotettuna.

”Aika tyypilliset argumentit. Suomessa vain ekonomisteilla on oikeus keskustella yhteiskunnasta”, Kuparinen kommentoi reaktioita.

”Tämä on monologinen maa”.

”Kun [OP-Pohjolan pääjohtaja] Reijo Karhinen sanoo, että hyvinvointivaltio on tullut tiensä päähän, kukaan ei vaadi perusteluja tai kysy, millaiset opinnot Karhisella on sosiaalipolitiikasta”, Kuparinen sanoo.

Risto Volasen stalinistikommenttia Kuparinen pitää älyttömänä, koska Lindstedt on syntynyt vuonna 1976, eikä ikänsä puolesta ole voinut olla mukana stalinismissa.

Volanen on osallistunut kulttuurikeskusteluun aiemminkin kriittisesti. Vuonna 2007 hän analysoi Kristian Smedsin Kansallisteatteriin ohjaamaa Tuntematonta sotilasta – näytelmää näkemättä – mielipidekirjoituksessaan, jonka otsikko oli ”Totalitarismin nousu on estettävä”.

Finlandia-voittaja Laura Lindstedt: Hallitus korvaa koulutuksen ja sivistyksen huiputuksella ja sumutuksella
Finlandia-voittaja Laura Lindstedt: Hallitus korvaa koulutuksen ja sivistyksen huiputuksella ja sumutuksella
Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon tänään torstaina voittanut Laura Lindstedt arvosteli voittopuheessaan hallitusta turvallisuuden tunteen romuttamisesta ja luokkayhteiskunnan rakentamisesta. Lindstedt voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanillaan Oneiron. Fantasia kuoleman jälkeisistä sekunneista (Teos).

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?