Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 27. marraskuuta 2015

Postilaisten tukilakot laajenevat entisestään, taustalla käräjäoikeuden sakot kuljetusliitoille

HS Ilta
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Vuosaaren satama Helsingissä marraskuussa.
Vuosaaren satama Helsingissä marraskuussa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Postilaisten työtaistelun tukilakot laajenevat ensi viikolla entisestään, mikäli neuvotteluissa ei päästä sopuun.

Perjantaina Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Suomen merimies-unioni SMU ilmoittivat tuntuvista laajennuksista yhteisessä tiedotteessaan. Tiistaina alkavat boikotit koskisivat Postin ja DHL:n lisäksi myös monia muita logistiikkayrityksiä. Niitä ovat DB Schenker Oy, DSV A/S, DFDS A/S, LKW Walter, Hangartner, PNO Trailer Oy, Niinivirta European Cargo, Ahola Transport ja Postnord.

AKT:n jäsenet eivät tiistaista kello 15.30 alkaen käsittele näiden yritysten yksiköitä missään Suomen satamissa.

SMU:n jäsenet eivät ota yritysten yksiköitä rahti- ja matkustaja-aluksiin, yhteysaluksiin, lauttoihin losseihin eikä muihinkaan kuljetusvälineitä tai lastia kuljettaviin aluksiin.

Ne JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Finferriers Oy:ssä ja Eurowork Oy:ssä, eivät ota näiden yritysten ajoneuvoja tai muita kuljetuksia aluksille koko Suomessa.

JHL:n kunnallisissa satamayhtiöissä toimivat jäsenet tekevät omia töitään normaalisti eivätkä tee sellaisia AKT:n ahtaajien töitä, joita heille pyritään siirtämään.

Ammattiliitojen päätös perustuu Helsingin käräjäoikeuden perjantaina 27. marraskuuta päättämään väliaikaiseen turvaamistoimeen.

Käräjäoikeus on määrännyt AKT:lle, JHL:lle ja SMU:lle kullekin 500 000 euron uhkasakon.

Käräjätuomari Antti Sjöstedtin mukaan ammattiliittojen tukilakot vääristävät alan kilpailua.

AKT, JHL ja SMU paheksuvat tuomioistuimen toimia, joilla puututaan laillisen työtaistelun laillisiin tukitoimiin. Koska käräjäoikeuden päätöksen mukaan vain yhteen yrityksen kohdistuvat tukitoimet vääristävät alan kilpailua, liitot laajensivat tukitoimensa koskemaan isompaa joukkoa yrityksiä.

Samalla liitot peruivat aiemmin asettamansa DHL:ää koskevat tukitoimet.

Jo aiemmin perjantaina aamulla AKT ilmoitti laajentavansa toimiaan tukeakseen Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun työtaistelua.

Ensi keskiviikon aamukuudesta alkaen AKT:n jäsenet eivät käsittele Postnordin yksiköitä, eikä niihin tulevia tai niistä lähteviä lasteja. Tukitoimet ovat voimassa toistaiseksi ja koskevat kaikkia Suomen satamia. Postnord on pohjoismainen postipalveluiden toimittaja.

Perjantaina myös Suomen lennonjohtajien yhdistys (SLJY) ilmoitti tukevansa postilaisten työtaistelua. Yhdistys kieltää jäseniään tekemästä lisä- ja ylitöitä tiistaista puolesta päivästä lähtien perjantaille puoleenyöhön asti. Ylityökieltoa voidaan jatkaa, mikäli neuvottelut eivät tuo tulosta. Turvatyöt ovat lakon ulkopuolella.

Myös Teollisuusalojen ammattiliitto Teamin valtuusto kertoi perjantaina antavansa tukensa Paun työtaistelulle. Valtuusto kehottaa Teamin jäseniä olemaan tekemättä lakonalaista työtä. Valtuuston mukaan Teamin hallitus on myös antanut liiton johtoryhmälle valtuudet päättää tarvittavista tukitoimista Posti- ja logistiikka-alan unionin työtaistelulle. Teamin puheenjohtajan Heli Puuran mukaan erityisistä tukitoimista ei ole päätetty.

Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL on valmis aloittamaan tarvittaessa yhdessä muiden teollisuusliittojen kanssa tukitoimet myös elintarvikealan yrityksissä, jos Paun omat työtaistelutoimet ja SAK:laisten kuljetusliittojen tukitoimet eivät riitä säällisen työehtosopimuksen solmimiseen työntekijöille, liitto kertoi perjantaina tiedotteessa.

Postialan työkiistan sovittelua on jatkettu perjantaina kello 10.30 alkaen valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla.

Pau on ilmoittanut uusista työnseisausuhista perjantaihin 11. joulukuuta asti, kertoi Helle Twitterissä.

Seisauksia olisi Lounais-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa. Kyseessä ovat postinumeroalueet 20–21, 23–25, 27, 29–32 sekä 53–56.

Ensi viikolla uhkaavista tukilakoista ovat AKT:n lisäksi aiemmin ilmoittaneet myös muiden muassa Suomen merimies-unioni, Ilmailualan unioni IUA, Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palvelualojen ammattiliitto Pam. Palvelualojen työnantajat Palta on puolestaan tuominnut tukilakot suhteettomiksi ja harkitsemattomiksi.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?