Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 28. tammikuuta 2016

Suomessa käännytettäviä noin 20 000 – Sisäministeriön Nerg: Vastahankaisille omat odotuskeskukset

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo, että Suomestakin lähtee vielä vapaaehtoisten tilauslentoja takaisin.

HS Ilta
 
Juha Metso
Käännytettyjä turvapaikanhakijoita nousi poliisien saattamina lentokoneeseen Lappeenrannan lento asemalla elokuussa.
Käännytettyjä turvapaikanhakijoita nousi poliisien saattamina lentokoneeseen Lappeenrannan lento asemalla elokuussa. Kuva: Juha Metso

Suomi laskee, että viime vuonna tulleista noin 32 000 turvapaikanhakijasta noin 60 prosenttia tulee saamaan kielteisen päätöksen. Tällä kaavalla käännytettäviä olisi Suomessa noin 20 000. Ruotsissa vastaava luku on 60 000–80 000.

”Ensimmäiset päätökset ovat jo tulleet, ja niitä tulee nyt kiihtyvällä tahdilla. Nämä 32 000 on käsitelty toukokuun loppuun mennessä viimeistään”, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

”Meidän arviomme on se, että Suomessa kielteisiä päätöksiä tulisi noin 60 prosenttia. Meilläkin määrät ovat isoja”, hän sanoo ja viittaa Ruotsin lukuihin.

Sisäministeriö on jo ilmoittanut, että se suunnittelee palautuskeskuksia niille, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen. Nyt mallia on ministeriössä pohdittu hieman pidemmälle. Uudessa suunnitelmassa tällaisia keskuksia olisi kahdenlaisia: toiset olisivat niille kielteisen päätöksen saaneille, jotka haluavat vapaaehtoisesti lähteä ja toiset keskukset niille, jotka haluavat valittaa päätöksestä.

”Ne jotka vapaaehtoisesti haluavat palata, ohjattaisiin transit-keskukseen, josta he vapaaehtoisen paluun kautta lähtisivät omaan maahansa. Sitten ne, jotka mahdollisesti haluavat valittaa ja haastaa, saavatko luvan, sijoitettaisiin toisentyyppiseen vastaanottokeskukseen odottamaan”, Nerg luonnehtii uusia suunnitelmia.

Hän muistuttaa, että kielteisestä päätöksestä voi valittaa, mistä näillä määrillä voi odottaa myös ruuhkia. Tässäkin ministeriö hakee ”konseptimuutosta”, josta päätetään ensi viikolla. Ne jotka saavat myönteisen päätöksen, sijoitettaisiin nopeasti kuntiin. Ne jotka saavat kielteisen, saavat myös valitusajan, joka on eräänlainen väliaika. Ministeriössä pohditaan nyt, miten valitusaika Suomessa vietettäisiin.

”Sen välivaiheen hallintaa meidän täytyy nyt miettiä”, Nerg sanoo.

Iso kysymys on se, miten lähtijät pääsevät matkaan. Hänen mukaansa esimerkiksi Irakiin on palautettu yksittäisiä ihmisiä yhteensä pari sataa.

”Meillä on neuvottelut käynnissä Irakin kanssa, ja vapaaehtoisen paluun reitti on nyt se, mitä me molemmin puolin voimakkaasti haemme. Mietimme sitä, miten voisimme mahdollisimman paljon tukea ihmisiä ja saada heidät lähtemään vapaaehtoisesti.”

Moni on jo peruuttanut turvapaikkahakemuksensa ja lähtenyt omalla kustannuksellaan kotimaahansa. Vuosi sitten laissa tuli mahdolliseksi myös vapaaehtoisen paluun malli, jossa valtio maksaa matkalipun. Suuruusluokka on noin tuhat euroa. Hän tietää, että tällaisen rahan jakaminen herättää kritiikkiä, mutta sille on hänen mukaansa selvät perusteet.

”Jos hänet viedäänkin pakolla, hänet viedään Suomen valtion maksamalla lennolla ja poliisit mukana vartioimassa, edestakaisin. Se on monin verroin kalliimpaa.”

Nerg uskoo, että Suomestakin lähtee vielä vapaaehtoisten tilauslentoja takaisin. Aiheesta on jo keskusteltu.

”Jos on vapaaehtoisen paluun ryhmä, se voitaisiin tällaisella yhteisellä charter-lennolla viedä. Nythän joka kohdassa pitää etsiä ratkaisu, joka on mahdollisimman kustannustehokas, mutta samaan aikaan ihmisen huomioiva.”

Nergin mukaan neuvottelut on käynnissä myös Somalian ja Afganistanin kanssa palauttamisista. Niistä on tullut suurimpia hakijoiden ryhmiä.

”Afganistanin kanssa neuvottelut ovat vähän nytkähtäneet eteenpäin”, hän sanoo.

Nerg sanoo pohtivansa myös sitä, miten palautukset tulevat hoitumaan koko Euroopan mittakaavassa.

”On tämä hurja tilanne, jos joka maasta tulevan kevään aikana tulee kymmeniätuhansia [palautuksia]. Kuinka paljon heitä on esimerkiksi Saksassa? Suomi on pieni tekijä tässä. Tämä Ruotsin uutinen ei ole mikään yllätys, sama tilanne on meillä.”

On mahdollista myös, että kielteisen päätöksen saanut painuu maan alle ja välttelee viranomaisia.

”Suomalainen yhteiskunta ei voi sallia tilannetta, jossa täällä toimitaan ilman lupaa. Meillä kaikki toimet tähtäävät siihen, että valitettavassa tilanteessa pakkopalautus pitää voida tehdä, jotta ei tapahdu tällaista maan alle siirtymistä, paperittomaksi jäämistä.”

Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Maahanmuuttovirasto järjesti simuloidun turvapaikkapuhuttelun. Puhuttelijan mukaan kuuleminen sujui hyvin todenmukaisesti, lukuun ottamatta tulkkauksen puutetta.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?