Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 28. maaliskuuta 2016

Helsingin koulujen suunniteltu digiloikka arveluttaa

Uudet laitteet ja verkot voidaan ostaa rahalla. Suurempi haaste on muuttaa toimintatapoja.

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat

Helsingin opetustoimi käynnisti 1990-luvun puolivälissä massiivisen tietotekniikkaprojektin, jonka tarkoitus oli saada koulut kerralla ict-aikakauteen. Panostettiin tietoverkkoihin, tietokoneisiin, tukijärjestelmän luomiseen ja opettajien koulutukseen. Rahaa paloi pari sataa miljoonaa markkaa.

Olin mukana rakentamassa digikoulua muiden innovatiivisten opettajien kanssa. Kehitimme samalla internet-teknologioita ja pioneereina kokeilimme verkko-opetusta jopa koulujen rehtoreille. Kaiken piti lähteä lentoon.

Aikaa ja rahaa on kulunut. Vähitellen puheet koulujen digivallankumouksesta unohtuivat. Pioneerit lähtivät kukin paremmin palkattuihin töihin. Huomasimme asioiden jämähtäneen paikoilleen innokkaan alun jälkeen. Viimeinen niitti arkkuun oli vuodenvaihteessa lakkautettu opetusviraston Mediakeskus, jonka piti olla digioppimisen kehto. Siellä syntyivät aikanaan verkkokoulukokeilut ja opettajat saivat perusvalmiudet tietotekniikan käyttöön. Mediakeskuksessa myös oppilaat saivat työstää musiikki- ja kuvastudioissa digimateriaalia internetiin.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Helsingin opetustoimi käynnistää koulujen rapautuneen ict-ympäristön jälleenrakentamisen (HS 20.3.). Luvataan laittaa verkot kuntoon, hankkia oppilaille kannettavat tietokoneet sekä kouluttaa opettajat digivelhoiksi. Toivottavasti nyt osataan keskittyä oikeisiin asioihin ja saada Suomi nousuun tältä osin.

Uudet laitteet ja verkot voidaan ostaa rahalla. Suurempi haaste on muuttaa toimintatapoja. Siihen eivät ole riittäneet kaksikymmentä viime vuotta. Mitä uutta opetustoimella nyt on tarjota, että digiloikka onnistuu? Minulle ei ole selvinnyt, mikä on tämän ohjelman todellinen lisäarvo. Pelkkä tekniikan käytön kouluttaminen ja mittaaminen eivät riitä.

Kukaan ei näytä osaavan sanoa, mitä oikeasti pitäisi saada aikaan. Nyt käynnistetään ohjelma, koska hallitusohjelmassa niin sanotaan. Mielestäni tarvitaan parempia perusteluita, ennen kuin lähdetään tuhlaamaan veronmaksajien 37 miljoonaa euroa epävarmaan hankkeeseen.

Tuomo Ahjokannas

Helsinki

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?