Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 28. maaliskuuta 2016

Vesijalanjäljestä tulee vielä valitettavan tuttu käsite

Suomalainen kuluttaa kotitalouskäytössä noin 150 litraa vettä vuorokaudessa. Kun mukaan otetaan välillinen kulutus, määrä lähes kolmikymmenkertaistuu. Puolet välillisestä kulutuksesta tapahtuu Suomen rajojen ulkopuolella.

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat

Näinä päivinä jokien virtaamat ovat monessa paikassa huipussaan. Etukäteen annetut ennusteet ovat tietenkin hyvin herkkiä lämpötilalle, mutta vähäinen lumen määrä suuressa osassa Suomea antaa olettaa, että luvassa ei ole erityisen paha tulvakevät.

Jokavuotinen tulvauutisten seuraaminen kuuluu yhtenä osana suomalaisten nykyiseen luontosuhteeseen. Useimmiten vesi ylittää uutiskynnyksen, kun sitä on liikaa: joko tulvien muodossa tai runsaina sateina. Silloin tällöin otsikoissa on myös pitkäaikainen kuivuus.

Suomi kuuluu niihin onnellisiin maailman maihin, joissa puhtaan veden saatavuus ei ole merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Suomalaiset ovat tottuneet ajatukseen, että hanasta tulee korkealaatuista juomavettä, jonka käyttöä ei tarvitse pahemmin säännöstellä.

Maailmalla tilanne on monessa paikassa aivan toisenlainen. On maita, joissa puhdas vesi kaikille on edelleen kaukainen tavoite, ja maita, joissa vettä joudutaan säännöstelemään sääolojen takia.

Vesi on kuitenkin niin perustava edellytys hyvälle elämälle, että sen eteen on tehty paljon töitä. Myös tuloksia on saavutettu. Unicef muistuttaa, että vuoteen 1990 verrattuna yli kaksi miljardia ihmistä saa päivittäin puhdasta vettä. Lähes yhtä moni on saanut kunnolliset sanitaatiomahdollisuudet.

Työ on vielä kesken, koska vajaat miljardi ihmistä elää edelleen ilman puhdasta vettä. Ilman kunnollisia sanitaatiomahdollisuuksia on 2,5 miljardia ihmistä.

Suurten ongelmien havainnollistaminen on tärkeä edellytys niiden ratkaisemiselle. Ilmastokeskustelu on vähitellen tehnyt tutuksi hiilijalanjäljen käsitteen. Sillä voidaan kuvata jonkin tuotteen valmistamisen aiheuttaman hiilidioksidikuorman kokoa.

Todennäköisesti jo lähivuosina yhtä tutuksi tulee vesijalanjäljen käsite. Se kertoo, kuinka paljon vettä on kulunut, kun tuote on valmistettu raaka-aineista ja saatu lopulta ostoskoriin. Se voi muuttaa kuluttajien suhtautumista esimerkiksi puuvillaan ja riisiin.

WWF:n teki 2012 Suomea koskevan raportin, joka arvioi vesijalanjäljen kokoa. Määrät ovat hämmästyttävän suuria. Keskimäärin suomalainen käyttää vettä peseytymiseen, ruoanlaittoon ja muihin kotitalouskohteisiin noin 150 litraa. Kun mukaan lasketaan ruoantuotannon ja kulutustarvikkeiden kuten vaatteiden valmistus, vesijalanjälki onkin lähes neljätuhatta litraa vuorokaudessa.

On tärkeää huomata, että noin puolet suomalaisten jalanjäljestä syntyy Suomen rajojen ulkopuolella tänne tuotavien tuotteiden valmistuksessa. Vaikka vesipula näyttää kotimaassa kaukaiselta ongelmalta, suomalaiset kilpailevat omalla kulutuksellaan niukoista vesivaroista esimerkiksi Intiassa ja Egyptissä.

Kuluttajan omat valinnat ovat tärkeä tapa välttää tuhlaavaa veden käyttöä. Ei kuitenkaan riitä, että taakka jää pelkästään valistuneimpien kuluttajien kannettavaksi. Siksi talkoisiin tarvitaan sekä poliittisia päätöksiä että markkinavoimia.

Markkinavoimat ovat oikein käytettynä tehokas tapa muuttaa tuotannon ja kulutuksen rakennetta. Kun niukasta luonnonvarasta joutuu maksamaan, sen käyttöä harkitaan paremmin.

Mutta jos vedenkäyttö kuivuuden vaivaamilla alueilla ratkeaa pelkän ostovoiman perusteella, länsimaiden ostovoimaiset kuluttajat syrjäyttävät paikalliset tarpeet.

Siksi tarvitaan toimenpiteiden yhdistelmä, joka takaa kuivuusalueiden asukkaille riittävästi vettä omaan käyttöön mutta mahdollisuuden osallistua myös kansainväliseen kauppaan. Tarvitaan uutta teknologiaa ja tietoa nykymenetelmien vaikutuksista. Siksi myös suomalaisten on kevättulvia odotellessaan syytä muistaa, että myös me olemme osavastuussa veden niukkuudesta toisella puolen maapalloa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?