Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 28. joulukuuta 2015

Jugendille ei annettu arvoa konttoristumisen aikana

HS Ilta
 
c. grünberg / helsingin kaupunginmuseo
Albertinkatu 27 b:n jugendtalo on tässä kuvattu 1966, pari vuotta ennen kuin se purettiin.
Albertinkatu 27 b:n jugendtalo on tässä kuvattu 1966, pari vuotta ennen kuin se purettiin. Kuva: c. grünberg / helsingin kaupunginmuseo

Albertinkadun varrelle rakennettiin 1800- ja 1900-luvun taitteen molemmin puolin muhkeita kivitaloja, joissa oli yleensä viisi kerrosta.

Tavallisesti ne olivat asuintaloja, joissa oli alakerrassa liikehuoneistoja. Kantakaupungin piharakennuksissa oli usein myös erilaisia verstaita ja pienteollisuutta sekä palveluja.

Albertinkatu 27 a:ssa on vieläkin mahtava asuintalo, jota hallitsee valtava pyöreä torni ikään kuin muistumana keskiaikaisista linnoista. Se valmistui 1906 kansallisromanttisen kauden huippuvuosina. Talon on piirtänyt tuottelias arkkitehti Gustaf Estlander.

Naapuritontille numeroon 27 b eli Lönnrotinkadun kulmaan kohosi vähän myöhemmin rakennusmestari G. W. Nybergin suunnittelema vuokratalo, joka oli tyyliltään hiukan maltillisempi. Vain pieni osa Helsinkiin rakennetuista taloista oli silloin arkkitehtien suunnittelemia.

Useimmiten talon piirustuksista ja rakennuttamisesta vastasi rakennusmestari. G. W. Nyberg kuului ammattikuntansa parhaimmistoon Heikki Kaartisen ohella.

Jugendajan taloista ei maallikko aina pysty arvioimaan, mikä talo on arkkitehdin piirtämä ja mikä on rakennusmestarin luomus, jossa on sovellettu ajan tyyliaiheita. Harmoninen kokonaisuus säilyi 1960-luvun lopulle, jolloin kulmatalo purettiin uuden liike- ja toimistotalon tieltä. Sen toteutti ja suunnitteli Rakennustoimisto Klaus Groth, ja talo valmistui 1969.

Tulokkaasta voi sanoa, ettei siinä ole mitään ylimääräistä. Se on vain valkoinen tiilipintainen kuutio, jossa on katulinjassa viisi kerrosta ja kuudentena sisäänvedetty ullakkokerros. Talo on täynnä toimisto- ja liiketilaa.

Tehokkaasti ruutukaavaan rakennetussa Kampissa ja Punavuoressa jokainen ilmeetön uusi talo lisää yksitoikkoista vaikutelmaa, koska ankeutta peittävää puistoa tai muuta kasvillisuutta on hyvin niukasti.

Molemmilta puolilta toimistotalojen ahdistama Estlanderin talo näyttää entistä kiinnostavammalta yksityiskohdalta pyöreän torninsa ansiosta. Vanhojen kivitalojen haikailun lomassa pitää kuitenkin muistaa, että Kampin ja Punavuoren alueella oli vielä 1960-luvulla runsaasti hyvin huonokuntoisia puutaloja, joista puuttuivat mukavuudet. Vessat olivat asvaltoimattoman pihan perällä.

Sarja esittelee Helsingin purettuja taloja ja niiden tilalla nyt olevia rakennuksia. Toimittaja Antti Mannisen juttusarja Puretut talot ilmestyi HS:n kaupunkisivuilla vuosina 2002–2004.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?