Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 28. joulukuuta 2015

Raketin pamahduksesta voi tulla koiralle elinikäinen trauma – eläinlääkäri neuvoo, miten pelkoa lievitetään

Ruotsissa ilotulitteiden ammuskelua on vähennetty lemmikkieläinten vuoksi. Suomessa koirille voidaan määrätä rauhoittavia lääkkeitä.

HS Ilta
 

”Älkää hyvät ihmiset aloittako vielä uudenvuodenrakettien paukuttelua. Yksikin yllättävä pamahdus saattaa aiheuttaa koiralle pelon, jota työstetään sen loppuelämän ajan”, vetoaa eläinlääkäri Ylva Ålander-Damsten Pakilan Animagi-eläinlääkäriasemalta.

Uudenvuoden ilotulitteet ovat jo myynnissä. Ilman erillislupaa niitä saisi kuitenkin ampua vasta uudenvuodenaattona iltakuudesta aamukahteen. Laikki eivät kuitenkaan noudata näitä aikoja.

Ihmiset eivät Ålander-Damstenin mukaan ymmärrä asian vakavuutta. ”Jos ammuskelu alkaa satunnaisesti jo nyt ja jatkuu koulujen alkamiseen asti, paukkupelokkaan koiran omistajat eivät voi välttää tilanteita, joissa koira on ulkona kun pamahtaa”, hän toteaa.

Joskus voi jopa pamahtaa varsin lähellä.

”Pauketta pelkäävä koira menee tällaisesta niin pois tolaltaan, että se ei ajattele ulkona ollessaan muuta kuin kotiin pääsyä, eikä saa tarpeitaan tehtyä. Pahimmassa tapauksessa se ei uskalla olla rentona ulkona moneen viikkoon uudenvuoden jälkeenkään ja joutuu paniikkiin pienenkin pamauksen kuullessaan”, hän sanoo.

Näistä traumoista poisopettaminen vaatii Ålander-Damstenin mukaan pitkäjänteistä terapiaa.

Ruotsissa on Ålander-Damstenin trendikästä luopua ilotulitteiden ylenpalttisesta ammuskelusta. Facebookissa on vilkkaasti jaettu ICA-ketjun kauppojen postauksia, joissa ketju kertoo lopettaneensa ilotulitteiden myynnin. Syyksi ICA ilmoittaa halunsa säästää luontoa ja ottaa huomioon perheet, joilla on lemmikkejä.

”Meilläkin ilotulitteiden laatu voisi korvata määrän, ilman että juhlatunnelma kärsisi”, Ålander-Damsten sanoo.

Stressaantunut eläin ei hänen mukaansa pysty syömään, nukkumaan eikä käymään tarpeillaan. Paniikissa oleva eläin myös karkaa helposti.

Jos koira pelkää ilotulitteiden ääniä, se kannattaa ulkoiluttaa aattoiltana hyvissä ajoin ennen kuutta ja pitää sen jälkeen sisätiloissa.

Kotona aattona ihmisten ei Ålander-Damstenin mukaan pitäisi tehdä raketeista suurta numeroa, jotta koira ei tulkitse, että tilanne olisi vaarallinen. Verhot voi vetää ikkunan eteen. Televisio, radio tai muu taustaääni vaimentaa rakettien ääntä.

Apteekista saa myös pistorasiaan kiinnitettäviä haihduttimia, joissa on joko koiraemon erittämän rauhoittavan hormonin feromonin tuoksua tai valeriaanan tyyppisiä rauhoittavia öljyjä. Koiria varten on myynnissä myös ravintolisiä, jotka lisäävät koirien aivojen välittäjäaineen serotoniinin tuotantoa. Joidenkin ravintolisien syöttäminen koiralle tulisi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen ilotulitusta, joten niiden antamisella saattaa olla jo kiire.

Ravintolisiä tehokkaampia ovat Ålander-Damstenin mukaan reseptillä määrättävät ahdistusta lievittävät tai rauhoittavat lääkkeet. ”Lääkäri määrää niitä sen mukaan, mikä on koiran pelon aste ja miten lääkkeet ovat aiemmin tepsineet tällä yksilöllä”, hän sanoo.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?