Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 28. joulukuuta 2015

Adele ja Star Wars rikkovat ennätyksiä: Tästä on kyse tähtien kasvussa yhä suuremmiksi

HS Ilta
 
Reuters
Adele (vas.) niittää menestystä musiikkilistoilla, Daisy Ridley taas uuden Star Warsin pääosassa.
Adele (vas.) niittää menestystä musiikkilistoilla, Daisy Ridley taas uuden Star Warsin pääosassa. Kuva: Reuters

Kaksi pop-tuotetta rikkoi joulunaikaan ennätyksiä.

Star Wars: The Force Awakensin lipputulot ylittivät miljardin dollarin rajapyykin. Miljardi tuli täyteen nopeammin kuin millään muulla elokuvalla aiemmin. Ensimmäisen viikon kassaennätykset lyötiin myös Suomessa. Elokuva on rikkonut erilaisia lipputuloennätyksiä yksi toisensa perään, eivätkä ne näytä loppuvan alkupäivien ryntäykseen.

Toinen supermenestyjä on brittilaulaja Adele. Laulajan tuore albumi 25 on rikkonut yksi toisensa jälkeen myyntiennätyksiä, joista moni on peräisin esidigitaaliselta ajalta. Levy on Billboard-lehden mukaan historian ensimmäinen, jota on myyty Yhdysvalloissa yli miljoona kappaletta viikossa useampana viikkona putkeen. 25 on myös Suomen myyntilistojen kärjessä.

Miten tämä on mahdollista digiaikana? Siinähän piti käydä aivan toisin.

Digitaalisen luovan talouden uskottiin pitkään noudattelevan lainalaisuuksia, jotka kirjailija–toimittaja Chris Andersonin teos esitteli vuonna 2006 ilmestyneessä kirjassaan The Long Tail. Digiaika lisää lähes rajattomasti tarjolla olevien nimikkeiden määrää, kun esimerkiksi digitaalisissa kirja-, leffa- ja levykaupoissa voidaan nostaa esille vanhoja helmiä ja pienten yleisöjen teoksia, Anderson esitti. Yleisö hajautuu ja etsii teorian mukaan viihteensä entistä useammin tästä ”pitkästä hännästä”.

Viime vuosina näyttää käyneen toisin. Suurimmat tähdet ja suurimmat tapaukset ovat suurempia kuin aiemmin, ja kasvu vain jatkuu. Kun Taylor Swift viime vuonna myi 1,3 miljoonaa albumia viikossa, sitä pidettiin poikkeustapauksena. Nyt Adele on moninkertaistanut myynnin.

Viihdebisnestä tutkinut Harvard Business Schoolin professori Anita Elberse tarjoaa vuonna 2013 ilmestyneessä kirjassaan Blockbusters yhtä selitystä. Elbersen mielestä jättimenestykset ovat ensinnäksi sosiaalisesti haluttavia: bisnesprofessorin mielestä ihmiset haluavat digiajassakin jakaa asioita muiden kanssa ja nimenomaan kokea isoja jaettuja ilmiöitä. Yleisö vastaa tarjonnan lisääntymiseen ahdistumalla ja etsimällä viihdettä kootuista vinkeistä, soittolistoilta ja ympäriltään.

Toiseksi isot ponnistukset supertähtineen ja jättimäisine markkinointibudjetteineen ovat Elbersen aineiston mukaan taloudellisesti kannattavampia kuin laajempi valikoima keskikokoisia tai pienempiä julkaisuja. Ison budjetin elokuvat, kirjat, tv-ohjelmat ja levyt ovat Elbersen mukaan varmin tie taloudelliseen menestykseen. Kirjan ilmestymisen aikaan sitä nimitettiinkin naulaksi Andersonin pitkän hännän arkkuun.

Suomessakin isot tähdet ovat viime aikoina kasvaneet yhä suuremmiksi. Kotimaisten artistien jättimäisen skaalan stadionkonsertit, jäähallikiertueet ja vastaavat jättishow’t ovat tuore ilmiö, jollaisista ei aiemmin voitu edes haaveilla. Kun Eppu Normaali esiintyi jäähallissa vuonna 1999, sitä pidettiin aivan poikkeuksellisena. Cheekin viime vuoden konsertit Olympiastadionilla olivat kotimaan mittakaavassa ennennäkemättömiä.

Jotakin kertoo sekin, että tänä vuonna julkaistu sekoilukomedia Luokkakokous on kerännyt reilusti yli puoli miljoonaa katsojaa – pääasiassa Jaajo Liinonmaan, Sami Hedbergin ja Aku Hirviniemen supertunnettujen kasvojen avulla. Cheekin uusi albumi on jäänyt Adelen jalkoihin, mutta lahtelaisräppäri on kotimaisista ilmiöistä ainoita, jota voisi verrata Adelen tai Taylor Swiftin globaaliin menestykseen.

Elbersen maalaama viihdemaisema on korostetun kaksijakoinen. Valtavat hitit ja jättituotannot irtoavat omalle kiertoradalleen, jolla suosion määrä ja menestys ovat aivan omassa luokassaan.

Sosiaalisen median megafonina toimiva fani- ja markkinointikoneisto varmistaa, että nämä ilmiöt saavuttavat maapallolla lähes kaikki verkkoon kytketyt ihmiset. Ihmiset myös näyttävät sisältöähkyn keskellä kaipaavan näitä yhteisiä suuria tapahtumia, eventejä, toteaa Adelen menestystä The Guardianissa pohtiva musiikkialan analyytikko Mark Mulligan.

”Ihmisten näkökenttä itse asiassa kapenee eikä laajene, koska tuntuu niin vaivalloiselta etsiä uutta kiinnostavaa kuunneltavaa”, Mulligan sanoo Guardianissa.

Uhkana on, että megatuotantojen alla tilaa on entistä harvemmalle taiteellisesti kokeilevammalle tuotteelle, kun supertähdet kuorivat yhä suuremman osan kokonaistuloista. Tosin myös moni pieni esiintyjä on löytänyt verkon kautta yleisön, jota sen olisi aiemmin ollut mahdotonta saavuttaa.

Erityisesti elokuvayhtiöiden blockbuster-strategioita on ajoittain moitittu tasapäistäviksi ja tavaksi tuottaa jatkuvasti vain lisää samaa tavaraa. Toisaalta moni tämänkin vuoden jättituotannoista on saanut kriitikoilta kiitosta, esimerkiksi kesän Mad Max tai tuore Star Wars.

Elbersen kuvaama jättituotantojen maailma tuskin myöskään on kulttuuribisneksen viimeinen sana. Joukkorahoituksen kautta tuotantoon on viime vuosina saatu esimerkiksi koko joukko pelejä, jotka olisivat jättimallissa jääneet tekemättä. Sama ekosysteemi nostaa jatkuvasti uusia artisteja ja esimerkiksi Amazonin itsejulkaisujärjestelmä kirjailijoita, joiden urat olisivat aiemmin ehkä jääneet tekemättä.

Samoin ko vuosia on povattu erilaisten suosittelualgoritmien nousua. Tekoälyn kehittyessä tällaiset algoritmit osaavat suositella ihmisille entistä paremmin musiikkia, elokuvia ja kirjoja, jotka näitä voisivat kiinnostaa.

Voi siis olla, että Andersonin pitkä häntäkin kaivetaan vielä naftaliinista.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?