Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 29. tammikuuta 2016

Rion olympialaisissa varaudutaan zikavirukseen

Ensi kesänä Riossa järjestettävät olympialaiset ovat suurin Etelä-Amerikassa järjestetty urheilutapahtuma.

HS Ilta
 
Lähteet: Reuters AFP
PILAR OLIVARES / Reuters
Rio de Janeiron kaupungin työntekijät ruiskuttivat hyönteismyrkkyä Sambodrome-areenalla, jossa järjestetään olympialaisten jousiammunnat.
Rio de Janeiron kaupungin työntekijät ruiskuttivat hyönteismyrkkyä Sambodrome-areenalla, jossa järjestetään olympialaisten jousiammunnat. Kuva: PILAR OLIVARES / Reuters

Kansainvälinen olympiakomitea KOK aikoo julkaista ohjeensa zikavirukselta suojautumiseen ensi kesänä käytävissä Rion olympialaisissa.

Zikavirusepidemia on levinnyt nopeasti jo lähes 20 maahan lähinnä Latinalaisessa Amerikassa. Kansainvälinen terveysjärjestö WHO arvioi torstaina taudin tarttuvan miljooniin ihmisiin.

Rion olympialaiset ovat suurin Etelä-Amerikassa järjestetty urheilutapahtuma. Puheenjohtaja Thomas Bachin mukaan KOK aikoo antaa kansallisille olympiakomiteoille toimintaohjeet zikaviruksen varalta.

”Teemme kaikkemme urheilijoiden ja kisavieraiden terveyden suojelemiseksi”, Bach sanoi Reutersin mukaan.

”Teemme yhteistyötä WHO:n, Brasilian viranomaisten ja kisajärjestäjien kanssa.”

Zikavirusta levittää keltakuumehyönteinen, joka levittää myös keltakuume-, denguekuume- sekä chikungunya-kuumeviruksia.

Rion kisaorganisaatio on muun muassa kertonut pitävänsä kisa-alueet puhtaana lätäköistä, jotta virusta levittävälle hyönteisille ei olisi kasvupaikkoja.

Monien maiden urheilijat ovat jo varautuneet zikavirukseen. Australian olympiakomitea on ohjeistanut urheilijoita pitämään ovet ja ikkunat suljettuina sekä käyttämään pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko muistutti, että kova harjoittelu altistaa urheilijat erilaisille sairauksille.

Zikavirus voi aiheuttaa muun muassa lievää kuumetta, päänsärkyä, nivelkipua ja ihottumaa. Oireet ilmenevät yleensä 3–12 päivän kuluttua puremasta ja kestävät 2–7 päivää. Ainoastaan noin joka neljäs infektio aiheuttaa oireita. Infektiolle ei ole lääkettä eikä rokotetta.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?