Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 29. syyskuuta 2016

Hallitus ryhdistäytyi, mutta se ei vielä estä ääriliikkeitä jatkamasta entiseen tapaan

Hallitus näyttää heränneen vihdoin pitkästä unestaan. Se oli sulkenut pitkään silmänsä ja korvansa siltä vihanlietsonnalta ja jopa rikoksilta, joita tehdään joka päivä varsinkin sosiaalisessa mediassa, kirjoittaa kolumnissaan Yrjö Rautio.

HS Ilta
 
Yrjö Rautio
Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.
Aku Isotalo
Kuva: Aku Isotalo

Lait, joiden perusteella ääriliikkeitä voidaan suitsia, ovat jo olemassa. Niiden toimeenpanoa on vain tehostettava. Tämä jäi käteen terhakkaista lupauksista, joita ministerit antoivat vielä ennen viime viikonloppua.

Syntyi vaikutelma kuin kaasu olisi karannut ilmapallosta. Silti hallituksen johtopäätös oli oikea: uusia lakeja ei tarvita, riittää kun vanhat pannaan toimeen.

Hallitus näyttää heränneen vihdoin pitkästä unestaan. Se oli sulkenut pitkään silmänsä ja korvansa siltä vihanlietsonnalta ja jopa rikoksilta, joita tehdään joka päivä varsinkin sosiaalisessa mediassa. Tarvittiin kuolonuhri ja tavallisten ihmisten näyttävä nousu ääriliikkeitä vastaan ennen kuin hallituskin havahtui.

Jos ja kun nykyisetkin lait antavat välineet puuttua ääriliikkeiden toimintaan, järjestystä, turvallisuutta ja lakia valvovat viranomaiset eivät ole toimineet niin kuin niiden olisi pitänyt. Se on vakava moite hallitukselta, joka on itse tosin näyttänyt tietä lepsuilulle

Hallituksen herääminen taisi vain tulla liian myöhään. Tilanne on jo karannut käsistä. Mikään nettipoliisin resurssien ja valppauden lisääminen ei tuo sitä takaisin hallintaan.

Sosiaalinen media on pullollaan selkeitä rikoksia: kiihotusta kansanryhmää vastaan, kunnianloukkauksia ja laittomia uhkauksia. Jos viranomaiset, poliisi, syyttäjät ja oikeuslaitos ryhtyisivät todella raivaamaan tätä ryteikköä, eivät ne muuta ehtisivätkään ja silti valtaosa jäisi selvittämättä.

Lienee siten pakko alistua tosiasiaan, ettei kaikkia lakeja ole tehtykään noudatettaviksi.

Ei sitä paitsi ole aivan helppoa vetää rajaa, milloin esimerkiksi jokin Facebook-päivitys täyttää rikoksen tunnusmerkit. Sananvapaus on perustuslaissa turvattu oikeus. Se on vahvempi kuin tavallisen rikoslain pykälät. Myöskään uutta mielipidepoliisia ei Suomeen tarvita.

Mutta ei rajan määrittely välttämättä aina niin vaikeaa ole kuin rasistit ja heidän puolustajansa väittävät. Kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkkien luulisi täyttyvän kirkkaasti, jos ihminen vaikkapa leimaa kaikki muslimit ääri-islamistisiksi terroristeiksi, kuten muiden muassa Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on tehnyt.

Laki antaa perusteet puuttua rikollista toimintaa harjoittavaan ja rikoksiin yllyttävän järjestön toimintaan. Tämän perusteella ei pitäisi olla ongelmia puuttua esimerkiksi kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen toimintaan. Myös ainakin parin muun maahanmuuttoa vastustavan järjestön toiminta täyttänee rikoksen tunnusmerkit.

Toinen ja paljon vaikeampi kysymys on, lopettaisiko äärijärjestön lakkauttaminen niiden toiminnan. Tuskin. Todennäköisesti se jatkuisi toisilla nimillä ja tunnuksilla. Lakkautus olisi kuitenkin viesti, ettei sivistynyt ja demokraattinen yhteiskunta voi sallia toimintaa, jonka tarkoitus on tehdä rikoksia.

Tärkein lääke fasistisia ja rasistisia järjestöjä vastaan on kuitenkin se, että ihmiset ilmaisevat selkeästi, etteivät suvaitse yhteiskuntaruumiissa tällaisia mätäpaiseita. Nyt siinä on päästy hyvään alkuun. Äärianeksilla ei ole todellakaan oikeutta esiintyä kansalaisten enemmistön nimissä eikä oikeutta omia kansallisia symboleja.

Ministereiden ryhdistäytyminen vain saattaa jäädä väliaikaiseksi ilmiöksi. He puhuivat vielä ennen hallituksen maanantaista palaveria nimeltä mainiten fasistista ja rasistisista järjestöistä. Palaverin jälkeen konkretia katosi.

Ministerit palasivat puhumaan yleensä ääriliikkeistä ja tuomitsemaan kaiken poliittisen väkivallan. Ehkä tämä oli kolmen eri tavoin ajattelevan puolueen kompromissi. Näissä asioissa ei pitäisi kuitenkaan kompromisseja tehdä. Se vie terän hyviltäkin tarkoituksilta.

Kukapa tervejärkinen ei tuomitsisi poliittista väkivaltaa? Kukapa ei olisi hyvän puolella ja pahaa vastaan?

Tietenkin esimerkiksi anarkistien väkivalta on järjetöntä ja tuomittavaa, vaikka se kohdistuukin etupäässä omaisuuteen. Akuutti uhka turvallisuudelle ja lainkuuliaisuudelle tulee kuitenkin äärioikealta ja rasisteilta.

Elleivät ministerit uskalla sanoa sitä ääneen, hallituksen ryhdistäytyminen jää ohimeneväksi ilmiöksi, ja entinen meno jatkuu valtakunnassa taas pian.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?