Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
torstaina 29. lokakuuta 2015

Kiina luopuu yhden lapsen politiikasta väestön harmaantumisen takia

HS Ilta
 
© Carlos Barria / Reuters
Kuvakooste 36 kiinalaisesta, jotka ovat syntyneet vuonna 1979 alkaneen yhden lapsen politiikan aikana. Koosteessa on yksi ihminen jokaista vuotta kohden, jolloin politiikka on ollut voimassa.
Kuvakooste 36 kiinalaisesta, jotka ovat syntyneet vuonna 1979 alkaneen yhden lapsen politiikan aikana. Koosteessa on yksi ihminen jokaista vuotta kohden, jolloin politiikka on ollut voimassa. Kuva: © Carlos Barria / Reuters
Fakta

Yhden lapsen politiikka alkoi 70-luvun lopulla

 Kiina päätti 1970-luvun lopulla rajoittaa väestönkasvua sallimalla pariskunnille vain yhden lapsen.

 Vuosien varrella sääntöä on lievennetty. Ylimääräisistä lapsista on joutunut maksamaan tuntuvia sakkoja.

 Yhden lapsen politiikka on johtanut muun muassa valikoiviin abortteihin ja miesten yliedustukseen, sillä Kiinassa suositaan poikalapsia.

 Paikoin politiikkaa on toteutettu myös pakkoabortein.

Kiina luopuu yhden lapsen politiikasta, maata johtava kommunistinen puolue ilmoitti torstaina. Uutistoimisto Xinhuan mukaan jokainen kiinalaispariskunta voi nyt hankkia kaksi lasta.

Kiina otti yhden lapsen politiikan käyttöön vuonna 1979, jolloin maan väkiluku uhkasi kasvaa liian suureksi. Nyt Kiinaa uhkaa harmaantuminen. Brittiläinen sanomalehti Guardian on kuvaillut Kiinan väestörakennetta ”demografiseksi aikapommiksi”.

Kiinan työikäinen väestö pieneni ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin vuonna 2012. Lapsia ei tehdä, koska perheen perustaminen on liian kallista.

Päätöstä on osattu ennakoida. Yhden lapsen politiikkaa höllennettiin virallisesti jo vuonna 2013, jolloin kaksi lasta sallittiin sellaisille pareille, joista vähintään toinen oli itse perheensä ainoa lapsi.

Tätäkin ennen sääntöön tehtiin lievennyksiä esimerkiksi maaseudulla. Kiinassa on tehty myös alueellisia kokeiluja höllentämällä perhepolitiikkaa esimerkiksi Shanghain alueella.

Yhden lapsen politiikasta luopuminen ei kuitenkaan välttämättä muuta radikaalisti Kiinan syntyvyystilannetta, arvioi vanhempi tutkija Elina Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista. Syynä ovat lapsenhankintaan liittyvät taloudelliset kysymykset.

”Shanghain kokeilu on osoittanut, että vaikka säännöksiä höllennetään, ihmiset eivät välttämättä hanki toista lasta. Toinen lapsi on iso investointi varsinkin kaupungeissa, missä eläminen kallistuu koko ajan ja asuntomarkkinoilla on ongelmia”, Sinkkonen sanoo.

Myös lasten päivähoito on Kiinassa kallista.

”Suurelle osalle keskiluokkaa toisen lapsen hankkiminen on iso taloudellinen päätös. On myös ehtinyt jo muodostua kulttuuri, että hankitaan vain yksi lapsi.”

Sinkkosen mukaan Kiinan päätös liittyy lähestyvään uuden viisivuotissuunnitelman julkistamiseen. Kommunistinen puolue on myös ollut huolissaan väestön vanhenemisesta, mikä on johtunut juuri yhden lapsen politiikasta.

”Kiina tarvitsee nuoria pitämään huolta vanhenevasta väestöstä, ja siksi politiikkaa halutaan höllentää. En kuitenkaan usko, että politiikan höllentäminen muuttaa tilannetta kovin nopeasti, ellei valtio ratkaise esimerkiksi päivähoitoon liittyviä ongelmia.”

Sinkkosen mukaan Kiina on tutkinut asiaa pitkään ennen päätöksen tekemistä.

”Kiinassa ei ryhdytä yhteiskunnallisiin uudistuksiin, jos on oletettavissa, että status quo muuttuu radikaalisti. Tätäkin politiikka on kokeiltu ensin tietyillä alueilla, ja kun on nähty, etteivät vaikutukset ole kovin suuria, niin uskalletaan laajentaa eteenpäin.”

Yhden lapsen politiikan rikkomisesta on rangaistu vähimmillään sakoilla, usein myös työpaikan menettämisellä. Äärimmillään äideiltä on joskus vaadittu abortteja tai sterilisaatioita.

Britannian yleisradion BBC:n mukaan yhden lapsen sääntö on estänyt arviolta jopa 400 miljoonan lapsen syntymän.

Kiinan demografian asiantuntija Wang Feng kuvaili päätöstä uutistoimisto Reutersille ”historialliseksi tapaukseksi”, joka muuttaa maailmaa, vaikka Kiinan väestön ikääntymisen haasteet pysyvät ennallaan.

”Olemme odottaneet tätä tapahtuvaksi jo yhden sukupolven ajan, ja olemme joutuneet odottamaan liian kauan”, Wang sanoi. ”Päätös ei vaikuta millään tavalla Kiinan ikääntyvään yhteiskuntaan, mutta se muuttaa monen nuoren perheen muotoa.”

Tausta: Kiina aloitti rajoitukset 1970-luvulla

Kiina päätti 1970-luvun lopulla rajoittaa väestönkasvua sallimalla pariskunnille vain yhden lapsen.

Lapsella onkin Kiinassa ollut erittäin suuri merkitys, sillä jälkeläinen on maan lakienkin mukaan velvoitettu huolehtimaan vanhemmistaan. Vastaavasti vanhemmat ovat perinteisesti huolehtineet lapsenlapsistaan.

Nyt ajat ovat muuttuneet, ja Kiinan väestöä uhkaa ikääntyminen. Kansantalous ei kestä sitä, että kiinalaiset jäävät varhain eläkkeelle, eikä lapsia haluta kustannuksien vuoksi tehdä.

Vuosien varrella sääntöä yhden lapsen politiikasta on lievennetty, mutta se on ollut tähän asti yhä voimassa. Ylimääräisistä lapsista on joutunut maksamaan tuntuvia sakkoja. Esimerkiksi maaseuduilla asuvilla sekä vähemmistöjen edustajilla on kuitenkin ollut erioikeuksia yhden lapsen politiikkaan.

Yhden lapsen politiikka on johtanut muun muassa valikoiviin abortteihin ja miesten yliedustukseen, sillä Kiinassa suositaan poikalapsia. Paikoin politiikkaa on toteutettu myös pakkoabortein.

Yhden lapsen politiikka on koskettanut eniten kaupunkiväestöä. Kaupunkilaiset ovat silti vähemmän kiinnostuneita lasten hankinnasta kuin maalaiset. Kaikkein vähiten kiinnostusta lasten tekemiseen on Itä- ja Etelä-Kiinan rikkaissa suurkaupungeissa. Lasten tekemisessä merkittävä syy Kiinassa on kustannuksilla: päivähoito ja hyvä koulutus ovat erittäin kalliita.

Kaupungistuneet kiinalaiset eivät jaksa hankkia useampia lapsia
Kaupungistuneet kiinalaiset eivät jaksa hankkia useampia lapsia
Helsingin Sanomien Kiinan-kirjeenvaihtaja Mikko Paakkanen ei usko, että Kiinan yhden lapsen politiikasta luopuminen aiheuttaisi baby boomia. Kaupungistuneiden kiinalaisten mielestä lasten hankkiminen on rasite ja hankaloittaa uran luomista. Toimittaja: Tomi Peurakoski HS

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?