Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 29. joulukuuta 2015

Isisillä on tarkat ohjeet seksiorjien kohtelusta – Uutistoimisto sai käsiinsä pöyristyttäviä dokumentteja

Reuters sai haltuunsa Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen Isisiltä takavarikoimia dokumentteja. Islamin teologit tuomitsevat orjuuden jyrkästi.

HS Ilta
 
Isis
Kuva on Isisin julkaisemalta videolta.
Kuva on Isisin julkaisemalta videolta. Kuva: Isis

Uutistoimisto Reuters on saanut haltuunsa ohjeet, joissa kuvaillaan piinallisen tarkasti, mitä Isisin taistelijat saavat tehdä naispuolisille orjilleen ja mitä eivät.

Yhdysvaltojen erikoisjoukot saivat terroristijärjestö Isisin dokumentit haltuunsa toukokuussa Syyriassa Isisin tukikohtaan tehdyssä iskussa. Ohjeet on kirjoittanut ”Isisin tutkimus- ja fatwakomitea”.

Isisin 15 kohdan ”fatwa” linjaa esimerkiksi, että sekä äitiin että tyttäreen ei sovi yhtyä, on valittava jompikumpi. Terroristijärjestön vankeina on yhä arviolta yli 3 000 jesidinaista- ja lasta.

”Fatwa numero 64” on päivätty tammikuulle 2015.

Egyptiläisen, tuhat vuotta vanhan Al-Azharin yliopiston islamilaisen teologian dekaani Abdel Fattah Alawari huomauttaa, ettei Isisillä ole mitään tekemistä islamin kanssa. Arvostetun teologin mukaan Isis vääristelee tahallisesti satoja vuosia vanhoja opinkappaleita, jotka on alunperin tarkoitettu lopettamaan orjuus eikä kannustamaan sen harjoittamiseen.

Ohjeista käy ilmi, että ne on kirjoitettu koska ”jotkut veljistä ovat rikkoneet sääntöjämme naispuolisten orjien kohtelemisesta”.

Ohjeiden mukaan sekä äitiin että tyttäreen ei sovi yhtyä, on valittava jompikumpi. Sama pätee siskoksiin, paitsi sitten kun omistuksessa on vain yksi sisko ja loput on myyty tai vapautettu.

Isä ja poika eivät saa käyttää samaa seksiorjaa. Kuukautisten ja raskauden aikana orjaan ei saa yhtyä. Mies ei saa käyttää seksiin vaimonsa orjaa.

Seksiorjaa ei saa myydä omistajalle, jonka tiedetään kohtelevan orjaa huonosti. Jos orja tulee raskaaksi, taistelija joutuu pitämään tämän. Taistelijan kuoltua orjasta tulee vapaa.

Tieto siitä, että Isis käyttää naispuolisia vankeja seksiorjina, ei ole uusi. Terroristijärjestö ei myöskään ole pyrkinyt salaamaan asiaa, vaan retostelee sillä pelkoa ja kauhua herättääkseen.

Ennen joulua 21-vuotias jesidinainen YK:n turvallisuusneuvoston edessä, kuinka terroristijärjestö Isis sieppasi hänet, pahoinpiteli ja käytti seksuaalisesti hyväksi kolmen kuukauden ajan.

Nadia Murad Basee Taha onnistui pakenemaan. Lopulta hän sai turvapaikan ja lääkärihoitoa Saksasta.

Taha kertoi, että Isis erotti toisistaan kylän miehet, naiset ja lapset. Miehet tapettiin. Naiset ja lapset vietiin bussilla Mosulin kaupunkiin. Terroristit vaihtoivat heitä kuin lahjoja, hän sanoi.

Isisin hallussa on yhä noin 3 400 jesidinaista ja -lasta, hän kertoi YK:n turvallisuusneuvostolle poikkeuksellisessa puheenvuorossaan. Reutersin mukaan osa seksiorjista voi olla vasta 12-vuotiaita.

Syyskuussa 2014 yli 120 islamin uskonoppinutta julkaisi Isisin johtajalle Abu Bakr al-Baghdadille osoitetun kirjeen, jossa he tuomitsivat jyrkästi uskonnon nojalla harjoitetun orjuuden. Islam kieltää orjuuden palauttamisen, he kirjoittivat.

Uutistoimisto Reutersin julkaisema orjaohje sisältää 15 kohtaa. Englanninkielisen ohjeen voit lukea pdf-muodossa tästä.

Nuori jesidinainen vaatii loppua Isisin julmuuksille
Nuori jesidinainen vaatii loppua Isisin julmuuksille
Nuori jesidinainen kertoi YK:n turvallisuusneuvoston edessä terroristijärjestö Isisin harjoittamasta ihmiskaupasta ja julmuuksista. Hän pyytää turvallisuusneuvostoa tekemään lopun Isisistä. Kuva: Reuters

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?