Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 29. joulukuuta 2015

Lemmy Kilmister on kuollut – Motörheadin keulakuva ei pettänyt koskaan

Näin Lemmy Kilmisterin kuului lähteä: Nopeasti ja buutsit jalassa. Hän ei jäänyt koskaan eläkkeelle, kirjoittaa HS:n musiikkitoimittaja Jarkko Jokelainen.

HS Ilta
 
Juha Metso
Lemmy Kilmister (1945–2015)
Lemmy Kilmister (1945–2015) Kuva: Juha Metso

“Mä en halua elää ikuisesti”, Lemmy Kilmister lauloi jo 35 vuotta sitten Motörheadin kenties tunnetuimmassa kappaleessa Ace of Spades.

Tänä vuonna tuo kohtalon päivä näytti lähestyvän vääjäämättömästi. Lemmy Kilmisterin ailahteleva terveydentila nousi otsikoihin yhä uudestaan, kun Motörhead joutui perumaan keikkojaan.

Suru-uutinen tuli silti yllätyksenä.

Tiistain vastaisena yönä Motörhead tiedotti, että Lemmy Kilmister on kuollut kotonaan Los Angelesissa 28. joulukuuta – perheensä ja peliautomaattiensa keskellä. Vain kaksi päivää aiemmin hän oli saanut kuulla sairastavansa syöpää. Vain neljä päivää aiemmin hän oli täyttänyt 70 vuotta.

Näin Lemmy Kilmisterin kuului lähteä: Nopeasti ja buutsit jalassa. Hän ei jäänyt koskaan eläkkeelle. Hän oli Motörheadin keulakuva viimeiseen elinpäiväänsä saakka.

Vain kolmisen viikkoa sitten Lemmy Kilmister nousi Helsingin jäähallin lavalle Motörheadin kanssa. Kukaan ei vielä tiennyt, että kyseessä olisi yhtyeen kaikkien aikojen kolmanneksi viimeinen keikka. Kiertueen oli tarkoitus jatkua pian vuodenvaihteen jälkeen yhtyeen kotimaassa Britanniassa.

Lemmy Kilmister poistui rivistä rock’n’roll-ikonina, joka ei koskaan antanut periksi.

“Jos olet mielestäsi liian vanha rokkaamaan, sitten olet”, hän on kuuluisasti todennut. Omalta osaltaan hän osoitti, että rock’n’rollia voi soittaa niin kauan kuin henki pihisee.

Vaikka kasvot kapenivat loppua kohden, Lemmy Kilmister piti kiinni tyylistään: naamaa koristivat samat muhkeat viikset vuosikymmenestä toiseen ja päällensä hän puki vain mustaa. Konserteissa hän nosti päänsä uhmakkaasti takakenoon kurotellessaan liian korkealle aseteltua mikrofonia. Bassoaan hän kuritti aina yhtä vimmaisesti ja säälimättä.

Faneilleen Lemmy Kilmister edusti pysyvyyttä. Rockbändejä tulee ja menee, mutta ainakin yhteen voi luottaa: Lemmy Kilmister ei pettänyt koskaan.

Kun Motörhead käynnisteli uraansa 1970-luvun lopulla, yhtye oli kehityksen kärjessä. Kuin vahingossa se tuli määritelleeksi suuntaviivat raskaan rockin uusille suuntauksille, kuten speed- ja thrashmetallille, jotka nousivat esiin seuraavalla vuosikymmenellä.

Motörhead itse säilyi aina kaikkien lajityyppien ulkopuolella. Yhtyeen nousu osui samaan aikaan brittiläisen hevin läpimurron kanssa, mutta vaikutus ulottui paljon laajemmalle. Motörheadistä pitivät hevarit, punkit, hipit ja hämyt. Se löysi uusia kuulijoita sukupolvesta toiseen.

Lemmy Kilmister oli sitä sukupolvea, joka ehti nähdä rock’n’rollin synnyn 1950-luvulla. Hän oli paraatipaikalla roudarina, kun Jimi Hendrix nousi kuuluisuuteen Lontoon klubeissa 1960-luvun lopulla. Kaiken kokemansa hän onnistui siivilöimään omaan yhtyeeseensä.

Pohjimmiltaan Motörhead oli alkukantainen rock’n’roll-yhtye, joka vain soitti nopeammin ja kovaäänisemmin kuin kukaan edeltäjänsä. Se oli samaan tapaan klassinen rockyhtye kuin esimerkiksi AC/DC tai Ramones: yhtye löysi oman ainutlaatuisen tapansa soittaa rockia eikä koskaan suuremmin lipsunut siitä.

Lemmy Kilmisterin kuolema merkitsee väistämättä myös Motörheadin 40 vuotta jatkuneen uran päättymistä. Viime vuosikymmeninä hän oli yhtyeen ainoa alkuperäisjäsen, ja ilman häntä yhtyettä ei voi edes kuvitella.

Motörheadin Lemmy Kilmister menehtyi syöpään
Motörheadin Lemmy Kilmister menehtyi syöpään
Hardrockyhtye Motörheadin perustaja ja laulaja Ian Fraser ”Lemmy” Kilmister menehtyi syöpään 70-vuoden ikäisenä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?