Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 30. marraskuuta 2015

Kampin paloasema oli kuin äidin piparkakkutalo

HS Ilta
 
Erik Friman / Helsingin kaupunginmuseo
Kampin paloasema oli Kampintorilla. Kampin sähköasema on taustalla. Kuva vuodelta 1959.
Kampin paloasema oli Kampintorilla. Kampin sähköasema on taustalla. Kuva vuodelta 1959. Kuva: Erik Friman / Helsingin kaupunginmuseo

Kampintoria esittävässä vanhassa valokuvassa on eriskummallinen tunnelma monestakin syystä. Vanha paloasema on kuin toisesta maailmasta.

Vaikutelma korostuu, kun samalla paikalla on nyt ruotsalaisen kuuluisan taiteilijan Ernst Billgrenin kaksiosainen "taloveistos", jonka seinissä on pieniä patsaita kuin keskiaikaisessa kirkossa. Kaiken kukkuraksi paloasema ja veistostalo näyttävät äidin piparkakkutaloilta näin joulun aikoihin.

Oikeasti näillä rakennuksilla ole mitään tekemistä toistensa kanssa muuten kuin katsojan mielikuvissa korkeintaan. Billgren on itse selittänyt, että teoksen lähteitä ovat pohjoiset tunturimajat Ruotsissa.

Sirpa Räihä / HS
Kampintorilla on nyt Ernst Billgrenin kaksiosainen tiiliveistos.
Kampintorilla on nyt Ernst Billgrenin kaksiosainen tiiliveistos.

Kampin paloasema rakennettiin vuonna 1893. Se oli omakotitalon kokoinen punatiilinen rakennus, jossa oli pieni torni ja kuparikello hälytyksiä varten.

Paloasema oli suurin piirtein Saksalaista koulua vastapäätä Kampintorin etelälaidalla lähellä Malminkadun ja Fredrikinkadun kulmaa. Nykyinen veistostalo on sen pohjoispuolella.

Tulipalon vaara oli suuri 1800-luvun puukaupungissa. Keskuspaloaseman lisäksi tarvittiin pienempiä paloasemia, joissa oli päivystys ja sammutuskalustoa.

Pieni Kampin paloasema kävi aikanaan tarpeettomaksi ja otettiin muuhun käyttöön. Se oli kuitenkin vankka ja hyväkuntoinen rakennus vielä vuonna 1960, jolloin se päätettiin purkaa.

Paloaseman tilalle rakennettiin pysäköintipaikkoja, joiden ympärillä autot kiertelivät yksisuuntaisilla kaduilla. Kampintori muutettiin ja kivettiin nykyiseen asuunsa vasta 1990-luvulla, jolloin se sai myös veistoksensa. Ja skeittaajat keksivät sen kokoontumispaikakseen.

Äärimmäisen tehokkaasti rakennetussa Kampissa vanha paloasema olisi ollut riemastuttava poikkeus vaikkapa kahvilana tai muussa uusiokäytössä, jos sen arvo olisi silloin ymmärretty.

Paloaseman purkaminen oli 1960-luvun alussa yhden palstan pikku-uutinen. Pysäköintipaikoista tehtiin laajempi selostus kartan kanssa.

 

 

Sarja esittelee Helsingin purettuja taloja ja niiden tilalla nyt olevia rakennuksia. Toimittaja Antti Mannisen juttusarja Puretut talot ilmestyi HS:n kaupunkisivuilla vuosina 2002–2004.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?