Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 30. marraskuuta 2015

Lapinlahden sairaalan kohtalo ratkesi: Taiteilijoille työtiloja ja ”mielenterveyden kuntosali”

HS Ilta
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Lapinlahden entisen mielisairaalan kohtalosta on kiistelty jo vuosia.
Lapinlahden entisen mielisairaalan kohtalosta on kiistelty jo vuosia. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Parin vuoden ponnistelut kehittää Lapinlahden sairaalan päärakennuksesta ”mielenterveyden kuntosali” onnistuvat, kun Helsingin kaupunki vuokraa puolet tiloista Suomen Mielenterveysseuralle.

Sairaalaan tuovat lisää elämää ensi vuonna myös taiteilijat ja käsityöläiset, joille avautuu toista sataa työhuonetta. Osuuskunta Tilajakamo vuokraa toisen sairaalan siiven.

Tyhjillään pitkään olleet suojellun sairaalan kohtalo on ratkaistu ainakin toistaiseksi. Vuokrasopimus alkaa huomenna 1. joulukuuta ja on voimassa toistaiseksi.

Mielenterveysseura on organisoinut jo sairaalaan nyt jonkin verran toimintaa Lapinlahden Lähde -hankkeessa. Esimerkiksi eteläisessä siivessä mielenterveyskuntoutujat pyörittävät kahvilaa, joka on auki päivisin klo 12–19.

”Mielenterveysseura ja sen järjestökumppanit luovat Lapinlahteen mielen hyvinvoinnin keskuksen, psyykkisen kunnon kuntosalin, joka on kaikille avoin”, kertoo kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck.

Kuningasajatuksena on yhdistää kauniiseen ympäristöön taiteen ja kulttuurin parantavia voimia.

“Tilajakamon tavoitteena on suojella Lapinlahden sairaala tuomalla sinne toimintaa”, toteaa Osuuskunta Tilajakamon sihteerin Kimmo Lehtosen mukaan vuokralle tulee satakunta potilashuonetta, jotka jaetaan osuuskunnan jäsenille työhuoneiksi ja toimitiloiksi.

Pari vuotta sitten perustetussa osuuskunnassa on noin sata jäsentä, taiteilijoita ja käsityöläisiä. Mukaan otetaan myös uusia tulijoita.

Osuuskunta ei tavoittele toiminnastaan voittoa, vaan haluaa auttaa pitämään sairaalan tiloja kunnossa.

Vaikka vuokrasopimus tehdään toistaiseksi, vuokralaiset tietävät, että kyseessä on tilapäinen ratkaisu. Kaupunki hakee koko ajan pysyvää ratkaisua sairaala-alueen käyttöön.

”On hienoa, että Lapinlahden sairaalan rakennus ei ole enää tyhjillään. Kaupunginhallitus edellytti etsimään Lapinlahden sairaalan rakennukselle tilapäistä käyttöä jo tammikuussa tänä vuonna”, sanoo kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki.

Sinnemäki sanoo, että nämä vuokralaiset arvostavat Lapinlahden sairaalan poikkeuksellisen hienoa ympäristöä ja pitävät rakennuksesta huolta parhaansa mukaan.

Vuokralaiset voivat tehdä pieniä korjauksia sisätiloissa omalla kustannuksellaan. Kaikissa korjauksissa täytyy ottaa huomioon rakennuksen tiukat suojelumääräykset.

Kaupunki kunnostaa parhaillaan ikkunoita päärakennuksessa. Kuntoa ylläpitäviä korjauksia jatketaan keväällä 2016. Silloin käynnistyvät julkisivurappauksen sekä vesikaton korjaukset.

Töiden tavoitteena on pysäyttää rakennuksen kunnon rapistuminen. Kiinteistöviraston tilakeskus tekee vaipan korjauksia tiiviissä yhteistyössä museoviraston kanssa.

Vaikka vuokrasopimus tehdään toistaiseksi, vuokralaiset tietävät, että kyseessä on tilapäinen ratkaisu. Kaupunki hakee koko ajan pysyvää ratkaisua sairaala-alueen käyttöön.

Lapinlahden sairaala on mittavan peruskorjauksen tarpeessa. Kaupunki suunnitteli sairaalaan peruskorjauksen sosiaali- ja terveyspalveluja varten, mutta hanke ei toteutunut, ja päärakennus on ollut pääosin tyhjillään vuodesta 2008 lähtien. Nyt rakennus vuokrataan rajoitettua päiväkäyttöä varten.

Heidi Piiroinen / HS
Vanhat ”lepakkolaiset” kävivät katsastamassa tulevia työhuoneita jo vuonna 2013, vaikka kaupunki ei ollut vielä luvannut vuokrata sairaalaa.
Vanhat ”lepakkolaiset” kävivät katsastamassa tulevia työhuoneita jo vuonna 2013, vaikka kaupunki ei ollut vielä luvannut vuokrata sairaalaa.
Kalle Kallio / HS
Lapinlahden sairaala.
Lapinlahden sairaala.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?