Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 30. joulukuuta 2015

Venäjän talousvaikeudet karsivat avaruuslentoja: Matka Kuun pimeälle etelänavalle lykkääntyy

Venäjän hallitus niistää avaruusohjelmasta miljardeja euroja

HS Ilta
 
HS–Reuters
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Venäjän suunnitelma lähettää miehitetty lento Kuuhun on kokenut takaiskun. Täysikuu valaisi Espoon taivasta jouluaaton jälkeisenä yönä.
Venäjän suunnitelma lähettää miehitetty lento Kuuhun on kokenut takaiskun. Täysikuu valaisi Espoon taivasta jouluaaton jälkeisenä yönä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Venäjä joutuu muuttamaan kunnianhimoista avaruusohjelmaansa rahanpuutteen vuoksi, kertoo Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos. Rahapulan syynä ovat Venäjän hallituksen suunnittelemat isot säästöt, jotka osuvat myös avaruusohjelmaan.

Venäjän talous kärsii alhaisesta öljyn hinnasta, Krimin valloitusta seuranneista länsimaiden talouspakotteista ja ruplan arvon heikkenemisestä. Venäjän hallitus joutuukin tekemään säästöpäätöksiä miljardien eurojen edestä.

Sanomalehti Izvestija on julkaissut yksityiskohtia säästöehdotuksesta, jonka Roskosmos on lähettänyt Venäjän hallitukselle. Sen mukaan kunnianhimoiseen kuututkimusohjelmaan esitetään isoja leikkauksia.

Venäjän varapääministeri Dmitri Rogozin ilmoitti viime vuoden huhtikuussa, että Venäjä suunnittelee rakentavansa ison tukikohdan Kuuhun. Hän sanoi, että sieltä käsin tehtäisiin tieteellisiin läpimurtoihin johtavaa tutkimusta.

Izvestija-lehden mukaan Roskosmos ehdottaa miehitettyjen kuulentojen rahoituksen pienentämistä runsaalla miljardilla eurolla noin 4,5 miljardiin euroon. Lehti kuitenkin kertoo, että kuualuksen rakentamisen rahoitus ei kärsisi suuresti budjettileikkauksesta.

Roskosmos kieltäytyi kommentoimasta Reutersille Izvestijan julkaisemia lukuja. Roskosmoksen tiedotteen mukaan uudistettu avaruusohjelma säilyy silti laajana.

”Muutettu avaruusohjelma vuosille 2016–2025 sisältää Kuun tutkimisen automaattisilla luotaimilla. Se sisältää myös jatkotutkimusten vaatimaa tieteellistä ja teknistä kehitystyötä, mukaan lukien miehitetyt lennot”, avaruusjärjestön lähettämässä tiedotteessa kerrotaan.

Roskosmos ei kerro, vieläkö Venäjä suunnittelee perustavansa tukikohdan Kuuhun, mutta ensimmäinen miehitetty lento Kuun ympäri ei tapahdu ennen vuotta 2029.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on puhunut usein halustaan palauttaa Venäjälle neuvostoaikainen avaruusmahti. Neuvostoliitto lähetti ensimmäisen tekokuun vuonna 1957, ensimmäisen ihmisen avaruuteen vuonna 1961 ja toteutti ensimmäisen avaruuskävelyn vuonna 1965. Neuvostoliitto ei kuitenkaan koskaan onnistunut rakentamaan toimivaa rakettia ihmisen lähettämiseksi Kuuhun.

Euroopan avaruusjärjestö Esa ja Roskosmos ovat suunnitelleet lähettävänsä yhdessä luotaimen Kuun etelänavalle. Jos tutkimusmatka onnistuu, avaruusjärjestöt haluavat perustaa sinne pysyvän tukikohdan.

Kuun etelänapa kiinnostaa avaruusjärjestöjä, koska siellä on jatkuvasti auringonvalolta pimennossa olevia alueita. Niissä saattaa olla vesijäätä sekä raaka-aineita polttoaineiden ja hapen valmistamista varten

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?