Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 30. joulukuuta 2015

Venezuelan presidentti syyttää vastustajiaan vaalivilpistä

Jos sosialistipuolueen valitus menee läpi, oppositio voi menettää tärkeän määräenemmistönsä parlamentissa.

HS Ilta
 
Reuters
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro Kuva: Reuters

Tappion kärsinyt Venezuelan presidentti Nicolás Maduro sanoo, että äskettäin pidetyissä parlamenttivaaleissa tapahtui vilppiä.

Maduron sosialistipuolue menetti vaaleissa parlamentin enemmistön.

Televisiossa puhunut presidentti sanoi, että vaalivilppi on tutkinnan alla. Hänen mukaansa vaaleissa ostettiin ääniä, ja myös tyhjien äänten määrä oli epätavallisen suuri.

Oppositioblokki MUD voitti joulukuun alussa enemmistön parlamentin paikoista. Se sai 112 paikkaa 167-paikkaiseen parlamenttiin, mikä oli iso tappio Maduron ja hänen edeltäjänsä Hugo Chávezin ajamalle ”vallankumoukselle”.

Aiemmin keskiviikkona Venezuelan korkein oikeus otti käsiteltäväksi sosialistipuolueen valituksen, joka koskee kahdeksaa edustajanpaikkaa. Jos valitus menee läpi, vaalit saatetaan joutua uusimaan näiden vaalipiireissä. Kaikki kyseiset valitut ovat opposition edustajia.

Jos oppositio menettäisi kahdeksan paikkaa, se ei saisi parlamenttiin kahden kolmasosan määräenemmistöä, joka antaisi sille enemmän valtaa ajaa läpi muutoksia.

Viime viikolla sosialistipuolue ajoi väistyvän parlamentin viimeisessä istunnossa kiireisesti läpi 13 uuden tuomarin nimityksen korkeimpaan oikeuteen. Kaikkia nimitettyjä pidetään lojaaleina hallitukselle. Oppositio boikotoi istuntoa ja tuomitsi nimitykset.

Venezuelassa on presidenttivaltainen järjestelmä, ja sosialistipuolueella on yhä paljon valtaa. Sillä on hallussaan monet valtiolliset elimet.

Maduron presidenttikausi kestää tällä haavaa vuoteen 2019, mutta perustuslaki antaa mahdollisuuden järjestää hänen asemastaan kansanäänestyksen.

Politiikan tarkkailijat ovat varoittaneet kovasta valtataistelusta 17 vuotta valtaa pitäneiden sosialistien ja vahvistuneen opposition välillä.

Venezuelalla on maailman suurimmat öljyvarat, mutta samaan aikaan se kärsii kroonisesta perustarvikkeiden pulasta ja muista pahoista talousongelmista. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi, että Venezuelan talous supistuu tänä vuonna 10 prosenttia, eniten koko maailmassa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?