Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 30. joulukuuta 2015

Jihadisti kertoo Isisin rekrytoivan terroristeja tekemään iskuja Saksaan

”He haluavat sellaista, että monessa paikassa tapahtuu jotakin samaan aikaan.”

HS Ilta
 
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?

Syyriasta Saksaan palannut 27-vuotias jihadisti on kertonut Saksan poliisille, kuinka Isis yrittää rekrytoida tekijöitä terrori-iskuille Eurooppaan, saksalainen Spiegel Online -verkkolehti kertoi tiistaina.

Lehti käyttää miehestä nimeä Harry S. Hän istuu tutkintavankeudessa Bremenissä ja on kertonut poliisikuulusteluissa paljon uutta tietoa Isisin toimintatavoista. Miestä syytetään kuulumisesta terroristijärjestöön.

Hän on selostanut, miten Isis teloittaa vankejaan. Hän kuvaa erästä päivää kesällä Syyrian autiomaassa, hieman sen jälkeen kun Isis oli vallannut Palmyran historiallisen kaupungin. Tuolloin saksalaisten ja itävaltalaisten taistelijoiden piti osallistua vankien teloittamiseen. Saksan viranomaisten hyvin tuntema Isisin videoilla esiintyvä Mohamed Mahmoud oli kerännyt taistelijoita ympärilleen. Mahmoud kysyi muilta: ”Tässä on vankeja. Kuka teistä haluaa tappaa heidät?” Itse hän tarttui Harry S:n mukaan Kalashnikoviin ja alkoi ampua. Tuona päivänä ryhmä tappoi ilmeisesti kuusi vankia.

Spiegelin mukaan Saksan turvallisuuspalvelu ja syyttäjä ovat erittäin kiinnostuneita Harry S:n silminnäkijäkertomuksesta, vaikka heidän onkin mahdotonta varmistaa tämän kertoman täydellistä todenperäisyyttä. Häntä pidetään keskeisenä todistajana erityisesti sen vuoksi, että hän on kertonut viranomaisille Isisin tavoista rekrytoida Saksaan suunniteltavien iskujen tekijöitä.

Pariisin marraskuun iskujen jälkeen pelko iskuista Saksassa on noussut.

Harry S:n mukaan häneltä itseltään ja toiselta Bremenistä Syyriaan lähteneeltä mieheltä kysyttiin heti heidän saavuttuaan Syyriaan, voisivatko he kuvitella tekevänsä iskuja Saksassa.

”He haluavat sellaista, että monessa paikassa tapahtuu jotakin samaan aikaan”, hän on kertonut kuulusteluissa.

Myös myöhemmin hänen olleessaan Raqqan kaupungissa Isisin naamioituneet miehet yrittivät saada hänet uudestaan rekrytoitua iskun tekijäksi. Nyt Saksassa tutkintavankeudessa Harry S kertoo, että hän kieltäytyi iskujen tekemisestä.

Harry S. oli Syyriassa Isisin valtaamilla alueilla kolmen kuukauden ajan. Mies kasvoi Bremenissä, oikeusasiakirjojen mukaan vaikeissa olosuhteissa. Hänen vanhempansa ovat muuttaneet Saksaan Ghanasta.

Käänne Harry S:n elämässä näyttää olevan, kun hän osallistui supermarketin ryöstöön. Hän pakeni Kanariansaarille, jäi kiinni ja sai vankilatuomion. Hän kääntyi muslimiksi vankilassa, jossa hän myös radikalisoitui. Tämän jälkeen hänet rekrytoitiin jihadistiksi bremeniläisessä ääri-islamistien moskeijassa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?