Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 30. joulukuuta 2015

Siviilipukuiset poliisit liikkuvat Senaatintorin uudenvuoden­juhlassa

Poliisi arvioi, että todennäköisin turvallisuusuhka Helsingissä aiheutuu liiallisesta juopumisesta ja ilotulitteiden varomattomasta ammuskelusta – ja etenkin niistä molemmista yhtä aikaa.

HS Ilta
 
Sari Gustafsson
Juhlijoita ja ilotulitusta Senaatintorin uudenvuodenjuhlassa toissa vuonna.
Juhlijoita ja ilotulitusta Senaatintorin uudenvuodenjuhlassa toissa vuonna. Kuva: Sari Gustafsson

Poliisi ja pelastuslaitos lisäävät vahvuuttaan Helsingissä uutenavuotena. Kaupungin järjestämän perinteisen uudenvuodenjuhlan odotetaan keräävän Senaatintorille torstai-iltana 20 000–25 000 hengen yleisön, jonka seassa liikkuu myös niin siviili- kuin virkapukuisiakin poliiseja.

Moni Euroopan pääkaupunki on kiristänyt vuodenvaihteen turvatoimiaan sen jälkeen, kun Itävallan poliisi kertoi viime viikonloppuna ”ystävällismielisen tiedustelupalvelun” varoittaneen mahdollisista ammuskelu- tai pommi-iskuista.

Moskovassa Venäjällä järjestetään uudenvuodenaattona Helsingin tapaan konsertti, mutta Punaiselle torille päästetään vain ennalta valittu yleisö. Torin sulkemisen syyksi on epäilty turvallisuusuhkaa, mutta venäläisviranomaiset eivät ole tätä myöntäneet.

Suojelupoliisi kommentoi pian Itävallan ilmoituksen jälkeen, että Suomen osalta ei ole tullut esiin tietoja, joiden vuoksi terrorismin uhka-arviota pitäisi muuttaa. Myös poliisitoimintaa Helsingin uudenvuodenhulinoissa koordinoiva ylikomisario Jussi Huhtela kertoo HS:lle, että todennäköisin turvallisuusuhka aiheutuu Suomessa alkoholin ja ilotulitteiden yhteiskäytöstä.

”Maailman tapahtumat ovat mitä ovat, ja kyllähän jokaisessa Euroopan maassa on poliisinkin varautumista nostettu. Ei pidä kuitenkaan alkaa pelätä ja liioitella”, Huhtela toteaa.

”Julkiset paikat ovat täysin kaikkien ihmisten käytössä”, hän lisää.

Suomen poliisi nosti valmiuttaan Pariisin terrori-iskujen jälkeen marraskuussa.

”Ei sellaista tilannetta olekaan, että kaikkia ikäviä tapahtumia maailmassa tai edes Suomessa voisi estää ennalta. Tällä reagoinnilla pyritään kuitenkin siihen, että meillä olisi hyvä valmius kaikkeen.”

Poliisi varautuu siihenkin, että Senaatintorin massatapahtuma kiinnostaa vilpittömien juhlijoiden lisäksi myös esimerkiksi taskuvarkaita. Rikoksia ja häiriökäyttäytymistä poliisi pyrkii estämään ennalta sekä näkymällä ihmisten keskellä virkapuvuissa että ”olemalla silminä” siviilivaatteissa.

”Viime aikoina Helsingin keskustan ravintoloissa on ollut useita kännykkävarkauksia, joten myös ravintoloissa kannattaa olla tarkka omaisuudestaan”, rikoskomisario Jouni Jokinen sanoo.

Jokinen muistuttaa, että Senaatintorilla ja käytännössä koko Helsingin ydinkeskustassa ei saa ampua raketteja tai muita uudenvuodenpaukkuja.

Uudenvuodenjuhla aiheuttaa runsaasti liikennepoikkeuksia Senaatintorin ympäristössä. Muun muassa useita katuja suljetaan, ja raitiovaunut 3, 4 ja 7 lakkaavat liikennöimästä torstaina kello 18. Yksityiskohtaiset tiedot poikkeusliikenteestä voi tarkistaa Helsingin kaupungin verkkosivuilta.

Myös Helsingin pelastuslaitos varautuu työntäyteiseen vuodenvaihteeseen. Aikaisempien vuosien perusteella arvioidaan, että pelastustehtävien määrä kaksinkertaistuu normaaliin verrattuna ja ensihoitotehtävien määrä kasvaa kolmanneksella.

Viime uutenavuotena Helsingissä oli 55 pelastustehtävää ja 220 ensihoitotehtävää. Palomiehiä ja ambulanssimiehistöjä työllistivät erityisesti välillisesti tai suoraan päihteisiin liittyneet vammat sekä ilotulitteiden ja kynttilöiden huolimattomasta käytöstä alkunsa saaneet tulipalot.

Helsingin pelastuslaitos nostaa ensihoidon valmiutta kolmella lisäambulanssilla ja pelastustoiminnan valmiutta yhdeksän sopimuspalokunnan kutsumisella varikkovalmiuteen. Poliisin tavoin myös pelastuslaitos aikoo partioida tavanomaista näkyvämmin.

Uudenvuoden juhlallisuuksia on järjestetty Senaatintorin miljöössä jo vuodesta 1932 lähtien. Tänä vuonna tapahtuma alkaa kello 22, ja pääesiintyjänä on laulaja Maija Vilkkumaa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?