Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 30. joulukuuta 2015

Työikäisten kuolleisuus on vähentynyt 25 prosenttia kymmenessä vuodessa

Suomessa kuolee aiempaa vähemmän ihmisiä työikäisenä eli 15–64-vuotiaana.

HS Ilta
 

Suomessa kuolee aikaisempaa vähemmän ihmisiä työikäisenä eli 15–64-vuotiaana. Työikäisten kokonaiskuolleisuus on pienentynyt kymmenessä vuodessa 25 prosenttia. Kuolleisuus on vähentynyt eniten verenkiertoelinten sairauksissa ja tapaturmissa, mutta myös muissa yleisimmissä kuolemansyyryhmissä on tapahtunut myönteistä kehitystä, ilmenee Tilastokeskuksen kuolemansyytilastosta.

Vuonna 2014 työiässä eli 15–64-vuotiaana kuoli yhteensä lähes 8 700 suomalaista, noin 5 900 miestä ja 2 700 naista.

Vuodesta 2001 lähtien työikäisiä on kuollut eniten syöpiin verenkiertoelinten sairauksien sijaan. Vuonna 2014 syöpään kuolleita oli työikäisistä lähes 2 500 henkilöä, kun taas verenkiertoelinten sairauksiin menehtyi noin 2 000. Verenkiertoelinten sairauksiin kuolleiden määrä on vähentynyt yli neljänneksellä kymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan työikäisten kokonaismäärässä ei tapahtunut muutosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Veikko Salomaa pitää tuloksia jatkona hyvälle kehitykselle, joka Suomessa alkoi jo 1970-luvulla.

”Tupakointi on vähentynyt, ja väestön elintavat ovat parantuneet. Ihmisten kolesteroli ja verenpaine ovat laskeneet pitkällä aikavälillä. Tosin vuosina 2007–2012 kolesterolissa oli tutkimustemme mukaan pientä nousua. Se voi kuitenkin olla tilapäistä.”

Kuolleisuuslukuja on saatu alaspäin myös tehostuneella hoidolla.

”Esimerkiksi akuutin sepelvaltimotaudin aiheuttama aivohalvaus voidaan hoitaa entistä paremmin ja useammat kohtauksen saaneet jäävät henkiin.”

Myös lääkkeitä tarvitsevat saadaan entistä tehokkaammin hoidon piiriin. Salomaan mukaan parantamista kuitenkin on.

”Tupakointia täytyy saada edelleen vähenemään. Verenpainetta hoidetaan, mutta ei kaikkien osalta välttämättä riittävän tehokkaasti. Näkyvin riskitekijä on väestön lihominen, vaikka pientä pysähtymistä siinäkin on. Diabeteksen lisääntyminen on myös riskitekijä.”

Vuonna 2014 lähes joka kolmas työikäisenä kuolleista menehtyi Tilastokeskuksen mukaan tapaturmiin, itsemurhiin ja alkoholiperäisiin syihin. Heistä suurin osa, 78 prosenttia, oli miehiä.

Alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytykseen kuolleiden määrä on kuitenkin pienentynyt vuodesta 2008 lähtien.

Kuolinsyytilastojen mukaan myönteistä kehitystä on tapahtunut myös itsemurhakuolleisuudessa. Vuoden 2014 aikana työikäiset tekivät itsemurhia runsaat 600, mikä on yli neljänneksen vähemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin.

Naisia kuoli eniten syöpiin, miehiä verenkiertoelinten sairauksiin. Työikäisenä kuolleista vain joka kolmas oli nainen. Työikäisten miesten kuolleisuus on pienentynyt kymmenessä vuodessa naisia enemmän, joten sukupuolten välinen kuolleisuusero on hieman kaventunut. Työikäisten miesten kuolleisuus on kuitenkin edelleen yli kaksinkertainen naisiin verrattuna.

Vuonna 2014 työikäisten naisten yleisin kuolemansyyryhmä oli syöpä, joihin naisista kuoli 41 prosenttia. Naisilla yleisin syöpä oli rintasyöpä, joka aiheutti lähes joka kymmenennen työikäisen naisen kuoleman. Miehillä yleisin kuolemaan johtanut syöpä oli keuhkosyöpä.

Miehiä kuoli työikäisenä alkoholiperäisiin syihin huomattavasti naisia enemmän. Alkoholiin liittyviin kuolemansyihin oli miehistä menehtynyt joka kuudes ja naisista joka kymmenes. Alkoholiperäisissä kuolemansyissä keski-ikä oli kaikilla miehillä 59 vuotta ja naisilla 62 vuotta.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?