Valikko
HS Ilta

Lämmin tuulahdus nostatti lämpötilan Pohjoisnavalla hetkeksi plussan puolelle

Pohjoisnavan lämpöaalto jäi kuitenkin lyhyeksi. Lämmin ilmavirta suuntaa nyt itäiselle Jäämerelle ja Siperiaan.

Pohjoisnavan ympäristössä on koettu uudenvuoden alla harvinaisen lämmin tuulahdus, joka on nostattanut lämpötilan hetkeksi nollan yläpuolelle.

Tavanomaisesti Pohjoisnavalla on keskitalvella keskimäärin 20 asteen pakkasia. Keskiviikkona eteläiset virtaukset toivat Pohjoisnavalle kuitenkin lämmintä ilmaa, joka kohotti elohopean nollan ja kahden celsiusasteen välille, kertoo uutistoimisto AFP.

Epätavallinen lämpöaalto arktisella alueella johtui Atlantilla vaikuttavasta voimakkaasta matalapaineesta ja toisaalta Skandinaviassa vaikuttavasta korkeapaineesta, kertoo vanhempi tutkija Heikki Tuomenvirta Ilmatieteen laitokselta. Ne saivat etelätuulet puskemaan lämmintä ilmaa Atlantilta aina Pohjoisnavalle asti.

”Tähän aikaan vuodesta virtaukset voivat läntisiä tai lounaisia, mutta yleensä ne eivät vie Pohjoisnavalle asti näin lämmintä ilmaa”, hän sanoo.

Vaikka keskiviikkona käytiin plussan puolella, suojasää ei jää navalle pitkäksi aikaa.

”Pohjoisnavan osalta lämmin henkäys on ohi. Lämmin ilma kulkeutuu nyt ja lähipäivinä itäiselle Jäämerelle ja edelleen kohti Pohjois-Siperiaa.”

Kanadalaiset meteorologit yhdistivät Pohjoisnavan epätavallisen lämpimän tuulahduksen samaan sääilmiöön, joka aiemmin tässä kuussa toi ennätyslämpimät joulusäät Pohjois-Amerikkaan ja piiskasi Britanniaa myrskytuulilla ja tulvilla, kertoo AFP.

Mutta liittyykö Pohjoisnavan lämpöaalto meneillään olevaan El Niño -sääilmiöön, jonka povataan yhdessä ilmastonmuutoksen kanssa kohottavan vuoden 2015 mittaushistorian lämpimimmäksi vuodeksi?

Tuomenvirran mukaan El Niño on sinänsä voimakas sääilmiö, mutta sen vaikutuspiiri ulottuu enimmäkseen Tyynenmeren alueelle ja tropiikkiin.

”El Niñon vaikutukset vaimenevat sitä mukaa kun mennään kauemmaksi Tyynestä valtamerestä ja tropiikista. Yhteyttä El Niñoon ei tarvita selittämään Pohjoisnavan lämpöaaltoa.”

Johtopäätökseen saadaan tukea tarkastamalla aiempien vuosien lämpöaaltoja Pohjoisnavalla ja vertaamalla niitä voimakkaisiin El Niño -vuosiin.

Yhdysvaltalainen meteorologi Bob Henson tviittasi tiistaina, että Pohjoisnavalla on vuoden 1948 jälkeen mitattu joulukuussa plusasteita kolme kertaa: vuosina 2014, 1990 ja 1959.

Voimakkaat tai hyvin voimakkaat El Niño -vuodet on Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n tilastojen mukaan koettu 1957–1958, 1965–1966, 1972–1973, 1982–1983, 1997–1998 sekä kuluvana vuonna 2015–2016.

Keskitalven pitäisi olla aikaa, jolloin pohjoisen arktisilla alueilla muodostuu jäätä. Vaikuttaako yllättävä lämmin tuulahdus jään muodostumiseen?

”Jos lämmintä ilmaa pääsee, niin jäätymisprosessi tietysti hidastuu. Talvi on kuitenkin pitkä, eivätkä ilmavirtaukset pysy vakiona”, Tuomenvirta sanoo.

Jäätiköiden ja Jäämeren sulaminen on huolettanut viime vuosina tutkijoita.

Vuosittain jääpeite on pohjoisen arktisella vyöhykkeellä runsaimmillaan maalis-huhtikuussa ja minimissään syyskuussa.

Tuomenvirran mukaan arktisen alueen jääpeitteen pieneneminen on ollut nähtävissä erityisesti syyskuun mittauksissa, mutta jonkin verran myös talvimittauksissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jäämeri
 • Sääilmiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholilain uudistus törmäsi seinään – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin, Kaikkonen lupasi uuden esityksen keskiviikkona

  2. 2

   Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”

  3. 3

   Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Nettipelaaja on odottanut jo pari kuukautta rahojaan Veikkaukselta – ”Ne eivät ole menneet meillä käsittelyputken päähän”

  8. 8

   Kaupungit muuttuvat pätseiksi – osa suurkaupungeista voi tulevaisuudessa olla 8 astetta lämpimämpiä

  9. 9

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  10. 10

   Tämän auton kyyti on hirveää, mutta ulkonäkö vakuutti: ”Niin rumannäköinen, että rupesi kiinnostamaan”, kuvailee omistaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  8. 8

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää