HS Ilta

Miksi Kölnin tapahtumat ovat iso uutinen – ja mitä ne Suomessa merkitsevät?

Saksan Kölnin ja Helsingin uudenvuodenyön tapahtumia ympäröi suuri hämmennys, joka kaipaa selkeyttä, kirjoittaa HS:n uutispäällikkö Jussi Pullinen.

Uudenvuodenyönä Kölnissä tapahtui jotakin, joka on pannut koko Saksan sekaisin. Uusivuosi on maan pääuutinen viikko tapahtumien jälkeen.

Paljon on hämärän peitossa, mutta ainakin tämä tiedetään:

  Kölnin päärautatieasemalle kokoontui juhlimaan iso ihmisjoukko, kooltaan eri tietojen mukaan noin tuhat ihmistä. Suurin osa osallistujista oli nuoria miehiä. Monen tausta oli saksalaismedian mukaan "Lähi-idässä tai Pohjois-Afrikassa".

 Illan aikana osa joukossa olleista alkoi käyttäytyä aggressiivisesti, muun muassa ilotulitteita ammuskellen. Mediatietojen mukaan osa oli vahvasti humaltunut.

 Paikalle tulleisiin naisiin kohdistui yön aikana huomattava määrä rikoksia, muun muassa ryöstöjä ja seksuaalista ahdistelua. Poliisi on kuvannut tilannetta paikalla kaoottiseksi.

 Die Welt -lehden mukaan torstaihin mennessä tapahtumista oli tehty 121 rikosilmoitusta. Kolmessa neljästä aiheena oli seksuaalinen ahdistelu. 50 tapauksessa naiset oli lehden mukaan myös ryöstetty. Raiskauksia poliisille oli ilmoitettu kaksi.

 Poliisilla oli torstaina toistakymmentä epäiltyä, joiden tausta oli epäselvä. Weltin mukaan joukossa kuitenkin oli Saksaan tulleita turvapaikanhakijoita.

Sekä Saksassa että Suomessa tapahtumia ja niiden uutisointia ympäröi nyt suuri hämmennys.

Osa erityisesti Saksassa kysyy, miksi tapahtumista uutisoitiin niin myöhään: poliisia on syytetty kyvyttömyydestä reagoida yön tilanteeseen ja tapahtumien kaunistelusta jälkikäteen.

Erityisesti Suomessa taas kysytään, miksi tapahtumista uutisoidaan täällä niin laajasti, ja miksi poliisi tiedottaa niistä niin innokkaasti, kun täällä ei ole tapahtunut mitään Kölniin verrattavaa.

Osa myös kysyy, paisutellaanko Kölnin tapahtumia – ja Helsingin uhkaa – tarkoitushakuisesti.

Saksan mittakaavassa on selvää, että Kölnin tapahtumat ovat merkittävä uutinen: suurkaupungin keskustassa rikoksen kohteeksi joutui lyhyessä ajassa ilmeisen suuri määrä ihmisiä. Poliisi ei yrityksistä huolimatta kyennyt estämään rikoksia.

Poliisi on lisäksi omassa sisäisessä raportissaan luonnehtinut tapahtumia täysin poikkeuksellisiksi ja kertonut vakavista puutteista kyvyssä rauhoittaa tilanne rautatieaseman ympäristössä.

Naisten seksuaalinen ahdistelu on laaja yhteiskunnallinen ongelma, joka koskee kaikkia kansanryhmiä. Tällaisen yksittäisen laajan rikosaallon uutisarvo on laajudessaan sinällään selvä asia.

Entä sitten laajempi uutisarvo Euroopassa?

Saksan uusivuosi on viime päivinä ollut iso uutinen monien Euroopan maiden uutismedioissa.

Kölnin tapahtumat sopivat päällisin puolin niin täydellisesti turvapaikanhakijamiehiin lyötyihin ennakkoluuloihin, että moni esittää ne mielellään todisteena siitä, mitä tuleman pitää. Tällaisia ääniä on kuultu esimerkiksi brittimediassa.

Haluttiin sitä muualla Euroopassa tai ei, Kölnin tapahtumista on jo tullut täällä symboli keskusteluun, jota turvapaikanhakijoista, kotoutumisesta ja yhteiskunnan yleisistä asenteista nyt käydään.

Sosiaalinen media Saksassa ja Suomessakin on jo täynnä johtopäätöksiä tapahtuneesta.

Pelkästään tämän vuoksi on oleellistä ymmärtää, mitä Kölnissä tarkalleen ottaen tapahtui: tapahtumia ei voi jättää mielikuvien varaan.

Selvitettävää todella riittää: tekijöiden määrä, organisoitumisen taso, henkilöys, motiivi, tausta ja moni muu aivan keskeinen asia oli perjantaina täysin auki.

Saksassa mediaa syytettiin myös ”toisenväristen” satunnaisesta osoittelusta, kun selvittelyt olivat yhä kesken.

Median näkökulmasta on tietysti oleellista kysyä myös, kuka tapahtumista sitten symbolia luo, ellei media itse.

Tässä työ on – kuten aina – tasapainoilua asioiden mittasuhteiden, leimaamisen vaaran ja vaikutusten välillä. Kölnin tapahtumissa yhdistyvät uutis- ja symboliarvo tavalla, joka tekee tasapainoilusta erityisen vaikeaa (mistä tämäkin kirjoitus on osoitus).

Viranomaisten toiminnan arviointi on median keskeisiä tehtäviä. Siksi oleellista on kysyä myös, ovatko viranomaiset yhtä hämmentyneitä kuin suuri yleisökin.

Tämä kysymys on oleellinen Suomessa. Täällä uutisarvo liittyy poliisin viestintään.

Siitä tiedetään seuraavaa:

 Suomessa Helsingin poliisi tiedotti torstaina saaneensa ”vihiä”, että "turvapaikanhakijoilla olisi ollut mahdollisesti samansuuntaisia suunnitelmia kuin mitä nyt on uutisoitu olleen Kölnin rautatieasemalla".

 Keskusrikospoliisin Kirkkonummella sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa aloittama tutkinta rikokseen yllyttämisestä liitettiin mediassa torstaina Kölnin tapahtumiin. Krp kiisti yhteyden myöhemmin.

 Helsingissä poliisille oli ilmoitettu kolmesta ahdistelutapauksesta.

Tieto on niin ristiriitaista, että Suomen tapahtumia on vaikea arvioida lainkaan.

Helsingin poliisi ei torstaina kertonut, mihin sen oletus uhasta perustui tai millä perusteella yhteys Kölnin tapahtumiin rakennettiin – kun tapahtumat Kölnissäkin ovat yhä epäselviä. Krp taas kertoo, että he eivät epäile omassa tapauksessaan yhteyttä.

Tähän paras lääke ovat tosiasiat, joita poliisilta vielä varmasti tivataan.

Entä sitten johtopäätökset?

On varmaa, että Kölnin tapahtumista otetaan oppia kotoutumiseen, poliisityöhön, jengiytymisen ehkäisyyn ja moneen muuhun poliittiseen ratkaisuun. Rikokset on selvitettävä ja näytettävä selvästi, missä raja menee, totesi liittokansleri Angela Merkel jo torstaina.

Pohdittavaksi tulee myös, mihin asti opit riehumiseksi muuttuneesta juhlinnasta voi ulottaa. Saksaan saapui viime vuonna noin miljoona turvapaikanhakijaa, joista Kölnin asemalla oli tuhat. Tuhannesta vielä tuntemattoman kokoinen osa syyllistyi rikoksiin.

Ennen loikkaa päätelmien tasolle onkin ihan ensin ymmärrettävä, mitä Kölnin asemalla, muualla Saksassa, Kirkkonummella ja Helsingissä uutenavuotena tarkalleen tapahtui.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uusivuosi 2016

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  6. 6

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  7. 7

   Sisustajat hullaantuivat viherkasveihin ja hittikasvit ovat paikoin loppuneet kukkakaupoista – ammattilainen kertoo, miten ”vihersisustat” tyylikkäästi

  8. 8

   Kuntavaaliehdokkaiden rikostaustan selvittäminen jää kiireen jalkoihin, sanovat puoluesihteerit – ”Kaikkia rötöksiä on mahdoton selvittää”

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  10. 10

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää