HS Ilta    |   Kotimaa

Koulusurmat vetivät eniten muokkaajia suomenkieliseen Wikipediaan

Viime vuonna Wikipedian muokatuimpia aiheita olivat eduskuntavaaleja ja Pariisin terrori-iskuja käsittelevät artikkelit.

Jokelan koulusurmia vuonna 2007 käsittelevä Wikipedia-artikkeli on kerännyt tähän mennessä eniten yksittäisiä muokkaajia suomenkieliseen Wikipediaan, selviää tilastoista.

Jokelan koulusurmat -sivua oli marraskuussa 2007 muokkaamassa ja täydentämässä 126 muokkaajaa. Tämän jälkeen mikään yksittäinen Wikipedia-sivu ei ole houkutellut kuukauden sisällä niin paljon muokkaajia.

Internetin vapaa tietosanakirja Wikipedia täyttää tänään perjantaina 15 vuotta. HS uutisoi aiemmin, että kansainvälisesti eniten muokkauksia on tehty englanninkieliseen artikkeliin, joka käsittelee George W. Bushia.

Muokkausten määrä voi kertoa siitä, millaisia intohimoja tai kiistanalaisuuksia aihepiiriin liittyy.

Suomenkielisestä Wikipediasta ei ollut nopeasti saatavilla samanlaisia, yksittäisten muokkausten määrää paljastavia tilastotietoja.

Suomenkielisen Wikipedian lehdistövastaava Jaakko Pirinen pitää kuitenkin muokkaukseen osallistujien määrää sinänsä kiinnostavana seikkana.

Tilastoista selviää myös, että suomenkielinen Wikipedia on ollut muokkaajien määrässä katsottuna aktiivisimmillaan vuosien 2007–2008 tietämillä.

Pirisen mukaan sama ilmiö on toistunut muunkin kielisissä Wikipedia-projekteissa.

”Ensimmäiset vuodet olivat nopean kasvun aikaa, kun ihmiset löysivät projektin ja kiinnostuivat siitä. Vuosien 2007– 2008 paikkeilla alettiin saavuttaa kyllääntymisen tasoa. Artikkelit alkuaineista, tutuista eläimistä ja suurista kaupungeista oli jo kirjoitettu ja siirryttiin enemmän ylläpitovaiheeseen”, Pirinen sanoo.

Toki uusien artikkelien luominen jatkuu yhä.

”Projekti ei ikinä valmistu. Se on ilmeistä.”

Myös toinen koulusurma, Kauhajoen 2008 verilöyly, veti runsaasti suomalaisia Wikipedia-aktiiveja muokkaustöihin. Artikkelia oli editoimassa 73 muokkaajaa.

Kolmanneksi eniten muokkaajia on houkutellut Lordi-yhtyettä koskeva artikkeli (71), minkä jälkeen suosittuja aiheita ovat olleet muun muassa Michael Jackson (55), Norjan iskut 2011 (52) ja Suomen presidentinvaalit 2012 (49).

Viime vuodelta tilastoja on marraskuulle saakka. Eniten muokkaajia oli mukana huhtikuussa 2015 Eduskuntavaalit 2015 -artikkelin teossa (35). Toiseksi suosituin oli Pariisin terrori-iskut marraskuussa 2015 (28) ja kolmanneksi Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut 2015 (25).

Pirisen mukaan uutuuden viehätys on karissut Wikipediasta, mutta projektissa riittää yhä osanottajia. Vähintään yhden muokkauksen vuodessa tekeviä on noin 1 500. Esimerkiksi marraskuussa 2015 yli viisi muokkausta tehneitä oli 438.

”Aktiivijoukko ei ole ihan pieni kuitenkaan.”

Pirinen myöntää, että suomenkielisestä Wikipediassa on puutteita esimerkiksi humanistisiin- ja taidealoihin liittyvistä artikkeleista. Niin ikään maantieteellisesti Eurooppa ja Pohjois-Amerikkaa käsittelevät aiheet ovat paremmin esillä kuin Aasiaa, Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa käsittelevät teemat.

Myös sukupuolten väliseen tasa-arvoon aiotaan kiinnittää huomio.

Wikimedia Suomi -yhdistys ja joukko kirjastoja ja museoita järjestävät naistenpäivänä 8.3. Helsingin yliopiston kirjastossa Kaisa-talossa muokkaustapahtuman Sata naista Wikipediaan. Tarkoituksena on lisätä tietosanakirjaan tietoa eri alojen naisvaikuttajista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen koulusurmat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  7. 7

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  7. 7

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  10. 10

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää