HS Ilta

Helsinki: Guggenheimin museo olisi veronmaksajille kannattava

Raportin mukaan Guggenheimin museo toisi Helsinkiin yli satatuhatta turistia ja 400 työpaikkaa

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) sanoo Taloustutkimuksen uuden Guggenheim-tutkimuksen vahvistavan entisestään tietoa siitä, että hanke on veronmaksajille kannattava.

”Johtopäätös niin tästä kuin aikaisemmista tutkimuksista on, että tuloja tulisi enemmän kuin menoja niin Helsingille kuin koko Suomelle”, Viljanen sanoo.

Tutkimuksessa kysyttiin aikooko vastaaja matkustaa Suomeen kolmen seuraavan vuoden aikana ja muuttuuko kanta, jos Helsinkiin rakennetaan Guggenheimin museo. Tutkimuksen mukaan Guggenheimin museon rakentaminen Helsinkiin toisi arviolta 130 000 uutta matkailijaa kaupunkiin vuodessa lähinnä Euroopasta, etenkin naapurimaista Ruotsista ja Venäjältä.

Aasiasta museo pysäyttäisi noin 60 000 Helsingin kautta lentävää turistia Helsinkiin päiväksi tai yöksi. Nyt jatkolennoille tähtäävät jättävät Helsingin nähtävyydet liian usein väliin.

Kun Guggenheimin museon houkuttelemat turistit yöpyisivät ja aterioisivat Helsingissä, he toisivat 36–45 miljoonaa euroa vuodessa. Turistit työllistäisivät 400 henkilöä suoraan ja välillisesti.

”Tutkimus on hyvä lisä keskusteluun ja osoittaa, että Guggenheimin museo voisi olla hyvin tärkeä piristysruiske kaupungille ja valtiolle sekä tuottaisi kymmeniä miljoonia euroja ravintoloille majoittajille sekä muille matkailijoiden kanssa toimiville aloille”, Viljanen sanoo.

Ilman valtion osarahoitusta museo tuskin syntyy. Valtion verotulot voisivat kasvaa lähes kymmenen miljoonaa euroa vuodessa, arvioi tutkimusjohtaja Pasi Holm Taloustutkimuksesta. Helsingin ja pääkaupunkiseudun kunnat saisivat puolestaan verotuloja 2,6 miljoonaa euroa lisää vuodessa.

Haastatteluja tehtiin Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa ja Venäjällä. Aasialaiset haastateltiin Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä osin Helsingin keskustassa nähtävyyksien edustalla. Yli 2 200 haastatellusta 40 prosenttia arvioi, että museo lisäisi Helsingin houkuttelevuutta matkailukaupunkina

Taloustutkimuksen tiedot eivät kaupungille kuitenkaan vielä riitä. ”Meillä on oma vaikuttavuustutkimus viimeistelyssä”, apulaiskaupunginjohtaja Viljanen muistuttaa.

Kaupungin johto pohti vaikuttavuustutkimuksensa julkistamista ja antamista poliittiseen päätöksentekoon jo loppusyksystä, mutta toisin kävi.

”Todelliset kustannukset voidaan esitellä vasta, kun rahoitusneuvottelut ovat valmiit. Vaikutustutkimusta ei voi viimeistellä ennen sitä.”

Sen Viljanen paljastaa, että kaupungin oma vaikutustutkimuskin todistaa, että hankkeen tulot ovat veronmaksajille suuremmat kuin menot. Mutta hän ei halua edes arvata saadaanko asia kaupunginhallituksen käsittelyyn ennen kesälomia.

”Neuvottelujen edetessä moni asia on tarkentunut ja meillä on tutkittu myös uudenlaista rahoitusmallia, josta kerromme myöhemmin”, Viljanen suostuu kommentoimaan.

Museorakennuksen hinta ei ole vielä tarkasti selvillä. Arviot ovat liikkuneet 130 miljoonassa eurossa.

Taloustutkimuksen raportin rahoittajia olivat esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto, Finavia, Finpro/Visit Finland, Helsingin kaupunki, Helsingin seudun kauppakamari sekä Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa, jonka toimitusjohtaja Timo Lappi toivoisi uusia turistikohteita Helsinkiin.

”Helsinki on jäämässä muista pohjoismaista jälkeen turismissa. Kööpenhamina on ylivoimainen, mutta myös Tukholma ja Oslo pystyvät houkuttelemaan kasvavia määriä matkailijoita” Lappi sanoo.

Edellytykset ottaa vastaa lisää matkailijoita paranevat Lapin mukaan lähivuosina.

”Helsingissä on käynnissä hotellien investointibuumi. Uusia hotelleja rakennetaan yhteensä 600–700 miljoonalla eurolla.”

Uusiin hotelleihin syntyy 500–700 uutta työpaikka riippuen siitä, minkä verran hotelleihin tulee ravintolapaikkoja.

”Helsinkiin pitää saada uusia houkuttelevia kohteita turisteille. Eivät kansainväliset matkailijat jaksa katsoa kirkkoja ja Sibelius-monumenttia neljä päivää, täytyy olla jotain muutakin”, Lappi sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Guggenheimin museo
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  5. 5

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  8. 8

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  9. 9

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  10. 10

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää