HS Ilta

Päivähoitomaksuihin tulossa tuntuvat korotukset syksyllä – enimmäismaksu nousee yli 20 prosenttia

Hyvätuloisilla ensimmäisen lapsen maksu nousisi 290 eurosta 354 euroon kuukaudessa elokuusta alkaen. Pienituloisten nollamaksuluokka säilyisi.

Opetusministeriön työryhmä ehdottaa tuntuvia korotuksia päivähoitomaksuihin eli varhaiskasvatuksen asiakasmaksuihin. Uudet maksut on määrä ottaa käyttöön jo tämän vuoden syksyllä.

Korotukset ulottuvat lähes kaikkiin perheisiin, mutta ne painottuvat parempituloisiin. Pienituloisimpien nollamaksuluokka säilyisi, ja joillakin maksut myös pienenisivät.

Enimmäismaksua ehdotetaan korotettavaksi 22 prosenttia. Myös nykyisen enimmäismaksun alle jäävät maksut nousisivat hieman. Enimmäismaksu on nyt 283 euroa kuukaudessa. Aiemmin päätetyn indeksikorotuksen jälkeen enimmäismaksu on elokuun alusta 290 euroa ja nyt esitetyn tasokorotuksen jälkeen 354 euroa.

Maksujen määräämisen perusteena olevia tulorajoja esitetään korotettavaksi perheen koosta riippumatta, mutta niin, että pienituloisten yhden ja kahden lapsen yksinhuoltajien asiakasmaksut alenevat jonkin verran. Tällä halutaan kannustaa työllistymistä.

Maksut laskevat esimerkiksi noin 2 000–2 140 euron kuukausituloisilla kahden hengen perheillä, joilla asiakasmaksu pienenee 70–80 euroa kuukaudessa.

Toisesta lapsesta perittävä maksu olisi aina enintään 90 prosenttia ensimmäisen lapsen kokoaikaisesta maksusta. Esityksen mukaan toisen lapsen enimmäismaksu olisi elokuusta lähtien 319 euroa kuukaudessa, kun se nyt on 255 euroa ja indeksikorotuksen jälkeen 261 euroa.

Seuraavien lasten osalta maksu olisi 20 prosenttia nuorimman lapsen maksusta.

Osa-aikaisesta varhaiskasvatuksesta perittäisiin enintään 60 prosenttia kokoaikaisen hoidon maksusta, kun lapsi on korkeintaan 20 tuntia viikossa hoidossa. Kokoaikaisuuden raja olisi tuntia viikossa.

Maksutonta varhaiskasvatusta eli niin sanottua nollamaksuluokkaa koskeva sääntely säilyisi ennallaan, eikä alle 27 euron maksuja perittäisi. Alun perin kaavailtiin jopa koko nollamaksuluokan poistoa. Lakiesitysluonnoksen mukaan se olisi voinut aiheuttaa sen, että heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien perheiden lapset eivät osallistuisi varhaiskasvatukseen.

Esitykset perustuvat hallitusohjelmaan, joka edellytti muutoksia maksuihin niin, että kuntien maksutulot nousisivat vuodesta 2017 alkaen yhteensä 54 miljoonaa euroa.

Hallitus päätti toteuttaa muutokset valmistelemalla uuden varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja koskevan lain, jonka on määrä tulla voimaan jo 1. elokuuta 2016. Tälle vuodelle korotusten arvioidaan tuovan kunnille lisää rahaa noin 24,5 miljoona euroa.

Esitykset lähtivät maanantaina lausuntokierrokselle, joka kestää helmikuun puoleenväliin asti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  8. 8

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  9. 9

   Tiistaina ukkoskuuroja voi esiintyä lähes koko maassa

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää