HS Ilta    |   Kulttuuri

Tove Janssonin teoksille vihdoin pysyvä esityspaikka Helsingissä: Jansson-galleria avautuu Tennispalatsissa huomenna

Esille pääsevät muun muassa freskot, joihin muumitaiteilija maalasi rakastettunsa

Helsingissä on vihdoin pysyvä Tove Jansson -näyttely, kun Tennispalatsissa avautuu perjantaina Helsingin kaupungin taidemuseo Hamin Tove Jansson -galleria.

Galleria on pieni, vain kahden näyttelyhuoneen kokoinen, mutta se tarjoaa pysyvät tilat vaihtuville Jansson-aiheisille näyttelyille. Ensimmäisen näyttelyn teemana ovat Janssonin julkiset teokset.

”Tove Jansson tunnetaan monipuolisena taiteilijana, mutta harva tietää, että hän oli myös julkisen taiteen tekijä”, sanoo Hamin johtaja Maija Tanninen-Mattila.

Näyttelyn ytimen muodostavat freskot Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa, jotka Jansson maalasi vuonna 1947 Helsingin kaupungintalon Kaupunginkellari-ravintolaan. Niiden on määrä olla esillä pysyvästi.

Juhlat maalla on idyllin kuvaus viulisteineen ja rakastavaisineen, kun taas Juhlat kaupungissa -freskossa tanssitaan ja tupakoidaan.

Juhlat kaupungissa on omaelämäkerrallinen teos, kertoo veljentytär Sophia Jansson. Juhlat olivat Tove Janssonille tärkeitä vastakohtana ankaralle todellisuudelle, ja ne toistuivat usein sekä hänen kirjoissaan että maalauksissaan.

Kun Jansson maalasi freskot vuonna 1947, oli juhlaan myös aihetta.

”Sota oli ohi ja sai taas juhlia ja tanssia, mutta tiedetään, että Tove oli kokenut jotain mullistavaa myös omassa elämässään”, Sophia Jansson kertoo. Tove Jansson oli rakastunut ensimmäistä kertaa.

Rakastettu löytyy myös freskosta. Keskivaiheilla tanssin pyörteissä oleva tummatukkainen nainen on saanut piirteensä teatteriohjaaja Vivica Bandlerilta. Bandler ja Jansson olivat tavanneet 1946. Heidän suhteensa oli salainen, mutta inspiroi muun muassa muumikirjoissa esiintyviä Tiuhtin ja Viuhtin hahmoja.

Etualalla freskossa istuu Tove Jansson itse.

”Hän päätti olla mukana näissä juhlissa itsekin”, sanoo veljentytär.

Tarkkasilmäinen huomaa freskosta Tove Janssonin viinilasin vierestä myös pienen muumihahmon. Jansson oli maalauksen tekoaikaan julkaissut jo ensimmäiset muumitarinansa.

Moni muistaa freskot Helsingin ruotsinkielisen työväenopiston Arbiksen ala-aulasta, jossa ne olivat esillä vuodesta 1974 vuoteen 2014.

Kuntokartoituksessa selvisi, että freskot alkoivat olla hauraassa kunnossa. Läpivalaisu paljasti halkemia, jotka ulottuivat läpi laastipinnan. Freskot päätettiin kunnostaa ja siirtää turvaan Tennispalatsin museotiloihin, joissa niille voitiin taata vakaat olosuhteet.

Freskojen seuraksi Hamiin on tuotu nyt alkuperäiset luonnokset, jotka Jansson teki Auroran lastensairaalaan vuosina 1955–1956 valmistunutta seinämaalausta varten. Lisäksi seinämaalauksesta on valmistettu Hamiin osakopio.

Jansson-galleriassa on esillä myös museon kokoelmiin kuuluva öljymaalaus Ennen naamiaisia (1943) sekä Tove Janssonin veljen Per Olov Janssonin valokuvia.

Museon amanuenssi Mikko Oranen kertoo, että kokoelmissa olisi Janssonin teoksia enemmänkin. Näyttelyn kokoa rajoittaa kuitenkin tilan vähyys. Vaihtuvilla näyttelyillä voidaan kuitenkin valottaa Janssonin uran eri puolia, ja museossa on jo ideoitu tuleville vuosille lukuisia Tove-näyttelyitä.

”Tovestahan irtoaa vaikka mitä”, Oranen sanoo.

Mahdollisia näyttelyteemoja voisivat olla Jansson sarjakuvataiteilijana, Jansson poliittisena taiteilijana, Janssonien perhe tai Jansson ja Helsinki, hän kertoo.

Kiinalaistaiteilija Ai Weiwein näyttely jatkuu Hamissa vielä 28. helmikuuta asti. Huhtikuussa museossa avautuu Heinojen taidekokoelmaa esittelevä Rakkaudella Heino ja lokakuussa japanilaistaiteilija Yayoi Kusaman retrospektiivi.

Tove Jansson –galleria Helsingin kaupungin taidemuseossa Hamissa 29. tammikuuta lähtien ti-su klo 11-19. Liput 10 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Perjantaina 29.1. vapaa pääsy klo 16 lähtien.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsingin kaupungin taidemuseo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  6. 6

   YK: Venäjä on syyllistynyt Krimillä kidutukseen ja muihin ihmisoikeus­loukkauksiin

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  8. 8

   Niinistön kannatuskortteja kertyi ”mykistävä määrä” eli 156 000

  9. 9

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  10. 10

   Japanin pääministeri hajottaa parlamentin ja määrää ennenaikaiset vaalit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  9. 9

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää