HS Ilta    |   Kolumni

Varaudu kivivyöryihin ja vältä kontaktia humalaisten kanssa – näin turisteja varoitetaan Suomesta

Uskaltaisitko matkustaa maahan, josta kerrotaan näin: Maassa on jatkuva terrorismin uhka, joka juontuu etenkin konflikteista Syyriassa ja Irakissa. Ilmoita kaikesta epäilyttävästä toiminnasta poliisille, kirjoittaa HS:n kolumnisti Roosa Murto.

Uskaltaisitko matkustaa maahan, josta kerrotaan näin: Maassa on jatkuva terrorismin uhka, joka juontuu etenkin konflikteista Syyriassa ja Irakissa. Ilmoita kaikesta epäilyttävästä toiminnasta poliisille.

Avoimet rajat naapurimaihin luovat terroristiryhmille mahdollisuuden tulla ja poistua maasta anonyymisti.

Levottomuuksia ja protesteja voi esiintyä. Vältä kaikkia mielenilmauksia ja julkisia kokoontumisia.

Hienoa, jos uskallat. Olet siellä nimittäin jo nyt.

Esimerkit on poimittu matkustustiedotteista, joissa eri valtiot kuvailevat Suomea. Raportit ovat pääosin myönteisiä, mutta uhat ovat viihdyttävää luettavaa.

Yhdysvallat: Suomessa on viitteitä järjestäytyneistä rikollisryhmistä, jotka toimivat entisen Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan alueella.

Iso-Britannia: Pääsääntöisesti elimet, kudokset ja solut voidaan käyttää toisen henkilön hoitoon, jos voidaan olettaa, että vainaja ei olisi vastustanut toimenpidettä.

Australia: Aikaisemmin terrori-iskuja on tapahtunut useissa Euroopan kaupungeissa: Kööpenhamina, Pariisi, Glasgow, Lontoo, Madrid, Moskova, Oslo ja Volgograd.

Suomessa vierailevia varoitetaan monesta. Kun käyttää pankkiautomaattia tai maksaa kaupassa, on oltava varuillaan. Passi täytyy piilottaa, koska arvokas dokumentti houkuttelee rikollisia, jotka voivat käyttää identiteettiä väärin.

Äärimmäisen kylmien talvien ja rankkojen lumisateiden lisäksi maassa voi esiintyä myrskyjä, tulvia ja kivivyöryjä – ja humalaisia.

Kuten Britannian hallitus muotoilee, Suur-Helsingissä ei ole poikkeuksellista kohdata yksilöitä, jotka ovat selvästi päihtyneitä turistien suosimilla alueilla. Julkista juopumusta esiintyy etenkin pimeän tultua, viikonloppuisin ja loma-aikaan.

”Vaikka enemmistö humalaisista ei ole väkivaltaisia, matkailijoita kehoitetaan välttämään suoraa kontaktia minimoidakseen mahdolliset välikohtaukset.”

Tunnistatko tästä kuvauksesta kotimaasi? Tuskinpa.

Sinisten järvien ja honkametsien sijaan piirtyy kuva maasta, jossa terroristit, itämafia ja juopot väijyvät lumikyrskyssä rinta rinnan. Missä muumit ja joulutontut? Varmaan polttopulloja heittelemässä. Jos henki lähtee, munuaisetkin viedään.

Mielikuva voisi olla hupaisa, jos se ei olisi täsmälleen sama, jolla moni suomalainen katsoo muuta maailmaa.

Vaikka meistä tuntuu absurdilta rinnastaa Suomi ja Espanjan kymmenen vuoden takaiset junaiskut, voimme aivan iloisesti mieltää ebolan koskemaan koko Afrikkaa. Tai vaikka meistä Helsinki ja Volgrad eivät liity toisiinsa millään tavalla, voimme sotkea yhtä kaukaiset Puerto Ricon ja Costa Rican.

Ja samoin voimme uutisia katsoessamme uskoa, että koko Brasilia tekee parhaillaan kuolemaa. Viime päivinä huolelta eli maassa jylläävältä zikavirukselta ei ole voinut välttyä.

Uutisissa myrkyllinen torjunta-aine leviää ympäristöön, ja lapsilla on kutistuneet päät. Matkustustiedotteet kehoittavat äärimmäiseen valppauteen. Ja se on hyvä, onhan kyse vakavasta epidemiasta.

Tässäkin uhka näyttää akuutimmalta kaukaa kuin läheltä.

Mielikuvaa Brasilian katastrofista ei helpota maine väkivaltaisten faveloiden maana. Huumekauppa rehottaa ja poliiseja ammutaan. Mutta tarkoittaako se, että koko maa on täynnä kurjuuttaa? Ei tietenkään.

Brasilialaiset jonottavat ruokakaupoissa, ottavat rannalla speedoissaan selfieitä ja elävät kuten ennekin. Turistit suihkivat iholle chanelia, eivät offia.

Itse katson parhaillaan parvekkeelta Rion auringonlaskua. Karnevaalit lähestyvät, joten kaduilla kävelee nauravia seurueita tyllihameissa ja glitter-raidat poskissa. Joku soittaa trumpettia. Favelassa ei näy katoilla tarkka-ampujia, vaan leijoja lennättäviä lapsia ja sadevesisäiliöitä.

Se, että täällä on vaikeaa ja vaarallista, on yhtä totta kuin se, että Suomessa pitää varoa humalaisia kadulla. Totta, mutta vain osittain. Uhkia ei pidä vähätellä, mutta pitää osata nähdä muutakin.

Sillä miltä tuntuisi, jos enemmistö ihmisistä näkisi Suomen vain alussa kuvatulla tavalla, pelkkien uhkakuvien kautta? Epäreilulta. Sanoisimme, että kuva on yksipuolinen ja vääristynyt. Todellisuudessa voimme luottaa, että tiedossa ovat myös hyvät asiat.

Mutta monet eivät voi. Ja niin ei pitäisi olla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Roosa Murron kolumnit
 • Kolumnit
 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   22-vuotias Francesca Woodman oli ottanut itsestään tuhansia alastonkuvia – ne eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema teki taiteilijan tunnetuksi

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  7. 7

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Joskus kannattaa olla vähän rajoittunut – Omien rajojensa kunnioittaminen on edellytys sille, että on ”hyvä sängyssä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää