Valikko
HS Ilta    |   Kolumni

Suomessa on hyvin vastuullinen ay-liike

Ay-liike olisi voinut jättää vallan ja vastuun työllisyydestä ja yritysten kilpailukyvystä yksin hallitukselle ja tyytyä vastustamaan kaikkia heikennyksiä jäsentensä etuihin. Tähän rooliin hallitus oli ay-liikettä alun perin työntämässä, kirjoittaa Yrjö Rautio.

Ammattiyhdistysliike ansaitsee ainaisten haukkujen lisäksi myös kiitosta, syntyi kilpailukykysopimusta tai ei. Se on osoittanut vaikeassa tilanteessa erittäin suurta vastuullisuutta ja joustavuutta.

Palvelualojen ammattiliitto Pam lähti lopulta tiukoin reunaehdoin neuvottelemaan sopimuksesta. Sopimuksen synty ei kuitenkaan ole lainkaan varmaa, vaikka lähtikin. Tästähän neuvottelut vasta alkavat. Niille on aikaa toukokuun loppuun. Vasta kesäkuun alussa ratkeaa sopimuksen kohtalo.

En ihmettele lainkaan, että Pamin oli vaikeaa suostua näihin neuvotteluihin. Mitä hyvää Pamin ja muiden matalapalkkaisten alojen liittojen jäsenistölle koituu siitä, että he luovuttavat osan jo ennestäänkin kehnoista ansioistaan työnantajilleen? Tuskin mitään, ainakaan välittömästi.

Myöhemmin voi jotain hyvää myös matalapalkkaisille tihkuakin, jos maan talous lähtee sopimuksen ansiosta nousuun. Veronkevennykset kompensoivat osan menetyksistä, jos ne toteutuvat. Myös se, että hallitus luopuisi lisäleikkauksista, hyödyttäisi myös matalapalkkaisia.

Suomen vienti ei vedä, koska valmistetut tuotteet eivät mene maailmalla kaupaksi, ainakaan kannattavaan hintaan. Naisvaltaisten matalapalkka-alojen työehtojen huonontaminen entisestään ei tätä taloutemme ongelmien perussyytä ratkaise.

Työantajat halusivat vuonna 2007 liittokierroksen hintaan mihin hyvänsä. Ja hintaa sille totisesti tulikin. Seuraavana vuonna iski maailmanlaajuinen finanssikriisi ja jo sovitut palkankorotukset olivat siinä tilanteessa reippaasti ylimitoitettuja. Silloin alkanut syöksykierre ei ole oiennut vieläkään.

Ahdinkoa on syventänyt ja pidentänyt se, että tärkeät vientialamme, kuten elektroniikkateollisuus ja puunjalostusteollisuus, joutuivat samaan aikaan suurin vaikeuksiin.

Ay-liike on tyytynyt monta vuotta erittäin maltillisiin palkkaratkaisuihin. Mahdollisessa kilpailukykysopimuksessa ay-liike osallistuu pääasiassa muiden aiheuttamien vaurioiden korjaamiseen oman jäsenistönsä etujen kustannuksella. Siitä se ansaitsisi vaihteeksi kiitosta ja arvostusta eikä aina vain moitteita.

Erityisesti arvostan SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn, JHL:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan ja Pamin puheenjohtajan Ann Selinin roolia.

Lyly on ajanut sopimusta, niin vaikea kuin se onkin niellä monissa SAK:n liitoissa. Eloranta on vienyt liittonsa neuvotteluihin sopimuksesta, joka ottaa erityisen paljon juuri hänen liittonsa jäseniltä. Hehän ovat enimmäkseen julkisen ja hyvinvointialan matalapalkkaisia naisia. Selin on kannattanut neuvotteluihin osallistumista, vaikka juuri hänen liittonsa erittäin pienipalkkaisille jäsenille sopimus olisi kaikkein kohtuuttomin.

Se mihin ay-liike on lähtenyt, on aivan ainutlaatuista. Koskaan aiemmin ei ole Suomessa sovittu samalla kertaa palkkojen nollakorotuksista ja työajan jatkamisesta ilman vastaavaa palkkojen korotusta. Myös osa työantajamaksuista siirtyy työntekijöille. Nyt toisin sanoen alennetaan palkkoja.

Jos ay-liike olisi vastuuton, se olisi menetellyt aivan toisin. Se olisi jättänyt vastuun, vallan ja ongelmien ratkaisemisen yksin hallitukselle, kuten muutamat oikeistopoliitikot ovat vaatineetkin. Se olisi taistellut koko voimallaan jokaista yritystä vastaan heikentää jäsenistönsä etuja. Siinä se olisi täyttänyt vain perustehtäväänsä.

Hallitus oli alkuun suorastaan työntämässä ay-liikettä tähän vastuuttomaan rooliin. En usko, että pakkolait olivat alun perin bluffia. Hallituspuolueet kuvittelivat, kokemattomuuttaan ja ylimielisyyttään, että ay-liike voitaisiin pakottaa sopuun niiden avulla. Se ei olisi ikinä onnistunut. Se olisi johtanut vain valtaisaan työmarkkinakonfliktiin, joka olisi romahduttanut toiveetkin talouden noususta.

Pakkolakien piti olla ansa, johon ay-liike pyydystetään ja sitten kesytetään, mutta hallitus joutuikin ansaansa itse. Se että perustuslaitkin estäisivät niiden säätämisen, oli hallitukselle lopulta suuri helpotus.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulussa

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Millaista on Daruden elämä 17 vuotta Sandstormin jälkeen? Keikkoja maailmalla, röyhkeitä kopioijia ja asuntolainan lyhennyksiä

  6. 6

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  7. 7

   Gladiaattorit oli lama-Suomen traagisin televisiosarja

  8. 8

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  9. 9

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  10. 10

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  4. 4

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  5. 5

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  6. 6

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulussa

  8. 8

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  9. 9

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  10. 10

   Helsingin korruptioepäilyn taustalla kytee opettajien raju tyytymättömyys – ”Kouluille ilmestyy laitteita, joita kukaan ei ole tilannut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää